Enoki - MycoMedica
Opis
Idealny skład, maksymalna siła i działanie
Enoki (płomiennica zimowa, Flammulina velutipes) to bardzo znany grzyb jadalny, głównie w Chinach, Korei i Japonii.
Dzięki biofermentacji i ekstrakcji gorącą wodą oferujemy wysokiej jakości wyciąg z enoki w idealnym stosunku substancji czynnych celem uzyskania najlepszych rezultatów:
-
przynajmniej 30 % polisacharydów (to 33-34 %)
Enoki rośnie saprofitycznie w kępach na drzewie, przy korzeniach lub na pniach. W przyrodzie możemy go znaleźć głównie w chłodniejszych porach roku - w jesieni i w zimie. Kapelusze mają kolor miodowo-brązowy, lepki a noga jest aksamitna. Grzyb obecnie jest uprawiany komercyjnie. Popyt na niego wzrósł w ubiegłym wieku, po badaniach Dr. Ikekawi, który badał częstość występowania raka w populacji ogólnej oraz w populacji uprawiającej i konsumującej Enoki.
Grzyb Enoki był ceniony przez starożytnych Egipcjan i Chińczyków. W Egipcie był uważany za grzyb nieśmiertelności i był zarezerwowany tylko dla faraonów, podobnie jak w Chinach, gdzie jest uważany za grzyba przedłużającego życie. Enoki zawiera wiele substancji czynnych, witaminy, minerały, polisacharydy ‒ beta glukany, przeciwutleniające polifenole i izoflawony np. genisteina, adenozyna, terpeny, steroidy lub sfingozyna cerebrosid itd. Ważna jest również koncentracja polisacharydów w ekstrakcie.
Dawkowanie:
- w problemach zdrowotnych: 3–10 kapsułki dziennie (zaleca się konsultację z lekarzem lub praktykiem medycyny chińskiej)
- w stosowaniu zapobiegawczym: 1–2 kapsułki codziennie
- zalecamy używać przez 5 dni w tygodniu, a potem 2 dni przerwa
- kapsułki używać na czczo (min. 30 minut przed posiłkiem lub 60 minut po posiłku), popić wodą lub słabą zieloną herbatą
- podczas używania grzybów leczniczych zalecamy zwiększenie spożycia witaminay C, która zwiększa absorpcję substancji czynnych. Na przykład w formie ekstraktu goździkowca brazylijskiego Acerola.