Miód wielokwiatowy 400g Skoczylas
Opis
Ze względu na to, że miód wielokwiatowy jest pozyskiwany z wielu rodzajów roślin,
każdy słoik może się od siebie trochę różnić, bo barwa, zapach, konsystencja, wartości odżywcze oraz smak miodu wielokwiatowego zależą od czasu zbierania oraz rodzaju roślin. Najczęściej zbiera się go wiosną i wczesnym latem, gdy kwitnie najwięcej roślin.
Ten rodzaj miodu trudno jednoznacznie ocenić, ponieważ zależy od roślin, z których został zebrany nektar oraz pory roku zbiorów. Jednak można się pokusić o prosty podział na miody wiosennei późnoletnie, który pozwoli łatwiej opisać skład. A ten jest bogaty i to bez względu na typ miodów.
I tak w produktach wiosennych i wczesno letnich można znaleźć dużą zawartość węglowodanów, głównie cukrów — fruktozy i glukozy. Nie brakuje w nich także kwasów organicznych, szczególnie cytrynowego oraz jabłkowego. Z kolei miody późno letnie i jesienne mają skład bogatszy w biopierwiastki, enzymy i związki organiczne.
Dodatkowo w obu typach miodów wielokwiatowych można znaleźć niewielkie domieszki wosku oraz pyłku pszczelego, a nawet spadź z drzew iglastych, co wzbogaca walory smakowe i zapachowe produktu. Oczywiście nie brakuje tutaj też witamin i śladowych ilości mikroelementów, w tym przede wszystkim potasu, fosforu, żelaza, wapnia i magnezu.
Warto zauważyć, że w miód wielokwiatowy zawiera w składzie krzem, który świetnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci
Dodatkowo niepowtarzalny smak tego miodu sprawia, że będzie to wspaniały dodatek na przykład do herbaty. Dawka tego pysznego specyfiku na pewno umili chwile odprężenia.
Korzystne działanie miodu poznajemy po rozpuszczeniu go w herbacie lub mleku. Trzeba jednak pamiętać, aby napoje te nie były zbyt gorące, ponieważ wysoka temperatura niszczy właściwości miodu.