Bio Mąka żytnia pełny przemiał (5 -25kg)
Opis
Mąka żytnia typ 2000 ze świeżego, pełnego przemiału ziarna żyta ekologicznego z sześciomiesięcznym terminem przydatności.
Ziarna do produkcji mąki dostarczane są od certyfikowanych ekologicznych polskich rolników.
Mąka żytnia jest bardzo dobrym źródłem tłuszczów, błonnika spożywczego, witamin - witamina z grupy B (witamina B1, B2, B3 i B6) i witamina E oraz minerałów - cynku, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, potasu, selenu, sodu, wapnia i żelaza.
Idealna do wypieku domowego chleba. Poza tym z mąki żytniej można wypiekać również słodkie specjały. Tradycyjnym przykładem jest piernik – w połączeniu z masłem i miodem żytnie ciasto może w doskonałe formie przetrwać nawet długie tygodnie, ciesząc wspaniałym aromatem. Ponadto z żytniej mąki piecze się także zdrowsze muffiny, babki oraz tarty i kruche ciasteczka .
Składniki: mąka żytnia* (100%)
*z rolnictwa ekologicznego
WARTOŚĆ ODŻYWCZA (w 100 g):
Wartość energetyczna (energia): 1325 kJ=315 kcal
Tłuszcz: 1,6 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g
Węglowodany: 60,7 g
w tym cukier: 1,0 g
Błonnik: 13,2 g
Białko: 9,5 g
Sól: 0,01 g (zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu).
Alergeny: Na tej samej linii produkcyjnej wytwarza się produkty z orkiszu* i owsa*.
Nr artykułu 4265PLMasa netto 5 kg