L-Karnityna Carnipure® (60 kapsułek) Kenay AG
Opis
Kupując produkt z logo Carnipure® masz pewność, że zawiera on wysokiej jakości L-karnitynę firmy Lonza ze Szwajcarii.
L-karnityna to naturalny związek, który odgrywa istotną rolę w metabolizmie energetycznym. Jest również nazywana witaminą BT, ponieważ działa podobnie na ludzki organizm jak witaminy.L-karnityna transportuje kwasy tłuszczowe do "fabryk" komórkowych tj. mitochondriów. Tylko tutaj energia jest pozyskiwana z kwasów tłuszczowych. Bez L-karnityny kwasy tłuszczowe nie mogą być transportowane do mitochondriów. L-karnityna dostarcza energię do wielu organów m.in. serca, mięśni, wątroby czy komórek układu odpornościowego.
Zdolność organizmu do produkcji L-karnityny spada wraz z wiekiem. Ponadto osoby starsze spożywają mniej mięsa, co również może prowadzić do niedoboru tego związku. Co więcej w tej grupie osób jest spowolniony metabolizm tłuszczów. U osób starszych dochodzi do utraty białka z mięśni, co w rezultacie prowadzi do utraty masy mięśniowej i większego nagromadzenia tłuszczów. L-karnityna uaktywnia metabolizm tłuszczów i ich spalanie w większej ilości. L-karnityna to ważny związek korzystnie wpływający na zdrowie osób starszych, zapewniający im witalność i siłę.
L-karnityna dla wegetarian
Dieta wegetarian jest bardzo uboga w L-karnitynę, ale również i w związki zwane prekursorami L-karnityny. Wykazano, że u wegetarian występuje niski poziom L-karnityny we krwi. Niskie stężenie L-karnityny objawia się mniejszą wydajnością organizmu oraz szybkim męczeniem się.
L-karnityna Carnipure® jest pozyskiwana w wyniku chemicznej syntezy, a nie z mięsa. Z tego względu jest odpowiednia dla wegetarian.
Jak należy przyjmować Carnipure®?
L-karnityna Carnipure®, tak jak witaminy, powinna być przyjmowana rano, w południe lub wczesnym popołudniem. Nie zaleca się przyjmować Carnipure® wieczorem ani przed snem, ponieważ może wywołać bezsenność. L-karnitynę Carnipure® należy przyjmować w porcjach 500 - 1000 mg podczas lub po posiłku. L-karnityna jest rozpuszczalna w wodzie, dlatego nadmiar tego związku jest usuwany z organizmu przez nerki.Korzyści i cechy produktu:
- doskonała przyswajalność winianu l-karnityny
- L-karnityna Carnipure® jest zatwierdzona m.in. w USA, Unii Europejskiej, Japonii oraz Chinach
- posiada pozytywną ocenę bezpieczeństwa wydaną przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności
- produkt posiada status GRAS (ogólnie uznany za bezpieczny)
- ekologiczne szklane opakowanie
- clean label - kapsułki zawierają wyłącznie składniki aktywne, bez substancji wiążących, wypełniaczy, substancji poślizgowych i innych dodatków
- zarejestrowana marka Carnipure®
- produkt odpowiedni dla wegetarian (kapsułka Vcaps®)
Składniki: winian L-karnityny, kapsułka: hydroksypropylometyloceluloza.
Porcja dzienna: 2 kapsułki Opakowanie zawiera: 60 kapsułek |
|
Skład w porcji dziennej (2 kapsułki) |
|
Winian L-karnityny / Carnipure®/ |
1 000 mg |
Carnipure® jest zarejestrowanym znakiem towarowym Lonza Ltd., Szwajcaria
Vcaps® jest znakiem towarowym firmy Lonza lub jej filii.
Sposób użycia: 2 razy dziennie po jednej kapsułce. Nie zażywać przed snem.
Sposób przechowywania: przechowywać w zamkniętym opakowaniu w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Uwagi: Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Nie należy stosować w przypadku nadwrażliwości na jakikolwiek składnik preparatu. Preparatu nie powinny stosować dzieci i młodzież poniżej 18 roku życia.
Producent: Kenay Sp. J.
ALERGENY |
Obecna w produkcie |
Obecne w fabryce |
|||
TAK |
NIE |
TAK |
NIE |
||
1 |
Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) i produkty pochodne |
|
x |
|
x |
2 |
Skorupiaki i produkty pochodne |
|
x |
|
x |
3 |
Ryby i produkty pochodne |
|
x |
|
x |
4 |
Jaja i produkty pochodne |
|
x |
|
x |
5 |
Orzechy ziemne i produkty pochodne |
|
x |
|
x |
6 |
Soja i produkty pochodne |
|
x |
|
x |
7 |
Mleko i produkty pochodne (w tym laktoza) |
|
x |
|
x |
8 |
Orzechy * i produkty pochodne |
|
x |
|
x |
9 |
Seler i produkty pochodne |
|
x |
|
x |
10 |
Gorczyca i produkty pochodne |
|
x |
|
x |
11 |
Sezam i produkty pochodne |
|
x |
|
x |
12 |
Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg / kg lub 10 mg / litr w przeliczeniu na całkowity SO2 |
|
x |
|
x |
13 |
Łubin i produkty pochodne |
|
x |
|
x |
14 |
Mięczaki i produkty pochodne |
|
x |
|
x |
* migdał (Prunus dulcis), orzech bukowy (Fagus spp.), orzech brazylijski (Bertholletia excelsa), nerkowiec (Anacardium occidentale), kasztan (chiński, amerykański, europejski, Seguin) (Castanea spp.), Orzech kokosowy, Ginkgo biloba L.), Orzech laskowy / Leszczyna (Corylus spp.), Orzech hikory (Carya spp.), Lichee orzech (Litchi chinensis Sonn.), Macadamia / Bushnut lub Orzech Queensland (Macadamia spp.), Pecan (Carya illinoiesis), Orzechy sosnowe / Pinon (Pinus spp.), orzech Pili (Canarium ovatum), Pistacje (Pistacia vera L.), Sheanut (Vitellaria paradoxa), Orzech (angielski, perski, czarny, japoński, kalifornijski).