Opis
Miód gryczany pozyskiwany jest z kwiatów gryki zwyczajnej. W stanie płynnym ma ciemną, bursztynową barwę, która po skrystalizowaniu staje się jaśniejsza. Miód cechuje się intensywnym, słodkim smakiem z lekko pikantnym akcentem oraz ziołowym aromatem.Miód gryczany zawiera następujące związki aktywne:
- witamina C
- beta-karoten
- witaminy z grupy B
- cynk
- żelazo
- miedź
- bor
- kobalt
Ponadto miód gryczany cechuje się wysoką zawartością rutyny oraz kwercetyny, a także kwasu chlorogenowego. Miód jest doskonałym zamiennikiem cukru i można go stosować do słodzenia kawy, herbaty lub deserów. Jest również stosowany jako składnik naturalnych kosmetyków takich jak maści, maseczki czy peelingi. Warto pamiętać, że miód utrzymuje swoje cenne właściwości, wtedy gdy dodajemy go do potraw i napojów o temperaturze niższej, niż 55oC - opracowanie naukowe.Więcej o unikatowych właściwościach miodu można przeczytać w tych materiałach: