Opis
Liofilizat na bazie soku z ekologicznej kapusty kiszonej
Suplement diety w kapsułkach 60 kapsułek, 18 g (60x300 mg)
Składniki:Liofilizowany ocet gruszkowy 80%, mikronizowany błonnik jabłkowy 20%, celulozowa otoczka kapsułki.
Wartość odżywcza w 100 g produktu: 1090 kJ /260 kcalTłuszcz: 0,31 gw tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,17 gWęglowodany: 53,5 gw tym cukry: 33,5 gBłonnik pokarmowy: 9,23 gBiałko: 0,09 gSól: 0,03 g
Zalecana dzienna porcja:Dwie(2) kapsułki dziennie, najlepiej przed posiłkiem. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia.
Informacje dodatkowe:Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci, po otwarciu przechowywać w temperaturze pokojowej. Nie używać, jeżeli uszczelka pod korkiem jest uszkodzona lub jej brakuje.
Większość surowców producent posiada z własnego gospodarstwa ekologicznego, będącego pod stałą kontrolą jednostki certyfikującej Bioekspert.
Na uprawę roślin, z których pozyskiwane są soki wybrano obrzeża Puszczy Białowieskiej i Knyszyńskiej ze względu na najniższą zawartość metali ciężkich, zanieczyszczeń przemysłowych, pestycydów i innych związków toksycznych.
Właściwośći zdrowotne gruszki
Najwięcej wartościowych substancji znajduje się w skórce gruszki i tuż pod nią. Są to przede wszystkim flawonoidy, naturalne barwniki, a jednocześnie silne przeciwutleniacze o działaniu przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym.
Skórka gruszki zawiera spore ilości kwasu hydroksycynamonowego, który zapobiega rozwojowi guzów płuc i żołądka.
Obecna w skórce kwercetyna, silny przeciwutleniacz, zapobiega rozwojowi raka w przewodzie pokarmowym. Dlatego jeśli gruszka ma dość cienką i gładką skórę, warto jeść ją w całości.
Gruszki są cennym źródłem wielu mikroelementów i witamin. Miąższ gruszki obfituje w witaminę K, która wspiera prawidłową krzepliwość krwi i poprawia krążenie w organizmie. Gruszki są dobrym źródłem kwasu foliowego, zapobiegającego wadom cewy nerwowej w życiu płodowym. Owoce gruszki powinny znaleźć się w diecie kobiety ciężarnej.
Gruszki mają wysoką zawartość jodu, niezbędnego do wytwarzania hormonów tarczycy oraz wzmacniający układ odpornościowy. Jod sprzyja walce z trądzikiem, wypryskami i infekcjami skórnymi.
Gruszki zawierają bor, pierwiastek, który bierze udział w procesach mineralizacji kości. Jedzenie gruszek świeżych lub picie wywarów z gruszek suszonych powinno być częścią profilaktyki osteoporozy.
Gruszki to cenne źródło potasu (ponad 200 mg potasu w jednej średniej gruszce), który reguluje prawidłową pracę mięśni, także mięśnia sercowego.
Jedna, średniej wielkości gruszka zawiera 15% dziennego zapotrzebowania na miedź. Jony miedzi biorą udział w przewodzeniu sygnałów nerwowych, co wpływa na zdolność uczenia się i zapamiętywania.
Ponadto, wspomniana już kwercetyna, przeciwutleniacz, chroni mózg przed procesami degeneracyjnymi, w tym chorobą Alzhemiera. Zawarta w gruszkach epikatechina poprawia ukrwienie mózgu, wzmacnia pamięć i chroni przed udarem mózgu. W tym ostatnim wspiera go także obficie występujące w gruszkach glutation, przeciwutleniacz obniżający wysokie ciśnienie krwi, tym samym zmniejszający ryzyko wystąpienia udaru mózgu.
Przeciwutleniacze zawarte w gruszkach, luteina i zeaksantyna, przeciwdziałają zwyrodnieniu plamki żółtej w oku.
Średniej wielkości owoc gruszki dostarcza około 30 g błonnika roślinnego, w tym cenną pektynę. Pektyna ma zdolność do wiązania wody i pęcznienia. Dlatego spożywanie gruszek, zawierających duże ilości pektyn zapobiega wzdęciom, zaparciom, poprawia perystaltykę jelit (naturalny ruch jelit od żołądka do odbytu, przyspiesza metabolizm. Błonnik z gruszek ułatwia przyswajanie witamin i minerałów z pożywania, a także obniża poziom cholesterolu Gruszki na zaparcia i biegunkiPewnie nie raz słyszeliście, że gruszki są ciężkostrawne. Ciężkostrawna jest tylko gruba szorstka skóra niektórych odmian oraz owoce dzikich gruszek ze względu na zawarte w nich bardzo liczne komórki wysycone krzemionką, tzw. “kamienie”. Jedynie osobom, o wrażliwych jelitach, lub cierpiących na schorzenia dróg żółciowych gruszki w stanie surowym mogą zaszkodzić (lepiej, więc używać owoców gotowanych). W medycynie ludowej miękkie i soczyste gruszki polecane są w przypadku zaparć. Obecne w dojrzałych gruszkach liczne flawonoidy i karotenoidy mają silne właściwości przeciwzapalne, przeciwdziałając nowotworzeniu w jelitach, a nawet łagodzą bóle brzucha. To właśnie ze względu na dużą zawartość pektyny oraz wody, gruszki rozluźniają stolec i ułatwiają wypróżnienie. Natomiast w przypadku biegunki zalecane jest spożywanie suszonych gruszek, które zawierają więcej przeciwbiegunkowych garbników.
Gruszki na bóle gardłaNapar z suszonych gruszek z miodem łagodzi bóle gardła, a nawet leczy zapalenie strun głosowych. Medycyna ludowa stosuje napar z suszonych gruszek przy przeziębieniu i uporczywym kaszlu, ponieważ pomaga oczyścić drogi oddechowe z nadmiaru śluzu. Napar to nic innego jak kompot z suszu gruszkowego, taki sam jak ten przygotowywana na Wigilię Bożego Narodzenia. Przy obfitości gruszek, warto je ususzyć (lub kupić w sklepie) i w okresie jesienno-zimowym częściej robić z nich smaczny i zdrowy napój dla całej rodziny.
Wszystkie informacje zawarte powyżej pochodzą z materiałów producenta - firmy Sajsad