Coprinus - MycoMedica
Coprinus (czernidłak kołpakowaty) zawiera zrównoważony kompleks witamin, substancji mineralnych i pierwiastków śladowych. Znajdziemy w nim również wszystkie niezbędne aminokwasy, których potrzebuje człowiek.
Opis
- wzmacnia Qi Pi (śledziony) i Wei (żołądka)
- wspiera Yin Wei (żołądka), Shen (nerek), Fei (płuc)
- u Re (uczucia gorąca) z Xu (niedobór)
- temperatura – neutralna
- smak – słodki
- tropizm - Pi (śledziona), Wei (żołądek)
Coprinus (czernidłak kołpakowaty, Coprinus comatus) zawiera duże ilości witamin, substancji mineralnych i pierwiastków śladowych.
Dzięki biofermentacji i ekstrakcji gorącą wodą oferujemy wysokiej jakości wyciąg z grzyba coprinus w idealnych propocjach substancji czynnych celem uzyskania najlepszych rezultatów:
-
przynajmniej 30 % polisacharydów (to 33-34 %)
Coprinus w j. polskim nazywa się czernidłak kołpakowaty a w j. łacińskim Coprinus comatus. Jest bardzo ceniony w gastronomii, równocześnie zajmując bardzo ważne miejsce w europejskiej mykoterapii i w tradycyjnej medycynie chińskiej. Zostało udokumentowane, że zawiera duże ilości witamin, substancji mineralnych i pierwiastków śladowych, a to wszystko w idealnych proporcjach. Oprócz tego jest w nim wysoka koncentracja białek i zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, które człowiek potrzebuje. Według medycyny chińskiej jego domeną główną jest tzw. Xiao Ke (trzy suchości). Wspiera organizm przy nadciśnieniu, przyczyni asię także do zwalczania duszności i kaszlu. Podczas stosowania Coprinusa zaleca się obserwować poziom cukru we krwi.
Dawkowanie:- w problemach zdrowotnych: 3–10 kapsułki dziennie (zaleca się konsultację z lekarzem lub praktykiem medycyny chińskiej)
- w stosowaniu zapobiegawczym: 1–2 kapsułki dziennie
- zalecamy używać przez 5 dni w tygodniu, a potem 2 dni przerwa
- kapsułki używać na czczo (min. 30 minut przed posiłkiem lub 60 minut po posiłku), popić wodą lub słabą zieloną herbatą
- podczas używania grzybów leczniczych zalecamy zwiększenie spożycia witaminy C, która zwiększa absorpcję substancji czynnych. Na przykład w formie ekstraktu goździkowca brazylijskiego Acerola.