Opis
Shiitake ekstrakt 40/20 400mg
(TWARDNIK JAPOŃSKI)
suplement diety
90 kapsułek VEGE
polisacharydy 40%
beta-glukany 20%
Wysokiej jakości ekstrakt z owocników Shiitake (Lentinula edodes), standaryzowany na polisacharydy i beta-glukany
Składniki |
1 kapsułka |
Ekstrakt z twardnika japońskiego (Lentinula edodes) |
400 mg |
w tym |
|
polisacharydy |
160 mg |
beta-glukany |
80 mg |
Składniki: standaryzowany ekstrakt z owocników twardnika japońskiego (Lentinula edodes), otoczka kapsułki: (substancja wiążąca: hydroksypropylometyloceluloza)
Zalecana porcja do spożycia w ciągu dnia: 1 kapsułka, popijając wodą. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Produkt nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.Zaleca się stosowanie zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.
Zawartość: 90 kapsułek VEGE
Warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze pokojowej w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed wilgocią.
EAN: 5903242582608
Dodatkowe informacje:
Czym jest Shiitake?
Shiitake, czyli Twardnik japoński (Lentinula edodes) to gatunek grzyba spokrewniony z naszą rodzimą pieczarką. Zgodnie z botaniczną nazwą, pochodzi z Południowo-Wschodniej Azji i występuje naturalnie w krajach takich jak Japonia, Chiny, Wietnam czy Korea. Natomiast potoczna nazwa Shiitake to połączenie dwóch japońskich słów (Shii – oznaczającego „buk” (drzewo) oraz Take – oznaczającego „grzyb”) i nawiązuje do warunków, w których rośnie grzyb. Shiitake rośnie bowiem najczęściej na butwiejących, bukowych pniach.
Choć nazwa Shiitake funkcjonująca w potocznym obiegu pochodzi z Japonii, z którą obecnie jest kojarzony, to tradycja uprawy oraz stosowania tego grzyba związane są tak naprawdę z Chinami, gdzie już w starożytności był stosowany użytkowo, m.in. w tradycyjnej medycynie ludowej.
Grzyby Shiitake kojarzone przez wiele osób głównie jako dodatek do potraw kuchni azjatyckiej, również i obecnie mają znacznie szersze, zastosowanie. Podobnie do innych grzybów witalnych obfitują w polisacharydy – a wśród nich w beta-glukany.
Beta-glukany a polisacharydy
Polisacharydy to rozległa grupa związków chemicznych o długich, łańcuchowych molekułach, zbudowanych z powtarzających się, cukrowych jednostek. Ze względu na budowę, polisacharydy mogą być zatem postrzegane jako biopolimery, występujące naturalnie w organizmach roślin i zwierząt. Do polisacharydów zaliczamy skrobię, celulozę, glikogen czy chitynę. Poszczególne polisacharydy wykazują odmienne właściwości i tym samym odgrywają też różne funkcje, w zależności sposobu w jaki związane są ze sobą monomeryczne jednostki cukrowe, a także w zależności od ich rodzaju.
Inną podgrupą polisacharydów, charakterystyczną dla grzybów są beta-glukany, które, podobnie jak celuloza, są składnikiem błonnika pokarmowego, jednak w odróżnieniu od celulozy, stanowią jego rozpuszczalną frakcję. Beta-glukany wchodzą w skład ścian komórkowych grzybów stanowiąc jeden z głównych elementów strukturalnych ich owocników. Z chemicznego punktu widzenia są to związki zbudowane z cząsteczek D-glukozy połączonych wiązaniami beta-glikozydowymi. Beta-glukany różnią się między sobą budową chemiczną w zależności od pochodzenia, praktycznie każdy gatunek grzybów ma swoją, niepowtarzalną odmianę beta-glukanów.
Co wyróżnia nasz ekstrakt? / Podwójna standaryzacja
Podczas wybierania suplementów diety bazujących na ekstraktach, warto sprawdzić na co standaryzowany jest ekstrakt. Pomimo tego, że wiele produktów opartych jest na ekstraktach o wysokich standaryzacjach, to zazwyczaj odnoszą się one jedynie do ogólnej zawartości polisacharydów. Brakuje natomiast informacji o zawartości beta-glukanów, podczas gdy to one właśnie są najważniejszą frakcją polisacharydów.
Sama informacja o ogólnej zawartości polisacharydów nie przesądza zatem o wysokiej jakości ekstraktu, nawet gdy wynosi 40%, 50% i więcej procent. Mogą to być bowiem alfa-glukany ( do których należy np. skrobia), bądź też, dodatkowo, zawartość polisacharydów może być sztucznie zawyżona z powodu obecności maltodekstryny, która bywa dodawana w charakterze nośnika stabilizującego ekstrakt.
Aliness Shiitake 400 mg powstał w oparciu o wysokiej jakości, podwójnie standaryzowany ekstrakt z owocników grzybów Lentinula edodes, co gwarantuje zawartość aktywnych składników co najmniej na poziomie 40% wszystkich naturalnie występujących polisacharydów oraz 20% beta-glukanów.
Aliness Shiitake 400 mg nie zawiera żadnych składników odzwierzęcych, dzięki czemu stanowi produkt odpowiedni dla wegan. Produkt nie zawiera żadnych, konserwantów ani barwników.