Previous
Next

Bio Mąka żytnia pełny przemiał (5 -25kg)

Bio Mąka żytnia pełny przemiał (5 -25kg)
Dostępność:
Jest
Ilość
41,00 zł
Brutto

Opis

Bio Mąka żytnia pełny przemiał (5 -25kg)

 

Mąka żytnia typ 2000 ze świeżego, pełnego przemiału ziarna żyta ekologicznego z sześciomiesięcznym terminem przydatności.

Ziarna do produkcji mąki dostarczane są od certyfikowanych ekologicznych polskich rolników.

Mąka żytnia jest bardzo dobrym źródłem tłuszczów, błonnika spożywczego, witamin - witamina z grupy B (witamina B1, B2, B3 i B6) i witamina E oraz minerałów - cynku, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, potasu, selenu, sodu, wapnia i żelaza.

Idealna do wypieku domowego chleba. Poza tym z mąki żytniej można wypiekać również słodkie specjały. Tradycyjnym przykładem jest piernik – w połączeniu z masłem i miodem żytnie ciasto może w doskonałe formie przetrwać nawet długie tygodnie, ciesząc wspaniałym aromatem. Ponadto z żytniej mąki piecze się także zdrowsze muffiny, babki oraz tarty i kruche ciasteczka .

 

Składniki: mąka żytnia* (100%)

*z rolnictwa ekologicznego

 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA (w 100 g):

Wartość energetyczna (energia): 1325 kJ=315 kcal

Tłuszcz: 1,6 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g

Węglowodany: 60,7 g

w tym cukier: 1,0 g

Błonnik: 13,2 g

Białko: 9,5 g

Sól: 0,01 g (zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu).

Alergeny: Na tej samej linii produkcyjnej wytwarza się produkty z orkiszu* i owsa*.

Nr artykułu 4265PLMasa netto 5 kg