Opis
-
Miód lipowy może mieć barwy od żółtej, poprzez bursztynową aż po brązową - jest to zależne od okresu zbioru nektaru przez pszczołę. Po krystalizacji barwa miodu zmienia się na białą lub złocistożółtą. Smak bywa ostry, nieco gorzkawy.Miód lipowy uznawany jest za jeden z najbardziej wartościowych miodów nektarowych, co wynika z zawartości następujących związków:
- witaminy z grupy B
- witamina C
- beta-karoten
- cynk
- miedź
- mangan
- wapń
- jod
- siarka
- glin
- kwasy organiczne
- kwasy organiczne
- flawonoidy
- terpeny
- aminokwasy
W celu wzmocnienia działania miodu warto połączyć go z naparem lipowym.Miód jest doskonałym zamiennikiem cukru i można go stosować do słodzenia kawy, herbaty lub deserów. Jest również stosowany jako składnik naturalnych kosmetyków takich jak maści, maseczki czy peelingi. Warto pamiętać, że miód utrzymuje swoje cenne właściwości, wtedy gdy dodajemy go do potraw i napojów o temperaturze niższej, niż 55oC - opracowanie naukowe.Więcej o unikatowych właściwościach miodu można przeczytać w tym materiale: