Opis
Leczenie dobrą dietą to książka prezentująca rewolucyjne spojrzenie na sposób odżywiania się człowieka. Poradnik napisany przez znaną blogerkę Katarzynę Lewko (Pepsi Eliot) rozprawia się z wieloma mitami dotyczącymi popularnych diet i lansowanych produktów żywnościowych.
Od pewnego czasu obserwujemy dość sprzeczne mechanizmy rządzące naszym życiem - ludzie coraz częściej chorują, mimo, że farmacja i wspierająca ją współczesna medycyna stają się coraz poteżniejsze. Z tej zaskakującej zależności można wyciągnąć wniosek o błędnym kierunku naszych poszukiwań. Tymczasem niezwykle cenne dla naszego zdrowia witaminy C, D3 i K2, potężny jod, łatwy do uzupełnienia selen, kurkuma, imbir i surowy miód są na wyciągnięcie ręki. Najlepsze lekarstwa stoją na półkach w kuchni i rosną w ogrodzie.
Książka Leczenie dobrą dietą jest efektem długoletnich, dociekliwych poszukiwań w dziedzinie zdrowego odżywiania, leczenia organicznym jedzeniem i suplementami diety, nawadniania ciała oraz aktywności fizycznej. W opracowaniu autorka przedstawiła teorie na temat samoleczących właściwości naszego organizmu oraz zalecenia, które pomogą poprawić jakość życia, a także zwalczyć choroby. Warto wiedzieć, że nasze ciało ma dar samoleczenia, jednak musimy dostarczyć mu wszelkich składników odżywczych w odpowiedniej diecie i właściwym czasie.
Bardzo dobrze, że są tacy badacze jak Katarzyna Lewko, ktorzy dzielą się z Czytelnikami swoją wiedzą, dzięki temu tak wiele informacji, w tym medycznych może trafić do szerszego grona odbiorców i uświadomić im, jaką moc może mieć ich codzienny pokarm
Lek. med. Krzysztof Polański
AutorKatarzyna Lewko - blogerka, architekt, założycielka firmy z misją promowania świadomego żywienia oraz właścicielka marki suplementów diety This is Bio. Od 27 lat jest witarianką i biegaczką. Pod pseudonimem Pepsi Eliot opublikowała na swoim blogu ponad 1000 artykułów dotyczących zdrowego stylu życia, odżywiania i biegania, a także designu i zarabiania przez internet. Jest również autorką książki Biegam, bo muszę, czyli monolog kobiety, która chciała coś w swoim życiu zmienić, uznanej przez internautów głosujących w konkursie portalu literackiego Granice za najlepszą książkę w 2013 roku.
SPIS TREŚCI- Dobra dieta, czyli jaka
- Błękitne strefy
- Jedzenie ma znaczenie
- Nasz osobisty lekarz, czyli układ odpornościowy
- Leukocyty
- Pokarm podnoszący liczbę leukocytów
- Niebezpieczne mechanizmy przetrwania
- Czym niszczymy własny system odpornościowy?
- Stres oksydacyjny
- Przewlekłe zapalenia komórkowe
- Chorobotwórcza żywność, jedzenie, które odbiera zdrowie
- Cukier
- Mąka
- gluten
- Mleko i produkty mleczne
- Mięso i wędliny przemysłowe
- GMO
- Rośliny z upraw przemysłowych
- Dodatki do przetworzonej żywności
- Kontrowersje oleju rzepakowego
- Prewencja, czyli uniwersalny przepis na zdrowie
- Doskonała biochemia
- Wspomaganie naturalnej biochemi
- niedobor magnezu
- Badania prewencyjne
- Paradoks wapnia i niepozorna witamina K2
- Dieta odkwaszająca organizm jako najważniejsza prewencja
- Oczyszczanie organizmu
- Dieta eliminacyjna
- Aktywność fizyczna
- Siedmiodniowa kuracja niacyna
- Peeling gorącym ręcznikiem
- Kąpiel oczyszczająca
- Detoksykacja wątroby
- Oczyszczanie układu limfatycznego
- Pocenie
- Post
- Lecznicze pokarmy - superpokarmy
- Terapie komplementarne powszechnych chorób
- Świat błędnej diagnozy
Autor: Katarzyna Lewko
Rok wydania: 2019
Liczba stron: 448
Format: 206 x 283 mm
Oprawa: Twarda