Zestaw Prezentowy nr 6 - zestaw ŚW. HILDEGARDY
Opis
Podaruj odrobinę zdrowia - obdaruj zdrowym prezentem
Szukasz pomysłu na prezent? My mamy taki, który spodoba się każdemu
Nasza propozycja to wyjątkowa kompozycja produktów, zapakowana w katronik, przewiązanych jutowym sznurkiem
Dodatkowo na życzenie Klienta możemy dołożyć krótkie życzenia dla najbliższych, a także umieścić na kartonie dedykację według wzoru na zdjęciu.
W skład zestawu prezentowego wchodzą:
- 1. Bio Mąka orkiszowa pełnoziarnista 500 g
- 2. Bio Galgant korzeń mielony 100 g
- 3. Dyptam korzeń mielony 100 g
- 4. Bertram ostry mielony 100 g
- 1. Bio Mąka orkiszowa pełnoziarnista 500 g
Składniki: świeżo zmielona pełnoziarnista mąka z pszenicy orkisz* (100%)
*z rolnictwa ekologicznego
WARTOŚĆ ODŻYWCZA (w 100 g):
Wartość energetyczna (energia): 1457 kJ / 345 kcal
Tłuszcz: 1,7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g
Węglowodany: 60,3 g
w tym cukry: 0,3 g
Błonnik: 10,0 g
Białko: 17,0 g
Sól: 0,02 g (zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu).
Nr artykułu 4288PLMasa netto 500 g
- 2. Bio Galgant korzeń mielony 100 g
Bio Galgant (łac. Alpinia galanga), według św. Hildegardy z Bingen jedna z ważniejszych pikantnych przypraw. Zapachem i smakiem przypomina imbir, ma jednak bardziej intensywny aromat oraz mocniejszy i ostrzejszy pieprzny smak.Właściwości
- Przyprawa „nasercowa”, również sprawdza się przy dolegliwościach miesiączkowych, stanach wyczerpania i osłabienia.
- Jest dobrym środkiem na mdłości.
- Poprawia krążenie, trawienie, apetyt, posiada właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne . - Olejki eteryczne zapobiegają wzrostowi bakterii chorobotwórczych, grzybów i wirusów w jelitach- Stosowany regularnie poprawia trawienie.Sposób użycia: w sezonie jesienno-zimowym dodawać szczyptę do wszelkich potraw lub na chleb.
Zalecane stosowanie wg św.Hildegardy z Bingen: Bóle serca, osłabienie, skurcze żołądka i jelit1-3 szczypty proszku rozpuścić na języku, po 5 min wypić jeden kieliszek likierowy (20ml) wina pietruszkowego, w razie konieczności powtórzyć po 5 min.Przykry zapach z ust, niestrawność, wzdęcie2 szczypty galgantu i kopru włoskiego rozpuścić na języku.Szczególnie smaczna i skuteczna jest mieszanka galgantu i miodu kwiatowego:
1 łyżeczkę galgantu zmieszać ze 100g miodu (słabsza mieszanka do stosowania przez dzieci), lub trzy łyżki stołowe na 100g miodu (mocniejsza mieszanka do stosowania przez dorosłych).
Składniki:
Bio Galgant korzeń mielony * - 100%
* z rolnictwa ekologicznego Sposób przechowywaniaPrzechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu i w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Masa netto: 100g
Art. nr: 600-13PL
- 3. Dyptam korzeń mielony 100 g
Dyptam (łac. Dictamnus albus) – krzew Mojżeszowy lub gorejący krzew - jest jedną z najbardziej cenionych przypraw zalecanych w diecie Świętej Hildegardy z Bingen .
Dyptam oczyści i odtruje organizm. Stosując regularnie wyciągi oraz odwary z korzenia dyptamu możesz liczyć na to, że wyeliminowane zostaną z Twojego organizmu metabolity, a dostarczone zostaną potrzebne antyoksydanty.
Właściwości:
- pomocny na dolegliwości serca
- poprawia ukrwienie
- pomocny przy problemach związanych z podwyższonym poziomem cholesterolu
- stosowany pomocniczo przy kamieniach nerkowych oraz żółciowych- wspomaga pracę układu odpornościowego, krwionośnego oraz trawiennego
- stosowano go na bóle głowy, przeziębienia oraz reumatyzm
- pomaga w nieżytach przewodu pokarmowego takich jak kolki, niestrawności czy wzdęcia- cechuje się działaniem odtruwającym, moczopędnym, oczyszczającym
- jest środkiem wzmacniającym, rozkurczowym oraz wykrztuśnym
- udrażnia górne dogi oddechowe
- wzmacnia pracę całego organizmu
- przyspiesza proces regeneracji całego organizmu
- sprawdza się w pielęgnacji problematycznej skóry- wypryski oraz trądzik. Zimową porą zaleca się przygotować napar do przemywania twarzy (nie zaleca się kuracji w lecie, gdyż może dojść do poparzenia skóry). Regularne picie dyptamu poprawi ogólną kondycję skóry, a także ją rozświetli.Chronić przed światłem. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.Sposób użycia: Kilka razy dziennie przez dłuższy czas (3-6 miesięcy) spożywać 1-2 szczypty przyprawy. Posypywać pieczywo albo używać jako przyprawę do potraw, zup, można spożywać również w postaci wywaru. Charakteryzuje się cytrynowym aromatem.
Dyptam może wzbogacić smak wielu potraw.
Przeciwwskazania
Kuracja dyptamem nie jest polecana kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią. Ponadto nie należy podawać produktu dzieciom przed 7 rokiem życia. Unikać powinny go osoby, które w najbliższym czasie pragną opalać się w solarium, bądź na słońcu.
Masa netto: 100g
Art. nr: 600-19PL
- 4. Bertram ostry mielony 100 g
Bertram ostry – pierściennik lekarski – Anacyclus pyrethrum L- występuje głównie w krajach śródziemnomorskich, krajach arabskich i Indiach, wyglądem przypomina rumianek
Bertram ostry to mielony korzeń o charakterystycznym, przyjemnym, korzennym ostrym aromacie. Bardziej wartosciowy niz bertram łagodny, poniewaz pomaga przyswoić składniki odzywcze i witaminy z pozywienia.
Właściwości
Św. Hildegarda z Bingen zalecała i wychwalała stosowanie bertramu, ponieważ jest bardzo wartościowym ziołem :
- działa regenerująco na cały organizm,
- oczyszcza jelita ze złogów, resztek niestrawionego pokarmu, działa przeciwbakteryjnie, przeciwpasożytniczo oraz przeciwwirusowo.
- doskonały środek na dolegliwości układu pokarmowego ułatwiający trawienie i przyswajanie składników odżywczych przy niestrawności.
- zalecany dla osób z problemami pamięci – ma pozytywny wpływ na komórki nerwowe – korzystnie wpływa na pamięć, zdolność przyswajania wiedzy
- zalecany dla osób w podeszłym wieku z demencja starczą
- pomocny w anemii
- pomocny w usuwaniu bólów gardła, zębów czy migdałków – przez żucie korzenia
- zalecany dla osób z cukrzycą, ponieważ reguluje proces przyswajania cukrów i jest wsparciem w terapii zaleconej przez lekarza
- pozytywnie wpływa na oczy- oczyszcza je
- zalecany osobom które prowadzą niezdrowy i stresujący tryb życia. Sposób stosowania:
1 – 4 szczypty ( maksymalna dawka dzienne to 4 gramy)
dodajemy do gotowania- możemy dodać do herbaty lub gorącej wody, posypać na chleb, czy jako dodatek do zup, sałatek, kasz, ryżu, warzyw i sosów.
Nieodzowny w kuchni indyjskiej.
Spożywany regularnie poprawia funkcjonowanie całego organizmu, przywraca zdrowie i siły.
Środki ostrożności
Nie powinny stosować bertramu:
- kobiety w ciąży oraz karmiące piersią
- osoby z wrzodami i nadkwaśnością żołądka, chorobami jelit i zgagą
Masa netto: 100g
Art. nr: 600-20PL