Previous
Next

Zestaw Prezentowy nr 6 - zestaw ŚW. HILDEGARDY

Zestaw Prezentowy nr 6 - zestaw ŚW. HILDEGARDY
Dostępność:
Jest
Ilość
140,00 zł
Brutto

Opis

Zestaw Prezentowy nr 6 - zestaw ŚW. HILDEGARDY

 

Podaruj odrobinę zdrowia - obdaruj zdrowym prezentem

 

Szukasz pomysłu na prezent? My mamy taki, który spodoba się każdemu

 

Nasza propozycja to wyjątkowa kompozycja produktów, zapakowana w katronik, przewiązanych jutowym sznurkiem

 

Dodatkowo na życzenie Klienta możemy dołożyć krótkie życzenia dla najbliższych, a także umieścić na kartonie dedykację według wzoru na zdjęciu.

 

W skład zestawu prezentowego wchodzą:

  • 1. Bio Mąka orkiszowa pełnoziarnista 500 g
  • 2. Bio Galgant korzeń mielony 100 g
  • 3. Dyptam korzeń mielony 100 g
  • 4. Bertram ostry mielony 100 g
  •  
  • 1. Bio Mąka orkiszowa pełnoziarnista 500 g

 Składniki: świeżo zmielona pełnoziarnista mąka z pszenicy orkisz* (100%)

*z rolnictwa ekologicznego

WARTOŚĆ ODŻYWCZA (w 100 g):

Wartość energetyczna (energia): 1457 kJ / 345 kcal

Tłuszcz: 1,7 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g

Węglowodany: 60,3 g

w tym cukry: 0,3 g

Błonnik: 10,0 g

Białko: 17,0 g

Sól: 0,02 g (zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu).

Nr artykułu 4288PLMasa netto 500 g

 

  • 2. Bio Galgant korzeń mielony 100 g

 Bio Galgant (łac. Alpinia galanga), według św. Hildegardy z Bingen jedna z ważniejszych pikantnych przypraw. Zapachem i smakiem przypomina imbir, ma jednak bardziej intensywny aromat oraz mocniejszy i ostrzejszy pieprzny smak.Właściwości

- Przyprawa „nasercowa”, również sprawdza się przy dolegliwościach miesiączkowych, stanach wyczerpania i osłabienia.

- Jest dobrym środkiem na mdłości.

- Poprawia krążenie, trawienie, apetyt, posiada właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne . - Olejki eteryczne zapobiegają wzrostowi bakterii chorobotwórczych, grzybów i wirusów w jelitach- Stosowany regularnie poprawia trawienie.Sposób użycia: w sezonie jesienno-zimowym dodawać szczyptę do wszelkich potraw lub na chleb.

 Zalecane stosowanie wg św.Hildegardy z Bingen: Bóle serca, osłabienie, skurcze żołądka i jelit1-3 szczypty proszku rozpuścić na języku, po 5 min wypić jeden kieliszek likierowy (20ml) wina pietruszkowego, w razie konieczności powtórzyć po 5 min.Przykry zapach z ust, niestrawność, wzdęcie2 szczypty galgantu i kopru włoskiego rozpuścić na języku.Szczególnie smaczna i skuteczna jest mieszanka galgantu i miodu kwiatowego:

1 łyżeczkę galgantu zmieszać ze 100g miodu (słabsza mieszanka do stosowania przez dzieci), lub trzy łyżki stołowe na 100g miodu (mocniejsza mieszanka do stosowania przez dorosłych).

Składniki:

Bio Galgant korzeń mielony * - 100%

* z rolnictwa ekologicznego Sposób przechowywaniaPrzechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu i w sposób niedostępny dla małych dzieci.

 

Masa netto: 100g

Art. nr: 600-13PL

 

 

  • 3. Dyptam korzeń mielony 100 g

 Dyptam (łac. Dictamnus albus) – krzew Mojżeszowy lub gorejący krzew - jest jedną z najbardziej cenionych przypraw zalecanych w diecie Świętej Hildegardy z Bingen .

 Dyptam oczyści i odtruje organizm. Stosując regularnie wyciągi oraz odwary z korzenia dyptamu możesz liczyć na to, że wyeliminowane zostaną z Twojego organizmu metabolity, a dostarczone zostaną potrzebne antyoksydanty.

Właściwości:

- pomocny na dolegliwości serca

- poprawia ukrwienie

- pomocny przy problemach związanych z podwyższonym poziomem cholesterolu

- stosowany pomocniczo przy kamieniach nerkowych oraz żółciowych- wspomaga pracę układu odpornościowego, krwionośnego oraz trawiennego

- stosowano go na bóle głowy, przeziębienia oraz reumatyzm

- pomaga w nieżytach przewodu pokarmowego takich jak kolki, niestrawności czy wzdęcia- cechuje się działaniem odtruwającym, moczopędnym, oczyszczającym

- jest środkiem wzmacniającym, rozkurczowym oraz wykrztuśnym

- udrażnia górne dogi oddechowe

- wzmacnia pracę całego organizmu

- przyspiesza proces regeneracji całego organizmu

- sprawdza się w pielęgnacji problematycznej skóry- wypryski oraz trądzik. Zimową porą zaleca się przygotować napar do przemywania twarzy (nie zaleca się kuracji w lecie, gdyż może dojść do poparzenia skóry). Regularne picie dyptamu poprawi ogólną kondycję skóry, a także ją rozświetli.Chronić przed światłem. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.Sposób użycia: Kilka razy dziennie przez dłuższy czas (3-6 miesięcy) spożywać 1-2 szczypty przyprawy. Posypywać pieczywo albo używać jako przyprawę do potraw, zup, można spożywać również w postaci wywaru. Charakteryzuje się cytrynowym aromatem.

Dyptam może wzbogacić smak wielu potraw.

Przeciwwskazania

Kuracja dyptamem nie jest polecana kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią. Ponadto nie należy podawać produktu dzieciom przed 7 rokiem życia. Unikać powinny go osoby, które w najbliższym czasie pragną opalać się w solarium, bądź na słońcu.

 

Masa netto: 100g

Art. nr: 600-19PL

 

 

  • 4. Bertram ostry mielony 100 g

Bertram ostry – pierściennik lekarski – Anacyclus pyrethrum L- występuje głównie w krajach śródziemnomorskich, krajach arabskich i Indiach, wyglądem przypomina rumianek

Bertram ostry to mielony korzeń o charakterystycznym, przyjemnym, korzennym ostrym aromacie. Bardziej wartosciowy niz bertram łagodny, poniewaz pomaga przyswoić składniki odzywcze i witaminy z pozywienia.

Właściwości

Św. Hildegarda z Bingen zalecała i wychwalała stosowanie bertramu, ponieważ jest bardzo wartościowym ziołem :

- działa regenerująco na cały organizm,

- oczyszcza jelita ze złogów, resztek niestrawionego pokarmu, działa przeciwbakteryjnie, przeciwpasożytniczo oraz przeciwwirusowo.

- doskonały środek na dolegliwości układu pokarmowego ułatwiający trawienie i przyswajanie składników odżywczych przy niestrawności.

 - zalecany dla osób z problemami pamięci – ma pozytywny wpływ na komórki nerwowe – korzystnie wpływa na pamięć, zdolność przyswajania wiedzy

- zalecany dla osób w podeszłym wieku z demencja starczą

- pomocny w anemii

- pomocny w usuwaniu bólów gardła, zębów czy migdałków – przez żucie korzenia

- zalecany dla osób z cukrzycą, ponieważ reguluje proces przyswajania cukrów i jest wsparciem w terapii zaleconej przez lekarza

- pozytywnie wpływa na oczy- oczyszcza je

- zalecany osobom które prowadzą niezdrowy i stresujący tryb życia. Sposób stosowania:

1 – 4 szczypty ( maksymalna dawka dzienne to 4 gramy)

dodajemy do gotowania- możemy dodać do herbaty lub gorącej wody, posypać na chleb, czy jako dodatek do zup, sałatek, kasz, ryżu, warzyw i sosów.

Nieodzowny w kuchni indyjskiej.

Spożywany regularnie poprawia funkcjonowanie całego organizmu, przywraca zdrowie i siły.

Środki ostrożności

Nie powinny stosować bertramu:

- kobiety w ciąży oraz karmiące piersią

- osoby z wrzodami i nadkwaśnością żołądka, chorobami jelit i zgagą

 

Masa netto: 100g

Art. nr: 600-20PL