032 - Maitake - nalewka z grzybów leczniczych | YaoMedica
Opis
- uzupełnia Pi (śledziony)i jej Qi
- odprowadza Shi (wilgotność)
- tonizuje Shen (nerek) i Gan (wątroby)
- oczyszcza Re (ciepło)
- uspokaja ducha Shen
Podstawą nalewek alkoholowych YaoMedica są chińskie zioła i grzyby. Aby zmaksymalizować efektywność, używamy tylko najwyższej jakości surowca. Zioła lub grzyby zmielone są najpierw na bardzo drobny proszek na specjalnej maszynie, zmacerowane w 50% alkohololu przez okres do jednego miesiąca. Macerat jest dynamizowany każdego dnia i gotowe nalewki nie są już rozcieńczane. To bardzo ważne.
Mechanizm uwalniania składników aktywnych podczas macerowania w 50% alkoholu jest znacznie bardziej intensywny w porównaniu do ekstraktów ziołowych i ekstraktów z gorącej wody. Podczas stosowania nalewek dochodzi do uwalniania substancji czynnych już w jamie ustnej, co przyczynia się do większej efektywności.
Poszczególne przepisy YaoMedica nalewek bazują na doświadczeniach i sprawdzonych praktykach tradycyjnej medycyny chińskiej, która istnieje od ponad 4000 lat. Jej spojrzenie na człowieka jest holistyczne. Patrzy na ciało jako całość i jednocześnie rozumie je jako część środowiska. Równowaga i harmonia to sposób na radzenie sobie z wieloma trudnościami, jakie przynosi nam obecny styl życia, a nie tylko na poziomie fizycznym ciała, ale także na poziomie mentalnym.
Skład: woda, alkohol Maitake - żagiew kępiasta, owocnice - Grifola frondosa - 38,3g Dawkowanie:
- przed użyciem wstrząsnąć. Nieznaczne zmętnienie jest normalne.
- dzienna dawka to 1 kropla na kg masy ciała. Podzielić dzienną dawkę na dwie części - rano i wieczór. Tzn. jeśli ważysz, na przykład 70 kg, użyj 35 kropli rano i 35 kropli wieczór. Wtedy nalewka wystarczy na około 15 dni.
- po skonsultowaniu się z specjalistą można użyć nawet trzykrotnej dawki
- nalewki można używać na pusty żołądek. Minimalny odstęp wynosi 30 minut przed posiłkiem lub jedną godzinę po nim.
- nalewkę można zalać gorącą wodą, przez to dojdzie do odparowania alkoholu. Ta procedura jest odpowiednia dla dzieci lub kierowców.
- w ostrych stanach zalecamy stosowanie nalewek zwykle przez kilka dni, zwykle do momentu rozwiązania problemu
- w przypadku chorób przewlekłych zwykle należy przyjmować przez kilka miesięcy. Jednak w ciągu 2-3 miesięcy powinna nastąpić poprawa.
- na jeden miesiąc zwykle potrzeba 2-3 opakowania (wg dziennej dawki - patrz powyżej)
- j. czeski - trsnatec lupenitý
- j. chiński - hui shu hua
- j. japoński - maitakee
- j. łaciński - Grifola frondosa
- j. polski – żagwica listkowata
Zastosowanie testowane w praktyce:
- terapia uzupełniająca w leczeniu cukrzycy typu 2 + Coprinus, ABM
- zapobieganie zespołowi metabolicznemu + Coprinus
- wspomaga regulować wage ciała + Hericium, Reishi, Cordyceps
- terapia uzupełniająca w leczeniu raka (piersi!)
- zwiększona odporność na wirusy
- wzmocnienie układu odpornościowego + ABM, Reishi i Coriolus
- poprawa tolerancji na chemioterapię i radioterapię + ABM, Reishi, Coriolus lub Hericium (biegunka)
- osteoporoza + Shiitake
U kobiet w leczeniu raka piersi, u mężczyzn w leczeniu raka wątroby, płuc, trzustki, gruczołu krokowego, w leczeniu cukrzycy (+Coprinus), zespole metabolicznym, obniża poziom tłuszczy, nadciśnienie tętnicze, osłabienie pęcherza moczowego (+ Reishi – u starszych, + Cordyceps u młodszych), "ochronny" grzyb dla ludzi starszych (wzmacnia nerki i wątrobę), w obrzękach, zatrzymanie moczu, wodobrzusze, otyłość, brak qi i gromadzenie się wilgoci, ogólnie wzmacnia kości, hemoroidy, neutralizacja wolnych rodników, redukcja stresu oksydacyjnego.
Charakterystyka TMC:- temperatura – neutralna
- smak – słodki
- tropizm – płuca, nerki, jelito grube (wszystkie pięć układów)
- uzupełnia śledzionę i jej Qi
- odprowadza wilgoć
- tonizuje nerki i wątrobę
- oczyszcza gorąco
- uspokaja ducha
Maitake (Grifola frondosa, żagwica listkowata, Hui Shu Hua, Hen of the Woods) jest grzybem rozkładającym drewno. Jest to jadalny i bardzo smaczny grzyb. W przyrodzie grzyby te występuje rzadko, ich środowiskiem są obszary na półkuli północnej. Rozcne owocniki Maitake tworzą duże pęczki mogące ważyć kilkadziesiąt kilogramów. Znajdują się przy pniach i korzeniach drzew liściastych. Ich zbiór odbywa się jesienią, najczęściej we wrześniu i październiku. Maitake jest niewątpliwie najbardziej znanym grzybem w Azji, gdzie służy do przygotowania posiłków, także od tysięcy lat znany jest ze swoich efektów leczniczych.Źródła historyczne wyjaśniają, dlaczego nazywany jest również tańczącym grzybem (tłumaczenie z języka japońskiego). Znalezienie tego grzyba wywoływało wielką radość i "grzybiarze" dosłownie tańczyli z radości nad taką "zdobyczą". Maitake jest używany w tradycyjnej medycynie chińskiej od bardzo długiego czasu. Opisano to w źródłach dynastii Han (206-210 n.e.), a także w "chińskim herbarium" Shen Nong Ben Cao Jing. Nawet dziś nie zmniejsza się zainteresowanie grzybem wręcz przeciwnie, wiele badań potwierdza jego pozytywny wpływ na człowieka, od 80 lat ubiegłego stulecia jest hodowany w sztucznych warunkach w celach komercyjnych.