Opis
INCI: Limonene, nerol, linalyl acetate, linalool, linalyl acetate,
linalool, limonene and terpinene
Nazwa botaniczna: Citrus bergamia
Nazwa zwyczajowa: Olejek eteryczny z bergamoty
CAS #: 8007-75-8, FEMA: 2153
Ciężar właściwy: 0,87600 - 0,88400 @ 25 °C
Współczynnik załamania index: 1,46400 - 1,46600 @ 20 °C
Używane części roślin: Skórka
Metoda ekstrakcji: tłoczony na zimno
Kolor i zapach: Zielonkawa, klarowna ciecz o zapachu cytrusowo drzewiastym
Jakość terapeutyczna
Pomarańcza bergamota jest owocem, małym w kształcie gruszki. Drzewo pomarańczy bergamotki jest wynikiem krzyżowania drzewa cytrynowego z pomarańczowym. 100 pomarańczy bergamotki przyniesie tylko około 85 gramów olejku bergamotki.
Kraj pochodzenia: Włochy
Olejek bergamotowy otrzymuje się z owoców drzewa bergamotowego. Owoce te są najdelikatniejsze ze wszystkich owoców cytrusowych. Najlepszej jakości olejek otrzymuje się z dojrzałych owoców ale jeszcze nie opadłych z gałęzi. Tak pozyskany olejek ma odświeżający zapach oraz gorzki smak. Aby wyprodukować 1 kg oleju bergamotki potrzeba około 200 kilogramów jego owoców. Olejek bergamotowy znany jest przede wszystkim w przemyśle perfumeryjnym ze względy na swój niezwykły zapach. Jak wszystkie olejki cytrusowe jest doskonałym antyseptykiem i znajduje szerokie zastosowanie w leczeniu wszelakiego rodzaju infekcji gryp, przeziębień, kaszlu, kataru, zapalenie gardła oraz migdałków, czy też podczas opatrywania ran i skaleczeń. Olejek eteryczny daje dobre efekty w mieszankach przeciwtrądzikowych, zmniejszających łojotok, łuszczycę jak również wrzody. Olejek bergamotowy cechują również właściwość dezodoryzującą. Bywa również stosowany przy stanach zapalnych pęcherza i dróg moczowych. Do właściwości leczniczych można zaliczyć również zmniejszanie napięcie nerwowego, stresy, emocje, stany depresji a także melancholii.