Opis
Ostropest służy do ochrony wątroby - wspomaga jej funkcjonowanie. Chroni tkankę wątroby, przyczyniając się do zwiększenia jej zdolności do detoksykacji i regeneracji. Pomaga również w trawieniu i oczyszczaniu organizmu i wpływa na kondycję serca. Korzeń mniszka działa synergistycznie z ostropestem, wzmacniając jego efekt.
Idealna kompozycja
W naszym produkcie stosujemy ekstrakt z ostropestu plamistego, standaryzowany na zawartości 80% sylimaryny, która (z naszego doświadczenia) jest optymalna przy problemach z wątrobą, 30% ekstrakt z Reishi oraz ekstrakt z mniszka lekarskiego, który, dzięki swojemu działaniu, idealnie uzupełnia mieszankę
Ostropest wykazuje wyjątkowe działanie antyoksydacyjne i hepatoprotekcyjne. Główny składnik aktywny, sylimaryna, wspomaga prawidłową czynność wątroby, detoksykację / oczyszczanie i regenerację. Pomaga w trawieniu i oczyszczaniu organizmu, przyczyniając się w ten sposób do wzmocnienia odporności. Ma również korzystny wpływ na funkcje serca i utrzymywanie prawidłowego poziomu cukru we krwi.
Ostropest plamisty (Silybum marianum) to piękna roślina, która dorasta do dwóch metrów wysokości. Ludowa nazwa tej rośliny to Korona Chrystusa lub Oset Maryjny. Już w przeszłości i u zarania medycyny wyciąg z ostropestu spożywany był w przypadku praktycznie wszystkich problemów związanych z jamą brzuszną i stał się standardową częścią likierów i nalewek do leczenia wszystkich przypadłości, związanych z wątrobą.
Aktywnym składnikiem ostropestu plamistego jest flawonolignan Silymaryna – mieszanina sylibiny, sylidianiny i krzemianów. Najwięcej sylimaryny znajduje się w nasionach, mniejsza ilość w liściach lub korzeniach. Sylimaryna jest bardzo słabo rozpuszczalna w wodzie, dlatego zaleca się stosowanie ostropestu plamistego w postaci ekstraktu.
W dzisiejszych czasach, kiedy nasza wątroba jest obarczona nieodpowiednim stylem życia i wszechobecną chemią, ludzie powracają do ostropestu i doceniają jego pozytywne skutki, zwłaszcza zdolność do detoksykacji tkanki wątroby.
Dodatek korzenia mniszka lekarskiego i grzyba leczniczego Reishi zwiększa synergistycznie działanie ostropestu plamistego. Mniszek lekarski ma korzystny wpływ na funkcje wątroby i woreczka żółciowego - poprawia produkcję soku żołądkowego i oczyszcza żołądek. Reishi ma silne działanie witalizujące, aktywuje odpowiedź immunologiczną organizmu, przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu krążenia i utrzymuje prawidłowy poziom cholesterolu we krwi.
Zatwierdzone oświadczenia zdrowotne zgodnie z obowiązującymi przepisami UE:
Ostropest plamisty (Silybum marianum)
- Prawidłowe trawienie i funkcjonowanie wątroby, oczyszczanie
- Przeciwutleniacz
- Prawidłowy poziom cukru we krwi
- Prawidłowe funkcjonowanie serca
- Naturalne siły obronne– odporność
Lakownica żółtawa (Reishi, Ganoderma lucidum)
- Naturalne mechanizmy obronne - układ odpornościowy
- Prawidłowa funkcja krążenia
- Prawidłowy poziom cholesterolu we krwi
Mniszek pospolity (Mniszek lekarski,Taraxacum officinale)
- Prawidłowe funkcjonowanie układu moczowego
- Prawidłowe trawienie
- Przeciwutleniacz
- Probiotyk
- Prawidłowe funkcjonowanie żołądka i wątroby
Zawartość opakowania: 90 kapsułek zawierających 550 mg ekstraktu - w kapsułkach żelatynowych lub roślinnych (roślinny nadaje się również dla wegan)
Skład 1 kapsułki: Ostropest plamisty, Silybum marianum, ekstrakt z nasion standaryzowany na 80% sylimaryny - 200 mg Reishi, Ganoderma lucidum, 30% ekstrakt - 200 mg Mniszek lekarski, Taraxacumofficinale, ekstrakt z korzenia 4: 1 - 150 mg Substancje pomocnicze: bez substancji pomocniczych, dodatków i konserwantów Dawkowanie: • Dawka lecznicza: 1-2 kapsułki dziennie (wskazane jest skonsultowanie się z lekarzem lub lekarzem medycyny chińskiej) • Dawka profilaktyczna: 1 kapsułka dziennie • Kapsułki należy przyjmować przed jedzeniem Ostrzeżenie: Produkt nie jest przeznaczony dla dzieci poniżej 3 roku życia, dla kobiet w ciąży i karmiących. Nie przekraczać zalecanej dziennej dawki. Przechowywać poza zasięgiem dzieci. Produkt nie służy jako substytut różnorodnej diety. Nie zawiera efedryny, kofeiny, glutenu, konserwantów, barwników lub cukru.