Opis
Miód spadziowy
Ze względu na dużą zawartość składników odżywczych i zdrowotnych, miód spadziowy, jest często nazywany miodem „królewskim”. Jest niezwykle wartościowym produktem dla zdrowia człowieka.
Zawiera kilka razy więcej biopierwiastków niż miody nektarowe. Jego bogactwo wynika z dużej liczby witamin:
- witamina A,
- witaminy z grupy B (B2, B6),
- witamina C,
- witamina K,
- witamina PP.
dodatkowo można w nim znaleźć:
- potas,
- wapń,
- mangan,
- fosfor,
- sód,
- magnez.
Miód spadziowy wyróżnia się pięknym, głębokim kolorem oraz wyjątkowym zapachem z wyczuwalnymi nutami leśnymi i żywicznymi.
Korzystne działanie miodu poznajemy po rozpuszczeniu go w herbacie lub mleku. Trzeba jednak pamiętać, aby napoje te nie były zbyt gorące, ponieważ wysoka temperatura niszczy właściwości miodu.
ia.