Previous
Next

Shiitake ekstrakt 40/20, 400mg x 90 Vege caps.

Dostępność:
Jest
Ilość
65,00 zł
Brutto

Opis

Shiitake ekstrakt 40/20, 400mg x 90 Vege caps.

 

Shiitake ekstrakt 40/20 400mg

(TWARDNIK JAPOŃSKI)

suplement diety

90 kapsułek VEGE

polisacharydy 40%

beta-glukany 20%

 

Wysokiej jakości ekstrakt z owocników Shiitake (Lentinula edodes), standaryzowany na polisacharydy i beta-glukany

 

Składniki

1 kapsułka

Ekstrakt z twardnika japońskiego (Lentinula edodes)

400 mg

w tym

 

polisacharydy

160 mg

beta-glukany

80 mg

 

 

Składniki: standaryzowany ekstrakt z owocników twardnika japońskiego (Lentinula edodes), otoczka kapsułki: (substancja wiążąca: hydroksypropylometyloceluloza)

 

Zalecana porcja do spożycia w ciągu dnia: 1 kapsułka, popijając wodą. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.

 

Produkt nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.Zaleca się stosowanie zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.

 

Zawartość: 90 kapsułek VEGE

 

Warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze pokojowej w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed wilgocią.

 

 

EAN: 5903242582608

 

Dodatkowe informacje:

Czym jest Shiitake?

Shiitake, czyli Twardnik japoński (Lentinula edodes) to gatunek grzyba spokrewniony z naszą rodzimą pieczarką. Zgodnie z botaniczną nazwą, pochodzi z Południowo-Wschodniej Azji i występuje naturalnie w krajach takich jak Japonia, Chiny, Wietnam czy Korea. Natomiast potoczna nazwa Shiitake to połączenie dwóch japońskich słów (Shii – oznaczającego „buk” (drzewo) oraz Take – oznaczającego „grzyb”) i nawiązuje do warunków, w których rośnie grzyb. Shiitake rośnie bowiem najczęściej na butwiejących, bukowych pniach.

Choć nazwa Shiitake funkcjonująca w potocznym obiegu pochodzi z Japonii, z którą obecnie jest kojarzony, to tradycja uprawy oraz stosowania tego grzyba związane są tak naprawdę z Chinami, gdzie już w starożytności był stosowany użytkowo, m.in. w tradycyjnej medycynie ludowej.

Grzyby Shiitake kojarzone przez wiele osób głównie jako dodatek do potraw kuchni azjatyckiej, również i obecnie mają znacznie szersze, zastosowanie. Podobnie do innych grzybów witalnych obfitują w polisacharydy – a wśród nich w beta-glukany.

Beta-glukany a polisacharydy

Polisacharydy to rozległa grupa związków chemicznych o długich, łańcuchowych molekułach, zbudowanych z powtarzających się, cukrowych jednostek. Ze względu na budowę, polisacharydy mogą być zatem postrzegane jako biopolimery, występujące naturalnie w organizmach roślin i zwierząt. Do polisacharydów zaliczamy skrobię, celulozę, glikogen czy chitynę. Poszczególne polisacharydy wykazują odmienne właściwości i tym samym odgrywają też różne funkcje, w zależności sposobu w jaki związane są ze sobą monomeryczne jednostki cukrowe, a także w zależności od ich rodzaju.

Inną podgrupą polisacharydów, charakterystyczną dla grzybów są beta-glukany, które, podobnie jak celuloza, są składnikiem błonnika pokarmowego, jednak w odróżnieniu od celulozy, stanowią jego rozpuszczalną frakcję. Beta-glukany wchodzą w skład ścian komórkowych grzybów stanowiąc jeden z głównych elementów strukturalnych ich owocników. Z chemicznego punktu widzenia są to związki zbudowane z cząsteczek D-glukozy połączonych wiązaniami beta-glikozydowymi. Beta-glukany różnią się między sobą budową chemiczną w zależności od pochodzenia, praktycznie każdy gatunek grzybów ma swoją, niepowtarzalną odmianę beta-glukanów.

 

Co wyróżnia nasz ekstrakt? / Podwójna standaryzacja

Podczas wybierania suplementów diety bazujących na ekstraktach, warto sprawdzić na co standaryzowany jest ekstrakt. Pomimo tego, że wiele produktów opartych jest na ekstraktach o wysokich standaryzacjach, to zazwyczaj odnoszą się one jedynie do ogólnej zawartości polisacharydów. Brakuje natomiast informacji o zawartości beta-glukanów, podczas gdy to one właśnie są najważniejszą frakcją polisacharydów.

Sama informacja o ogólnej zawartości polisacharydów nie przesądza zatem o wysokiej jakości ekstraktu, nawet gdy wynosi 40%, 50% i więcej procent. Mogą to być bowiem alfa-glukany ( do których należy np. skrobia), bądź też, dodatkowo, zawartość polisacharydów może być sztucznie zawyżona z powodu obecności maltodekstryny, która bywa dodawana w charakterze nośnika stabilizującego ekstrakt.

 

Aliness Shiitake 400 mg powstał w oparciu o wysokiej jakości, podwójnie standaryzowany ekstrakt z owocników grzybów Lentinula edodes, co gwarantuje zawartość aktywnych składników co najmniej na poziomie 40% wszystkich naturalnie występujących polisacharydów oraz 20% beta-glukanów.

 

Aliness Shiitake 400 mg nie zawiera żadnych składników odzwierzęcych, dzięki czemu stanowi produkt odpowiedni dla wegan. Produkt nie zawiera żadnych, konserwantów ani barwników.