Bio bazylia suszona kruszona (50 g)
Opis
Skład: ziele bazylii kruszone 100%*
* produkt rolnictwa ekologicznego
Masa netto: 50 g
Bazylia pospolita Ocimum basilicum to popularna i powszechnie uprawiana roślina przyprawowa. Nieodzownie kojarzona z kuchnią śródziemnomorską, niezastąpiona przy przygotowywaniu pizzy, pesto czy dań z pomidorami.
Surowiec przyprawowy stanowi ziele bazylii Basilici herba, pozyskiwane na początku kwitnienia roślin, gdy zawierają one najwięcej olejku eterycznego, a co za tym idzie, mają najbardziej intensywny aromat. Bazylia zawiera olejek eteryczny w ilości do 1,5 %, na który składają się głównie linalol i eugenol, odpowiedzialne za charakterystyczny aromat; poza tym zawiera saponiny, garbniki, flawonoidy, saponiny, enzymy, kwasy organiczne i związki mineralne, głównie potasu, fosforu, magnezu i wapnia.
Bazylia wykazuje pozytywne działanie, głównie w obrębie układu pokarmowego- reguluje trawienie, zapobiega wzdęciom, działa wiatropędnie. Działa rozkurczowo na żołądek i pobudza wydzielanie soków trawiennych, pobudzając tym samym apetyt i likwidując uczucie pełności. Wykazuje również pomocne działanie w leczeniu schorzeń górnych dróg oddechowych i kaszlu, głownie w formie naparu do płukania gardła. Zewnętrznie ziele bazylii stosuje się do przygotowywania odświeżających kąpieli oraz pomocniczo do przemywania ciężko gojących się ran.
Zastosowanie:
- dania mięsne i rybne
-potrawy jarskie
- dania kuchni śródziemnomorskiej
- w celach leczniczych (przy nieżycie przewodu pokarmowego) : 1 łyżkę ziela zalać 1 szklanką gorącej wody, zaparzać pod przykryciem 15 minut; spożywać po pół szklanki naparu 3 razy dziennie między posiłkami