Previous
Next

POMI-T -suplement dla prostaty

SUPLEMENT DIETY WSPOMAGAJĄCYPRAWIDŁOWE DZIAŁANIE PROSTATY

Dostępność:
Jest
Ilość
117,00 zł
Brutto

Opis

POMI-T SUPLEMENT DIETY WSPOMAGAJĄCY PRAWIDŁOWE DZIAŁANIE PROSTATY Pomi-T ® – dlaczego jest wyjątkowy i czym wyróżnia się od innych suplementów?

Pomi-T ® był testowany i oceniony w najbardziej solidnych BADANIACH KLINICZNYCH II fazy, randomizowanych z zastosowaniem podwójnie ślepej próby, z udziałem 203 mężczyzn. Badania kliniczne oceniły wpływ suplementu Pomi-T ® na wysokość poziomu PSA u badanych mężczyzn.Formuła Pomi-T ® do badań klinicznych została opracowana przez brytyjski zespół naukowców we współpracy z Uniwersytetem Cambridge, National Cancer Research Network (NCRN) oraz National Cancer Research Institute (NCRI) na podstawie obszernego przeglądu międzynarodowej laboratoryjnej i klinicznej literatury naukowej. Badanie brytyjskiego NCRN Pomi-T ® trwało pół roku i kierował nim profesor Uniwersytetu Cambridge Robert Thomas , wiodący brytyjski onkolog , który naukowo bada wpływ diety i stylu życia na zdrowie. Badanie było czysto naukowe – bez wsparcia od sponsorów komercyjnych.Wyniki tego innowacyjnego badania zostały zaprezentowane i opublikowane podczas konferencji ASCO w Chicago (Amerykańskie Towarzystwo Onkologii Klinicznej) w 2013 r., na jednej z zaledwie dziesięciu prezentacji ustnych przeprowadzonych w ramach tej sekcji, co stanowi o wadze i znaczeniu tych wyników.

Pomi-T ®

Suplement diety zawierający zestaw naturalnych, zrównoważonych składników: brokuły, owoce granatu, kurkumę i wyciąg z zielonej herbaty SKUTECZNIE WSPOMAGAJĄCY PRAWIDŁOWE FUNKCJONOWANIE PROSTATY. Prowadzenie zdrowego stylu życia i stosowanie zróżnicowanej diety bogatej w polifenole roślinne są niezbędne dla zachowania dobrego stanu zdrowia.

Cztery całkowicie naturalne składniki zostały oczyszczone, skoncentrowane i umiejętnie połączone oraz zawarte w roślinnej kapsułce – wygodnej do codziennego stosowania. Pomi-T ® dostarcza szeroką gamę, korzystnych dla zdrowia polifenoli, z których każdy ma swoje unikalne właściwości. Nie zawiera konserwantów, barwników, aromatów ani cukru, a także substancji wypełniających i chelatujących. Pomimo, że wszystkie składniki posiadają certyfikat od dostawców, dodatkowo każdy składnik Pomi-T ® podlega kontroli wysokiej jakości w badaniach laboratoryjnych, dzięki czemu wolne są od wszelkich zanieczyszczeń. Pomi-T ® produkowany jest zgodnie z zatwierdzonymi procesami produkcyjnymi na poziomie jakości zgodnej z międzynarodowymi standardami.

DWIE KAPSUŁKI POMI-T® ZAWIERAJĄ:Brokuły: kwiaty i łodygi (Brassica oleracea L.) – 300 mg;Kurkuma: kłącza (Curcuma Longa L.) – 300 mg;Granat: cały owoc (Punica Granatum L.) – 300 mg;Wyciąg z liści zielonej herbaty (Camellia Sinesis L.) – (5: 1) – 60 mg(co odpowiada 300 mg zielonej herbaty z zawartością kofeiny 4,8 mg).SKŁAD:sproszkowane kwiaty i łodygi brokułów (Brassica oleracea L.), sproszkowane kłącza kurkumy (Curcuma Longa L.), sproszkowany owoc granatu (Punica Granatum L.), roślinna otoczka żelowa (hydroksypropylometyloceluloza), wyciąg z liści zielonej herbaty (Camellia Sinesis L.)

OPAKOWANIE ZAWIERA:60 kapsułek I wystarczy na jeden miesiąc.

ZALECANE SPOŻYCIE:2 kapsułki dziennie popijając wodą podczas lub po posiłku. Mężczyźni, którzy uczestniczyli w badaniu klinicznym Pomi-T®, przyjmowali dwie kapsułki dziennie.

OSTRZEŻENIA:nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie wskazany dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- wiecej informacji

Gwarancja jakości

Wyłączną międzynarodową licencję na produkt Pomi-T ® posiada szwajcarska firma farmaceutyczna Helsinn Integrative Care należąca do grupy Helsinn Healthcare S.A. – światowego lidera w dziedzinie leczenia onkologicznego z 40-letnim doświadczeniem.Pomi-T ® produkowany jest w ścisłej zgodności z zasadami Dobrej Praktyki Wytwarzania i Zapewnienia Jakości.Zobowiązanie do jakości leży w standardach produkcyjnych i kontroli jakości, którą stosowana jest do każdego procesu.Procedury produkcyjne Helsinn są certyfikowane, ujednolicone i wysoce regulowane, zapewniając wysokiej jakości produkty.Wszystkie składniki Pomi-T ® są dokładnie testowane w celu zapewnienia ich autentyczności i czystości.

 

 

 

CO TO SĄ POLIFENOLE ?

Fitochemikalia to substancje czynne pochodzenia roślinnego – naturalne związki chemiczne występujące w roślinach – nadają im barwę, smak i aromat. W naturze jest wiele naturalnych fitochemikaliów żywieniowych.

Polifenole są jedną z największych i najbardziej znanych substancji fitochemicznych w grupiei dodatkowo dzielone na mniejsze grupy ze względu na zróżnicowany charakter. Obecnie najlepiej poznaną grupą polifenoli, a zarazem najbardziej liczną, są flawonoidy. W naturze polifenole są potrzebne roślinom, w celu ochrony przed owadami, grzybami i wirusami.Polifenole są przeciwutleniaczami (antyoksydantami) którym przypisuje się dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka.

Więcej informacji na temat polifenoli i ich efektów można znaleźć w publikacji naukowej: Phytochemicals in cancer prevention and management

Klasyfikacja i źródła fitochemikaliów

Polifenole można podzielić pod względem budowy na trzy główne grupy związków organicznych, jak:

  1. Kwasy fenolowe (kwasy: galusowy, elagowy, salicylowy, hydroksybenzoesowy, chlorogenowy)
  2. Flawonoidy (bioflawonoidy), które można podzielić na:– Flawony (apigenina, hesperydyna, luteolina)– Flawanony (naringenina, hesperydyna, taksifolina)– Flawonole (rutyna, kwercetyna, kempferol, mirycetyna)– Flawanole (katechina, epikatechina, epigallokatechina)– Izoflawony (daidzeina, genisteina, glicyteina)– Antocyjany i proantocyjany (cyjanidyna, petunidyna, malwidyna, delfinidyna)
  3. Inne związki fenolowe (taniny, kapsaicyna)Flawonoidy oraz pozostałe grupy polifenoli były i są przedmiotem wielu badań naukowych. Nadal nie udało się zebrać informacji związanych ze szczegółowymi mechanizmami działania polifenoli. Niemniej szereg badań potwierdziło korzystny wpływ tych związków organicznych na zdrowie.

Najlepsze źródła polifenoliNasz organizm nie jest w stanie syntetyzować polifenoli samodzielnie i dlatego musimy jest dostarczać systematycznie z zewnątrz.Największe stężenie polifenoli występuje w skórce owoców. Głównym źródłem polifenoli w pożywieniu są owoce i warzywa, niemniej zawartość polifenoli w poszczególnych gatunkach warzyw i owoców jest zróżnicowana. Ponadto, polifenole wchodzą w skład np. zielonej herbaty, yerba mate, kakao, orzechów, ziaren i warzyw strączkowych.

Poziom polifenoli w pożywieniu jest w dużej mierze zależny od sposobu jej przechowywania oraz stosowanych technik przyrządzania posiłków. Przetwarzanie i oczyszczanie roślinnego pokarmu wpływa na obniżenie poziomu przeciwutleniających związków w pożywieniu.

Kwasy fenoloweKwasy fenolowe posiadają silne działanie antynowotworowe. Ponadto działają one antybakteryjnie. Oprócz wspomnianych już kwasów takich jak: galusowy, elagowy, salicylowy, hydroksybenzoesowy, chlorogenowy, syryngynowy można wymienić jeszcze kwas wanilinowy.

Cenne flawonoidyJedną z trzech grup polifenoli są flawonoidy (bioflawonoidy), które znacząco zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby serca i układu krążenia. Związki flawonoidowe chroni nie tylko przed chorobą wieńcową, ale również przed udarem mózgu i nowotworami płuc. Spożywanie produktów pochodzenia roślinnego, które są bogate we flawonoidy oraz wypijanie około 1 lampki czerwonego wina pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych. Flawony występują w zielonej herbacie, miłorzębie, pietruszce (korzeń i naciowy), selerze naciowym, jabłkach, wiśniach, winogronach i cytrynach. Flawanony występują w pomarańczach i grejpfrutach. Źródła flawanoli to: jabłka, brzoskwinie, czerwone winogrona.

Flawonole – silne barwnikiFlawonole należące do grupy flawonoidów nadają owocom żółtą barwę. Flawonole zasługują na szczególną uwagę. Ich działanie polega na hamowaniu procesu utleniania frakcji LDL cholesterolu i utrzymaniu optymalnego poziomu cholesterolu HDL. Utrzymanie odpowiedniej ilości flawonoli w diecie umożliwia poprawę profilu lipidowego oraz hamowanie tworzenia się blaszek miażdżycowych. Flawonole zmniejszają ryzyko rozwoju guzów nowotworowych. Flawonole występują w takich owocach jak: ciemne winogrona, jabłka, czarny bez, dzika róża, czereśnie, czarna porzeczka, truskawka, żurawina, aronia, czarna jagoda, malina, a także w: brokułach, żółtej cebuli, kaszy gryczanej, pomidorach, szpinaku.

Antocyjany – wartościowe barwnikiAntocyjany są barwnikami nadającymi owocom niebieski, fioletowy lub czerwony kolor. Najwięcej barwników rozpuszczalnych w wodzie znajduje się w niektórych jagodowych owocach. Antocyjany są bardzo wrażliwe na wysoką temperaturę oraz charakteryzują się bardzo dużą aktywnością biologiczną. Antocyjany są stosowane w leczeniu wrzodów, krótkowzroczności i kruchości naczyń krwionośnych. Wartościowe barwniki mogą też wpływać na opóźnienie rozwoju choroby wieńcowej i arteriosklerozy. Antocyjany działają przeciwzapalnie i skutecznie łagodzą stres oksydacyjny.

Proantocyjany są jedną z grup tanin. Wyróżniają się one na tle innych związków silną aktywnością przeciwutleniającą. Moc antyoksydacyjna tych związków organicznych jest około 50 razy silniejsza w porównaniu z witaminą C. Wymienione związki organiczne zapewniają ochronę przed uszkodzeniami powodowanymi przez słońce. Wpływają one także na poprawę widzenia i krążenia krwi.Antocyjany i proantocyjany występują w dużych ilościach w takich owocach jak: aronia, czarna porzeczka, truskawka, winogrona, wiśnie, bez czarny, borówka czernica, jeżyny, malina, poziomka, granat, żurawina, występują też w warzywach – czerwonej cebuli, czerwonej kapuście, burakach, bakłażanie.

Najbardziej znane fitochemikalia:

  • Karotenoidy– popularne przeciwutleniacze występujące powszechnie w pomarańczach, marchewkach, pomidorach oraz innych roślinach koloru żółtego, pomarańczowego i czerwonego. Karotenoidy pełnią rolę barwnika, są również głównym źródłem witaminy A. Jedne z najczęściej spożywanych fitochemikaliów.
  • Resveratrol– występuje w winie i znany jest głównie z tego, że hamuje proces starzenia. Wielu naukowców twierdzi, że resveratrol jest jednym z głównych składników zdrowego stylu życia.
  • Flawonoidy–to duża grupa fitochemikaliów, zawierająca m.in. kwercetynę (cebule), katechiny (zielona herbata), antocyjany (jagody) i izoflawony (soja). Flawonoidy to obecnie najczęściej badane fitochemikalia, dzięki nim wiemy o wielu zdrowotnych zaletach jagód czy zielonej herbaty.
  • Lignany– występują w ziarnie oraz nasionach i mogą działać jak estrogen. Prowadzone są właśnie badania, które mają wykazać jaki wpływ mają lignany na raka piersi oraz raka prostaty.
  • Fitosterole– występują w orzechach, nasionach, ziarnie i olejach roślinnych. Mocno obniżają poziom cholesterolu.
  • Betalainy– występują w burakach i posiadają właściwości antyrakowe, jednak potrzebne są dalsze badania, które pozwolą dokładnie ustalić, jaki wpływ mają betalainy na walkę z rakiem. (http://www.odzywianie.info.pl/)

 

ZALETY POLIFENOLI

 

mgr farmacji Sławomir Ambroziak

Polifenole przejawiają doskonałe własności antybiotyczne – działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo. Działają również przeciwalergicznie i przeciwzakrzepowo. Zapobiegają chorobie niedokrwiennej serca, opóźniają procesy starzenia, wpływają pozytywnie na jakość życia.Są niezwykle skutecznym lekiem w przypadku infekcji żołądkowo-jelitowych. Posiadają nieocenione wprost znaczenie dla budowania mocy układu immunologicznego. Mają ogromną zdolność wychwytywania lub hamowania powstawania wolnych rodników.Wskutek wymienionych właściwości są zaliczane do jednych z najskuteczniejszych substancji strzegących przed chorobami nowotworowymi.

Fragment książki z cyklu „Barwy Twojego Zdrowia” – „Tajemnice suplementacji odżywiania”, Autor: Janusz Dąbrowski, czytaj więcej: http://www.eioba.pl/a/1ob5/jaki-wplyw-na-nasze-zdrowie-maja-wtorne-substancje-roslinne#ixzz1oAs8TccD

W jaki sposób fitochemikalia – chemiczne substancje roślinne, mogą wykazywać działanie przeciwnowotworowe?

Niniejsza strona wskazuje na opublikowane dane laboratoryjne, a zwłaszcza na mechanizmy potencjalnie istniejące w żywności pochodzenia roślinnego, ale nie oznacza, że Pomi-T® powoduje takie skutki.

Działanie antyoksydacyjne (przeciwutleniające):Najczęściej wymienianym działaniem przeciwnowotworowym fitochemikali – chemicznych substancji roślinnych jest działanie antyoksydacyjne, które chroni DNA przed uszkodzeniami oksydacyjnymi powodowanymi przez czynniki kancerogenne pobrane z żywności lub środowiska [Porrini, Parada, McLarty, Sonn]. Antyoksydanty albo bezpośrednio eliminują wolne rodniki, albo dostarczają substancji odżywczych bądź głównych enzymów antyoksydacyjnych, tj. dysmutazy ponadtlenkowej, glutationu lub katalazy. FDA (amerykańska Agencja Żywności i Leków) wydawała tabele pozwalające na zmierzenie zdolności żywności do absorbowania szkodliwych form tlenu, tzw. Zdolności Absorpcji Rodników Tlenowych (Oxygen Radical Absorbance Capacity — ORAC), ale obecnie z nich zrezygnowano, gdy tylko stwierdzono, że własności antyoksydacyjne to tylko część większej całości.

Działanie fitoestrogenów:Niektóre polifenole dają delikatne efekty hormonalne, w tym zwłaszcza izoflawony, daidzeina, genisteina oraz glicyteina, występujące w soi, orzeszkach ziemnych i roślinach strączkowych. Substancje te lekko blokują receptory estrogenu u kobiet, ograniczając szkodliwe działanie ich własnego estrogenu, tak samo jak hamują działanie 5 alfa reduktazy, przyczyniając się do obniżenia poziomu testosteronu u mężczyzn.

Działanie przeciwzapalne:Chociaż ostre stany zapalne są konieczne do zwalczania infekcji, nadmierne i chroniczne zapalenia prowadzą do uwalniania cytokin sprzyjających powstawaniu nowotworu.

Działanie przeciwcukrzycowe:Cukrzyca typu drugiego kojarzona jest z odpornością na insulinę oraz znacznym zróżnicowaniem poziomów insuliny. Wiele nowotworów posiada receptory insuliny, które przyspieszają ich wzrost w przypadku nadmiernej stymulacji. Dlatego też chorzy na cukrzycę typu drugiego są bardziej narażeni na chorobę nowotworową i jej nawroty po terapii. Polifenole obniżają indeks glikemiczny węglowodanów, a tym samym ograniczają ryzyko cukrzycy.

Bezpośrednia modulacja znaków rozpoznawczych raka:Komórki rakowe przechodzą szereg procesów biochemicznych, aby szybciej wzrastać, atakować przyległe organy i dokonywać przerzutów. Badania laboratoryjne komórek rakowych i normalnych prowadzone na płytkach Petriego wykazały, że niektóre składniki pokarmowe mogą bezpośrednio spowalniać te procesy:

Zielona i czarna herbata, bogata w galusan epigallokatechiny (EGCG) blokuje dekarboksylazę ornityny, enzymu sygnalizującemu komórce obejście apoptozy1. Zielona herbata hamuje proliferację komórek nowotworu piersi i prostaty, blokuje odróżnicowanie i angiogenezę [Yang].

 

Kurkuma dzięki kurkuminie posiada żółtą barwę – spowalnia wzrost komórek raka prostaty poprzez blokowanie cyklu komórkowego, zwiększenie apoptozy oraz zapobieganie inwazji i migracji komórek(3, 4). Kurkuma spowalnia działanie kinazy tyrozynowej EGFR5, posiada właściwości hamujące COX-I oraz przeciwzapalne, spowalnia wzrost własnych komórek macierzystych skutkujący rakiem piersi bez szkód dla normalnych komórek [Kakarala].

 

Granat, bogaty w kwas elagowy, w badaniach laboratoryjnych hamuje proliferację komórek raka prostaty i pobudza apoptozę [Retitig, Lansky, Malik, Khan, Barber, Choi].W liniach komórkowych raka piersi granat podnosi markery adhezji komórek i ogranicza migracje kojarzone z przerzutami [Rocha, Wang]. Więcej dowodów kliknij tutaj : http://www.altmedrev.com/publications/13/2/128.pdf

 

Brokuł dzięki znacznej zawartości izotiocyjananu i sulforafanu hamuje wzrost i przyspiesza apoptozę komórek rakowych. Regularne stosowanie przez ludzi zwalnia działanie genów związanych z powstawaniem nowotworów i przyspiesza działanie tych, które powodują ich supresję, zwłaszcza wśród 50% populacji ze zmutowanym genem S-transferazy glutationowej [Gasper, Moysich, Joseph, Heinen]

 

Czy istnieją dowody, że dieta bogata w polifenole jest korzystna dla zdrowia?

Dieta bogata w polifenole, naturalne substancje roślinne zawarte w zdrowej żywności, obniża ryzyko chorób przewlekłych, takich jak demencja, wysoki poziom cholesterolu, artretyzm, choroby serca, starzenie się skóry i degeneracja mięśni [Denny, Elments, Karppi, Rezai-Zadeh, Porrini]. Dobrze prowadzone badania wśród ludzi dowodzą związku między regularnym stosowaniem polifenoli a obniżonym ryzykiem zachorowania na raka, w tym raka piersi [Hu], trzustki [Banim], przełyku [Sun], jajników [Wu, Tung], prostaty [Giovannucci, Chaoyang, Joseph] i skóry [Heinen].

Przeciwnowotworowe działanie polifenoli nie kończy się z chwilą wydania diagnozy onkologicznej. Osoby, które przeżyły raka piersi i stosują dietę bogatą w polifenole roślinne, soję i zieloną herbatę, wykazują niższe ryzyko nawrotu choroby [Pierce, Buck, Boyapati, Ogunleye]. Osoby z rakiem skóry spożywające duże ilości liściastych warzyw zielonych i brokułów wykazują niższe wskaźniki powstawania nowych nowotworów [Heinen]. Zdrowy tryb życia i dieta bogata w polifenole wiązana jest również z wolniejszą progresją poziomu PSA u mężczyzn z wolno rosnącym rakiem prostaty [Ornish].

Czy istnieją dowody, że wzbogacanie codziennej diety suplementami ogranicza ryzyko raka lub jego progresję?

Suplementy diety dzielą się na dwie główne kategorie. Jedne zawierają chemiczne wyciągi z produktów żywnościowych skoncentrowane w tabletkach, a drugie koncentraty wybranych pełnowartościowych produktów żywnościowych.

Suplementy zawierające wyciągi chemiczneOgólnie mówiąc, największe kategorie tych suplementów zawierają minerały i witaminy, chociaż mogą również obejmować wyciągi polifenoli, takie jak likopen, palma sabałowa i genisteina.

Pomimo danych wskazujących, że dieta uboga w minerały i witaminy jest kojarzona z większym ryzykiem zachorowania na raka i podwyższenia wskaźnika jego nawrotów [Chaoyang, Reichman, Leitzmann, Rock, Shenk], większość badań nad suplementacją minerałami i witaminami nie wykazuje żadnych korzyści lub lekko podwyższone ryzyko zachorowania:

Najważniejsze z tych badań to SELECT, które wykazały wzrost zachorowalności na raka prostaty po suplementacji witaminą E i selenem [Klein]; badania CARET i ATBC nad alfa tokoferolem i beta karotenem wskazały na wyższe ryzyko raka płuc [Heinonen, Omenn]; dwa badania w Skandynawii dowodzą wyższego ryzyka nowotworu po suplementacji witaminą B [Ebbing, Figueiredo]; Profesjonalne Badania Zdrowotne (Health Professional Study) wiąże suplementację cynkiem w dawce powyżej 100 mg dziennie z postępem raka prostaty [Leitzmann]. W randomizowanej próbie kontrolowanej obejmującej mężczyzn z rakiem prostaty nie zaobserwowano żadnych efektów w poziomie PSA po podawaniu pigułek zawierających genisteinę, daidzeinę i inne izoflawony [Shröder]. W większym badaniu palmy sabałowej lub genisteiny nie wykazano żadnych pozytywnych skutków dla raka prostaty lub łagodnego przerostu gruczołu krokowego. Podobnie, pomimo początkowego entuzjazmu związanego z obserwacjami poczynionymi w kohortowym badaniu działania likopenu [Giovannucci], ostatnie dwie randomizowane próby kontrolowane wśród mężczyzn nie wykazały różnic w stosunku do placebo [Barber, Clark], a badania kobiet nie wskazują na ograniczenie ryzyka zachorowania na raka piersi dzięki regularnemu przyjmowaniu tych suplementów [Hu].

W jednym tylko badaniu, SU.VI.MAX, po podaniu kwasu askorbinowego, witaminy E, beta karotenu, selenu i cynku wobec placebo stwierdzono spadek ryzyka zachorowania na raka prostaty [Hercberg], ale autorzy twierdzą, że było to związane z faktem, że u mężczyzn we Francji zawartość mikroskładników jest niższa [Myer]. Badania australijskie wykazały, że u osób stosujących beta karoten i witaminę E w formie suplementu szybciej powstawały nowe guzy skórne, przy czym to samo zaobserwowano u osób na diecie ubogiej w polifenole [Heinen]. Na rozkład ten wskazano również w badaniu EPIC, gdzie wyższe ryzyko zachorowania na raka dotyczyło osób na diecie ubogiej w foliany i przyjmujących największe dawki folianów w suplementach. Zjawisko to spowodowało wydanie przez takie organizacje, jak Narodowy Instytut Raka, oświadczenia stwierdzającego, że długoterminowe stosowanie suplementów zawierających witaminy i substancje mineralne powinno być odradzane w okolicznościach innych niż uzupełnienie znanych braków oraz przyszłych badaniach obejmujących testy mikroelementów [cancernet-UK].

Suplementy zawierające produkty pełnowartościoweInterwencyjne badania bogatych w polifenole suplementów diety osiągają fazę, w której zamiast ekstrahowania chemicznych mikroelementów, prowadzi się koncentrację produktów pełnowartościowych jako wygodny sposób uzupełnienia dziennej dawki polifenoli. Badania te są niestety rzadkie, bywają niedofinansowane, nierandomizowane, a w ich trakcie dochodzi do wielu nakładających się interwencji, co powoduje problemy w interpretacji wyników [Posadzki]. Pomimo tych uchybień, udaje się już uzyskać interesujące dane. W dużym badaniu kohortowym VITAL (VITamins and Lifestyle) odkryto powiązanie między stosowaniem wyciągu z nasion granatu a niższym ryzykiem raka prostaty [Brasky]. W mniejszym amerykańskim badaniu wśród mężczyzn z rakiem prostaty powiązano stosowanie wyciągu z herbaty ze znacznym spadkiem poziomu niektórych czynników wzrostu nowotworu oraz pozytywnym działaniem na poziom PSA [McLarty]. W badaniu fazy II badania mężczyzn z rakiem prostaty, czas podwajania PSA był znacznie wydłużony, a markery stresu oksydacyjnego uległy poprawie na skutek regularnego spożywania soku z grantu [Pantuck]. W kolejnych dwóch badaniach fazy II prowadzonych w USA i we Włoszech, u mężczyzn stosujących wyciąg z nasion granatu zaobserwowano podobne zmiany poziomu PSA [Carducci, Paller].

Chociaż bogate w polifenole suplementy wyglądają obiecująco, jasne jest, że nie wszystkie polifenole mają działanie przeciwnowotworowe, a polifenole mające takie własności wykazują różne działanie u różnych osób w zależności od ich kombinacji [Parada, Greenhall, Moysich, Porrini].

Największym i najbogatszym w efekty naukowe było badanie Pomi-T®. Podwójnie ślepa randomizowana próba kontrolowana obejmowała 200 mężczyzn z wolno postępującym rakiem prostaty. Zaobserwowano 63% różnicę w skali wzrostu poziomu PSA, przy czym wielu stosujących suplement diety mężczyzn pozostawało pod aktywnym nadzorem [Thomas ASCO® 2013]

Polecane artykuły (w j.polskim):

  1. „Naturalne polifenole w chemoprewencji raka gruczołu krokowego – od badań podstawowych do testów klinicznych” Ewelina Szliszka, http://www.przeglad-urologiczny.pl/artykul.php?2324
  2. „Polifenole w profilaktyce chorób cywilizacyjnych“ autorzy: Aneta Koszowska, *Anna Dittfeld, Anna Puzoń-Brończyk, Justyna Nowak, Barbara Zubelewicz-Szkodzińska, http://www.czytelniamedyczna.pl/4658,polifenole-w-profilaktyce-chorob-cywilizacyjnych.html
  3. „Polifenole pochodzące z owocu granatu w leczeniu raka Stercza. Nowe perspektywy oraz kliniczne i przedkliniczne dane na temat działania polifenoli owocu granatu”, Ludwig Manfred Jacob , Karl Friedrich Klippel , http://www.przeglad-urologiczny.pl/artykul.php?1648
  4. „Żywienie w profilaktyce nowotworów. Część I. Polifenole roślinne, karotenoidy, błonnik pokarmowy“ Justyna Zalega, Dorota Szostak-Węgierek http://www.phie.pl/pdf/phe-2013/phe-2013-1-041.pdf
  5. „Wpływ roślin i innych składników pożywienia na przerzuty nowotworów układu moczowo-płciowego”, Dorota M. Olszewska-Słonina , http://www.przeglad-urologiczny.pl/artykul.php?2120