Opis
Holistic Chlorella - suplement diety. Zielona alga Chlorella jest jedną z najbardziej pożywnych roślin występujących w naturze. Chlorella zawiera także unikalny czynnik wzrostu (CGF - Chlorella Growth Factor). Holistic Chlorella zawiera chlorelle Yaeyama Premium Quality która jest jedna z najczystszych na świecie i została zatwierdzona przez Japońskie Ministerstwo Zdrowia. Uprawiana jest w stawach na wyspie, 2000 km na południe od Japonii. Następnie zostaje wysuszona i łagodnie rozbita, dzięki czemu zachowujemy wszystkie składniki odżywcze.
Zielona alga słodkowodna chlorella - Składa się z około 60 procent białka o wysokiej jakości - zawiera ważne aminokwasy, witaminy, minerały i niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Zawiera również więcej chlorofilu niż większość żywności na świecie (4-5 razy więcej niż spirulina).
Chlorella zawiera duże ilości enzymów. Jest to podstawa formowania i umożliwia organizmowi równoważenia poziomu pH. Chlorella wspiera produkcję interferonu - substancji, która pobudza makrofagi, a ich głównym zadaniem jest obronna organizmu przed patogenami.
Chlorella zawiera także czynnik wzrostu CGF unikalny dla Chlorelli.
Chlorella jest bogata w błonnik a zewnętrzne ściany jej komórek doskonalej wiążą metale ciężkie, sprawia to ze Chlorella bardzo dobrze oczyszcza z nich organizm.
Holistic Chlorella hodowana jest w stawach w Japonii jest suszona i prasowana w tabletki bez dodatków. Ściany komórkowe są łagodnie, mechaniczne rozbite, aby zachować wszystkie składniki odżywcze i wysoką wchłanialność.
Yaeyama Chlorella Premium Quality jest uważana za najczystszą na świecie i jest zatwierdzona przez Japońskie Ministerstwo Zdrowia.
Holistic Chlorella - Gwarantujemy brak radioaktywności!
Holistics Chlorella jest uprawiana w stawach na wyspie daleko od japońskiej lądu. Znajduje się 200 mil od elektrowni atomowej w Fukushimie, każda dostawa jest sprawdzana pod kątem zawartości toksyn i substancji radioaktywnych - łagodne rozbicie ścian komórkowych ułatwia przeprowadzenie badań. Analizy te są weryfikowane przez Szwecką Narodową Agencję Żywności (Sweden's National Food Agency - NFA), zanim produkt zostanie importowany do Szwecji, jeśli toksyny lub substancje radioaktywne zostaną wykryte to produkt nie będzie mógł wjechać do Szwecji - co do tej chwili nie miało jeszcze miejsca.
Skład: Chlorella vulgaris
Porównanie wartości odżywczej na 100 g produktu |
||||
Yaeyama Chlorella |
Marchew |
Szpinak |
Dynia |
|
Witamina A |
8490 µg |
760 µg |
350 µg |
60 µg |
Tiamina |
1,78 mg |
0,05 mg |
0.11 mg |
0.07 mg |
Witamina B2 |
5.41 mg |
0,04 mg |
0,20 mg |
0,06 mg |
Witamina C |
36 mg |
4 mg |
35 mg |
16 mg |
Beta-karoten |
83900 µg |
7700 µg |
4200 µg |
700 µg |
Luteina |
503 mg |
1,90 mg |
10.20 mg |
1.20 mg |
Chlorofil |
3430 mg |
- |
150 mg |
- |
Kwas foliowy |
2400 µg |
- |
210 µg |
80 µg |
Zawartość opakowania: 250 tabletek.
Jedna tabletka zawiera: 400 mg Chlorella vulgaris
Dawkowanie dla dorosłych: 5 tabletek 2 razy dziennie lub zgodnie z zaleceniami specjalisty. Zaczynamy stosowanie od ¼-½ dawki dziennie i zwiększamy stopniowo. Zalecana dawka nie powinna zostać przekroczona. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Magazynowanie: Przechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu suchym i niedostępnym dla małych dzieci.
Kraj produkcji: Szwecja.
Zawartość odżywcza Holistic Chlorella Yaeyama
Następujące wartości są potwierdzone świadectwami z Japan Food Research Laboratory (JFRL). Wszystkie wartości wymienione poniżej przypadają na 100 gramów chlorelli. Ponieważ analiza różnych partii w zależności od terminu zbioru daje nieco inne wartości czasami podawane są przedziały.
Zawartość odżywcza w 100 g chlorelli |
|
Energia |
360-430 kcal |
Białko |
58-68 g |
Tłuszcz |
6-15 g |
Błonnik |
6-18 g |
Węglowodany |
2,5 - 7,5 g |
Chlorofil |
2,2 do 3,8% |
Woda |
3-6 g |
Ekstrakt z chlorelli |
12-30% |
Przyswajalność |
80-85% |
Yaeyama Chlorella wykazują bardzo wysoką biodostępność powodu delikatnie rozbitych ścian komórkowych.
Zawartość minerałów w 100 g chlorelli |
|
Żelazo |
70-200 mg |
Wapń |
110-330 mg |
Magnez |
200-500 mg |
Sód |
87,2 mg |
Potas |
600-1 500 mg |
Fosfor |
1,46 g |
Cynk |
2,30 mg |
Chrom |
0,16 mg |
Miedź |
500 µg |
Mangan |
4.60 mg |
Zawartość witamin w 100 g chlorelli |
|
Witamina B1 (tiamina) |
1-3 mg |
Witamina B2 |
4-6 mg |
Witamina B3 (niacyna) |
15-35 mg |
Witamina B5 (kwas pantotenowy) |
28,4 mg |
Witamina B6 |
1-3 mg |
Witamina B12 |
0,01-0,03 mg |
Kwas foliowy |
2,4 mg |
Biotyna |
209 µg |
Witamina C |
30-150 mg |
Karotenoidy |
40-150 mg |
Luteina |
503 mg |
Witamina E |
7-21 mg |
Witamina D (kalcyferol) |
37,7 IU = 0,94 µg |
Zawartość aminokwasów w 100 g chlorelli |
|
Arginina |
3,90 g |
Lizyna |
5,03 g |
Histydyna |
1,33 g |
Fenyloalanina |
2,93 g |
Tyrozyna |
2,31 g |
Leucyna |
5,27 g |
Izoleucyna |
2,31 g |
Metionina |
1,35 g |
Walina |
3,47 g |
Alanina |
4,75 g |
Glycina |
3,51 g |
Prolina |
2,90 g |
Kwas glutaminowy |
6,86 g |
Seryna |
2,40 g |
Treonina |
2,84 g |
Kwas asparaginowy |
5,34 g |
Tryptofan |
1,23 g |
Cystyna |
0,8 g |
Zawartość zasad purynowych w 100 g chlorelli |
|
Adenina |
0,71 g |
Guanina |
0,77 g |
Zawartość tłuszczu w 100 g chlorelli |
|
Zawartość tłuszczów |
10,2 g |
Cholesterol |
Niewykrywalny |
Zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych w 100 g chlorelli: |
|
Kwas mirystynowy |
35 mg |
Kwas palmitynowy |
203 mg |
Kwas stearynowy |
14 mg |
Kwas arachidowy |
4 mg |
Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych w 100 g chlorelli: |
|
Kwas palmitoleinowy |
113 mg |
Kwas oleinowy (n-9) |
18 mg |
Kwas linolowy (n-6) |
221 mg |
Kwas alfa-linolenowy (n-3) |
577 mg |
Kwas gamma-linolenowy (GLA) (n-6) |
6 mg |
Zawartość metali ciężkich |
|
Arsen |
niewykrywalny |
Ołów |
niewykrywalny |
Rtęć |
niewykrywalny |
Cyna |
niewykrywalny |
Aluminium |
15 ppm |
Holistic Chlorella Yaeyama wykazują znacznie niższe wartości aluminium niż inne rodzaje chlorelli. Niektóre osiągają poziomy 83 ppm
Zawartość pestycydów: |
|
Holistic Chlorella Yaeyama nie zawiera pestycydów i innych środków chemicznych. |
Zawartość bakterii / grzybów |
|
Bakterie z grupy coli |
niewykryte |
Salmonella |
próba ujemna na 25g |
Pleśnie |
próba ujemna na 0.1g |
Drożdże |
próba ujemna na 0.1g |
Gronkowce |
próba ujemna na 0,01 g |