006 - Przebudzenie energii - nalewka z chińskich ziół | YaoMedica
Opis
Działanie wg tradycyjnej medycyny chińskiej
- tonizuje Qi środkowego grzejnika
- podnosi opadłą Qi
- podnosi organy Zang Fu (w przypadku wypadnięcia)
- pomaga zatrzymać przepływ Xue (jeżeli Pi (śledziona) nie trzyma Xue (krew) w naczyniach krwionośnych)
- oczyszcza Yin Huo z Pi Wei Qi Xu
Podstawą nalewek alkoholowych YaoMedica są chińskie zioła i grzyby. Aby zmaksymalizować efektywność, używamy tylko najwyższej jakości surowca. Zioła lub grzyby zmielone są najpierw na bardzo drobny proszek na specjalnej maszynie, zmacerowane w 50% alkohololu przez okres do jednego miesiąca. Macerat jest dynamizowany każdego dnia i gotowe nalewki nie są już rozcieńczane. To bardzo ważne.
Mechanizm uwalniania składników aktywnych podczas macerowania w 50% alkoholu jest znacznie bardziej intensywny w porównaniu do ekstraktów ziołowych i ekstraktów z gorącej wody. Podczas stosowania nalewek dochodzi do uwalniania substancji czynnych już w jamie ustnej, co przyczynia się do większej efektywności.
Poszczególne przepisy YaoMedica nalewek bazują na doświadczeniach i sprawdzonych praktykach tradycyjnej medycyny chińskiej, która istnieje od ponad 4000 lat. Jej spojrzenie na człowieka jest holistyczne. Patrzy na ciało jako całość i jednocześnie rozumie je jako część środowiska. Równowaga i harmonia to sposób na radzenie sobie z wieloma trudnościami, jakie przynosi nam obecny styl życia, a nie tylko na poziomie fizycznym ciała, ale także na poziomie mentalnym.
Skład: woda, alkohol Huang Qi - traganek, korzeń - Radix astragali - 6,4g Dang Shen - dzwonkowiec wschodni, korzeń - Radix codonopsis - 4,8g Dang Gui - dzięgiel chiński, korzeń - Radix angelicae sinensis - 4,8g Bai Zhu - atraktylod wielkogłówkowy , kłącze - Rhizoma atractylodis - 4,8g Chen Pi - mandarynka, kora owocu - Pericarpium citri reticulatae - 4,8g Sheng Ma - pluskwica, korzeń - Radix cimicifugae - 1,6g Chai Hu - przewiercień, korzeń - Radix bupleuri - 1,6g Gan Cao - lukrecja, korzeń - Radix glycyrrhizae - 3,2g Sheng Jiang - imbir, kłącze - Rhizoma zingiberis recens - 3,2g Da Zao - głożyna pospolita, owoc - Fructus jujubae - 3,2g Dawkowanie:
- przed użyciem wstrząsnąć. Nieznaczne zmętnienie jest normalne.
- dzienna dawka to 1 kropla na kg masy ciała. Podzielić dzienną dawkę na dwie części - rano i wieczór. Tzn. jeśli ważysz, na przykład 70 kg, użyj 35 kropli rano i 35 kropli wieczór. Wtedy nalewka wystarczy na około 15 dni.
- po skonsultowaniu się z specjalistą można użyć nawet trzykrotnej dawki
- nalewki można używać na pusty żołądek. Minimalny odstęp wynosi 30 minut przed posiłkiem lub jedną godzinę po nim.
- nalewkę można zalać gorącą wodą, przez to dojdzie do odparowania alkoholu. Ta procedura jest odpowiednia dla dzieci lub kierowców.
- w ostrych stanach zalecamy stosowanie nalewek zwykle przez kilka dni, zwykle do momentu rozwiązania problemu
- w przypadku chorób przewlekłych zwykle należy przyjmować przez kilka miesięcy. Jednak w ciągu 2-3 miesięcy powinna nastąpić poprawa.
- na jeden miesiąc zwykle potrzeba 2-3 opakowania (wg dziennej dawki - patrz powyżej)
- tonizuje Qi środkowego ogrzewacza
- podnosi opadłą Qi
- podnosi organy Zang Fu (w przypadku wypadnięcia)
- pomaga zatrzymać przepływ Xue (jeżeli Pi (śledziona) nie trzyma Xue (krew) w w naczyniach krwionośnych)
Język: blady i wilgotny, spuchnięty ze śladami zębów, może być również blado czerwony, z cienką, białą, wilgotną lub grubą tłustą powłoką
Puls: delikatny, szeroki, bez siły
Skład mieszaniny:Chiński | Czeski | Łaciński |
Huang Qi | traganek, korzeń | Rad. astragali |
Dang Shen | dzwonkowiec wschodni, korzeń | Rad. codonopsis |
Dang Gui | dzięgiel chiński, korzeń | Rad. angelicae sinensis |
Bai Zhu | atraktylod wielkogłówkowy, kłącze | Rhiz. atractylodis |
Chen Pi | mandarynka, kora owocu | Per. citri reticulatae |
Sheng Ma | pluskwica, korzeń | Rad. cimicifugae |
Chai Hu | przewiercień, korzeń | Rad. bupleuri |
Gan Cao | lukrecja, korzeń | Rad. glycyrrhizae |
Sheng Jiang | imbir, kłącze | Rhiz. zingiberis recens |
Da Zao | głożyna pospolita, owoc | Fruc. jujubae |