Opis
CHOLESTEROL naukowe kłamstwo - Uffe RavnskovTłumaczenie Jerzy Zięba
Ilośc stron : 302
Wymiary ks : 148 x 205 mm
Wydawnictwo : WGP Warszawa
Książka ta została napisana po to, by przekazać czytelnikowi i jego lekarzowi wiele faktów dotyczących cholesterolu i choroby wieńcowej.
Są to fakty, których być może nawet Twój lekarz nie zna, ponieważ wielu naukowców, organizacji rządowych odpowiedzialnych za opiekę zdrowotną i reprezentantów firm farmaceutycznych nie dopuściło do ich szerszej publikacji.
Książka ta zawiera naprawdę szokujące informacje, ukrywane przed środowiskiem medycznym. Lekarz, który nie zna wszystkich faktów dotyczących cholesterolu błądzi i co najgorsze, zupełnie niechcący : wyrządza krzywdę pacjentowi.
Poznanie UKRYTYCH przed lekarzami faktów jest konieczne do podejmowania właściwego postępowania terapeutycznego. Dr. Uffe Ravnskov te fakty opisał uzasadniając je w sposób niezwykle solidny.
Przeciętny człowiek, niemający wykształcenia medycznego, natomiast doszczętnie zmanipulowany czy wręcz ogłupiony tym, co słyszy na temat cholesterolu nie wie na przykład, że :
- Cholesterol nie jest śmiercionośną trucizną, ale substancją niezbędną dla wszystkich komórek organizmu ssaków?
- Sztuczne obniżanie poziomu cholesterolu jest bardzo groźne dla Zdrowia człowieka?
- Zbyt niski poziom cholesterolu jest bardziej groźny niż zbyt wysoki?
- Taka sama ilość osób umiera na zawał mając NISKI poziom cholesterolu jak i osób z wysokim poziomem?
- Produkcja cholesterolu przez Twój organizm wzrasta, kiedy spożywasz go mało, zmniejsza się, kiedy spożywasz go więcej?
- Propagowana dieta o niskiej zawartości tłuszczu zwierzęcego (nasyconego) i cholesterolu nie może obniżyć poziomu cholesterolu więcej niż zaledwie o kilka procent?
- Wiele środków farmakologicznych obniżających poziom cholesterolu jest niebezpiecznych dla Zdrowia i może przyspieszyć zgon?
- Nowe lekarstwa obniżające cholesterol, nazwane „statynami”, obniżają śmiertelność spowodowaną chorobami serca, jednak nie dlatego, że obniżają cholesterol, równocześnie statyny – niestety – stymulują również powstawanie komórek rakowych?
- Człowiek może stać się agresywny lub mogą się pojawić u niego tendencje samobójcze, jeśli jego poziom cholesterolu zostanie nadmiernie obniżony?
- Zbyt duży udział w diecie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (pochodzących z roślin) może wywołać miażdżycę?
- Wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które jakoby miały zapobiegać chorobom serca, wywołują infekcje i raka u szczurów?
- Jeśli spożywa się zbyt dużo tłuszczów roślinnych, organizm starzeje się przedwcześnie, czego objawem zewnętrznym jest pomarszczona skóra, a wewnątrz ciała podobne niekorzystne zmiany w narządach wewnętrznych?
- Ludzie z niskim poziomem cholesterolu mają podobną ilość blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych co ci, którzy mają wysoki poziom cholesterolu?
- Ponad trzydzieści badań naukowych przeprowadzonych na ponad 150000 osób wykazało, że osoby, które miały zawał serca, nie spożywały więcej tłuszczów nasyconych ani mniej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych niżinni ludzie?
- Starsze kobiety, które mają wysoki poziom cholesterolu żyją dłużej niż kobiety z niskim poziomem cholesterolu?
- Wiele z powyżej przytoczonych faktów przez dekady było opisywanych w publikacjach naukowych i książkach, ale propagatorzy koncepcji „Dieta–serce” nigdy ich nie podawali do wiadomości opinii publicznej?
Uffe Ravnskov urodził się w 1934 roku w Kopenhadze. Po studiach medycznych otrzymał stopień doktora. W niniejszym opracowaniu wskazuje nie tylko na błędy, zaniedbania i pewną tendencyjność, ale także na kłamstwa, których dopuszczano się, aby osiągnąć zamierzone i w pełni ukartowane efekty. Książka napisana jest przystępnym językiem. Dzięki temu przedstawione w niej treści medyczne zrozumiałe są dla każdego. Autor bazuje tylko i wyłącznie na faktach i wynikach badań klinicznych, nie pozostawiając pola na uzasadnianie poglądów domysłami, teoriami hipotetycznymi czy własną, subiektywną opinią.