Previous
Next

Maca z maczużnikiem, L-Argininą, wit. E, miedzią i chromem

Marka Dorsim
Dostępność:
Jest
Ilość
65,00 zł
Brutto

Opis

Maca z maczużnikiem, L-Argininą, wit. E, miedzią i chromem

JEDYNY TAKI PRODUKT NA RYNKU

DZIESIĘĆ SKŁADNIKÓW I TYLKO JEDNA KAPSUŁKA

RECEPTURA NA WYŁĄCZNOŚĆ DLA FIRMY DORSIM

 

Maca, podobnie jak żeń-szeń, jest adaptogenem, czyli posiada właściwości podwyższające odporność organizmu. Pozwala to na przeciwdziałanie stresowi. Korzeniowi Maca przypisywany jest pozytywny wpływ na sprawność ludzkiego organizmu. 

Maca na odpornośćKultura cywilizacji Ameryki Południowej i Środkowej to przede wszystkim dbałość o zdrowie i naturalne sposoby leczenia chorób. Dla nich zioła i bogactwa naturalne były żywnością, lekiem, panaceum na choroby, rany odniesione podczas walk, ale stanowiły również broń. Wymagało to zdobywania wiedzy, i poszukiwań, w zakresie działania, stosowania i ilości jaką należy użyć. Maca to jeden z najważniejszych produktów w medycynie, nie tylko InkówMaca (Lepidium meyenii) pochodzi z rodzin kapustowatych. Najbliżsi krewniacy to rzepak, gorczyca i kapusta. Maca występuje pod różnymi nazwami: peruwiański żeń-szeń, trawa pieprzowa, pieprzowe ziele.Zawiera większość niezbędnych dla człowieka aminokwasów, kwasów tłuszczowych, witaminy w tym tiaminę, wit. B2, witaminę C, niacynę, minerały, sterole, glukozynolany.Obecna w macy w znacznych ilościach arginina jest prekursorem kreatyny o właściwościach regulujących odporność organizmu.Dodatkowo korzeń maca, tak samo jak żeń-szeń, jest adaptogenem. Adaptogeny są to substancje wspomagające odporność organizmu na stresy i przeżycia traumatyczne, stosowane w stanach wyczerpania, niepokoju i zmęczenia. Spożywanie macy prowadzi do zwiększenia energii, wytrzymałości, ale również do trzeźwej oceny sytuacji i odporności na stres.Maca działa przede wszystkim wzmacniająco, zwiększa wytrzymałość fizyczną, wspomaga walkę z anemią, działa na nas ożywczo i odżywczo, spowalnia procesy starzenia.Maca nie zmienia poziomu hormonów we krwi, ale stanowi siłę napędową poprzez swoje odżywcze działanie dla systemu endokrynnego, umożliwiając produkcję hormonów w ilościach zaspokajających aktualne potrzeby organizmu. Maca polecana jest również osobom zmagającym się z depresją.NASA wpisała macę na listę żywności dla kosmonautów. Amerykańska Narodowa Agencja Aeronautyki i Przestrzeni Kosmicznej (NASA) włączyła macę w skład energizującej żywności przeznaczonej dla astronautów. Obecnie wszyscy astronauci regularnie zażywają Macę!Podstawową i najważniejszą zaletą maci jest to, że jest ona naturalnym adaptogenem, co oznacza, że w swoim działaniu indywidualnie dopasowuje się do organizmu w zależności od płci i wieku, czyli wzmacnia organizm, dodaje mu energii, ale w przeciwieństwie do innych stymulantów (np. kofeiny, tauryny) – jej długotrwałe stosowanie nie przynosi negatywnych skutków ubocznych lecz trwale zwiększa zdolności adaptacyjne do stresu środowiskowego. Może być też stosowana jako środek bakteriostatyczny.MACA powinna być również stosowana w stanach osłabienia, niedożywienia, anemii, po przebytych chorobach jako środek obudowujący i regenerujący siły witalne (np. rekonwalescencja oraz okres wzrostu).Według amerykańskich ekspertów w mace nie wykryto żadnych substancji które powodowałyby objawy niepożądane, nie występuje również ryzyko jej przedawkowania.Bibliografia:1. Kolanowski W.: Żywność poprawiająca samopoczucie. Żywność, Żywienie, Prawo a Zdrowie 9, nr 1, 115, 2000. 2. Mikzińska K., Matławska I.,Znaczenie ziół w zaburzeniach seksualnych, „Postępy Fitoterapii” 2007, nr 13 Lutomski J.,Maca – żywność energetyzująca czy lek?, „Postępy Fitoterapii” 2001, nr 2-34. Lutomski J.,Wpływ środków ziołowych na witalność organizmu, „Postępy Fitoterapii” 2002, nr 1-2

DAWKOWANIE:

1 kapsułka 2 x dziennie popijając 240 ml płynu

ZAWARTOŚĆ:

60 szt. kapsułek