Bio Galgant korzeń mielony (100 g)
Opis
Skład: kłącze galgantu 100%*
* produkt rolnictwa ekologicznego
Masa netto: 100 g
Alpinia lekarska, Alpinia officinarium, zwana również galgantem to orientalna przyprawa o ostrym, przypominającym imbir smaku. Dla celów kulinarnych pozyskuje się kłącze galgantu Galangae rhizoma, często błędnie określane mianem korzenia.
Swój ostry smak suszone kłącze zawdzięcza zawartości olejku eterycznego oraz galangolu i alpinolu- związków o ostrym smaku; zawiera również flawonoidy i garbniki katechinowe.
Galgant wykazuje pozytywne działanie w obrębie układu pokarmowego- działa wiatropędnie, oraz pobudza przemianę materii. Jest pomocny w leczeniu i zapobieganiu wzdęciom oraz niestrawnością. Ma również właściwości przeciwwymiotne, dzięki czemu znajduje zastosowanie w leczeniu choroby lokomocyjnej. Stosuje się go również pomocniczo w leczeniu nieżytu żołądka.
Zastosowanie:
- dania mięsne, rybne i jarskie
- napoje rozgrzewające
- grzane wino
Przeciwwskazania do stosowanie:
- choroba wrzodowa przewodu pokarmowego
Masa netto: 100g
Art. nr: 600-13PL