Opis
ŚWIATOWY SUKCES POLSKIEJ NAUKI
OPIS PRODUKTU
Ovobiovita Initium to pierwszy i jedyny preparat na świecie zawierający „WZBOGACONE OVOFOSFOLIPIDY", które zostały pozyskane w toku pięcioletniego projektu badawczego o nazwie „OVOCURA” prowadzonego przez polskich naukowców z Wrocławskiego Uniwersytetu Przyrodniczego oraz Wrocławskiego Uniwersytetu Medycznego. W projekcie brało udział 233 naukowców i zakończył się przyznaniem aż 25 patentów.
„WZBOGACONE OVOFOSFOLIPIDY” to substancja niezbędna do budowy oraz prawidłowego funkcjonowania każdej komórki ludzkiego ciała. Posiadają znacznie wyższą wartość prozdrowotną i biomedyczną niż preparaty zawierające fosfolipidy pochodzenia roślinnego.
"WZBOGACONE OVOFOSFOLIPIDY" to fosfolipidy pozyskane z żółtka jaja kurzego, wzbogaconego w procesie specjalnego żywienia kur. Nioski dostają paszę o opatentowanym składzie, opartą na naturalnych składnikach takich jak: preparaty z torfu, olej rzepakowy, olej lniany oraz algi morskie. "Jaja wzbogacone" powstałe w wyniku takiego procesu żywienia, zawierają 12 razy więcej długołańcuchowych kwasów tłuszczowych Omega-3. Ponadto "WZBOGACONE OVOFOSFOLIPIDY" charakteryzują się znacznie szerszym, niż fosfolipidy pochodzenia roślinnego (np: z soi) składem kwasów tłuszczowych omega-3. Poza kwasami ALA, zawierają również najbardziej cenne dla życia kwasy tłuszczowe typu DHA oraz kwas EPA. Kwasy tłuszczowe w takiej formie występują tylko i wyłącznie we "wzbogaconych ovofosfolipidach". Przyswajalność kwasów omega-3 zawartych w preparacie "OVOBIOVITA Initium" jest nieporównywalnie większa w stosunku do innych preparatów w których kwasy EPA i DHA występują w formie trójglicerydów.
Prace badawcze w ramach Projektu Badawczego "OVOCURA" jednoznacznie wykazały prozdrowotny wpływ "WZBOGACONYCH OVOFOSFOLIPIDÓW", zwłaszcza na regulację ciśnienia tętniczego, działanie antystresowe i regeneracyjne. Dodatkowo skład preparatu wzbogacony został precyzyjnie dobranymi bioskładnikami pochodzenia roślinnego.
WSKAZANIA
OVOBIOVITA® Initium zawiera składniki:
- zwiększające odporność na stres i długotrwały wysiłek umysłowy
- wzmacniające prace serca i układu krążenia
- regulujące ciśnienie tętnicze
- poprawiające pamięć i koncentrację,
- wzmacniające ogólną odporność psychofizyczną organizmu,
- wspierające regenerację wątroby i pracę nerek
OVOBIOVITA® Initium przeznaczona jest do stosowania profilaktycznego oraz doraźnego:
- dla osób narażonych na stres i długotrwały wysiłek umysłowy
- w celu poprawy koncentracji i pamięci
- dla wzmocnienia i poprawy pracy układu sercowo naczyniowego
- dla obniżenia nadciśnienia tętniczego i/lub wysokiego poziomu cholesterolu
- dla wzmocnienia pracy wątroby i nerek
- w okresie rewitalizacji po przebytych chorobach i ciężkich terapiach
Skład preparatu "OVOBIOVITA® Initium" opracowany został przez: Tadeusza Trziszka, profesora zwyczajnego w Katedrze Technologii Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Prof. Trziszka zainicjował i prowadził projekt badawczy "Ovocura". Oraz Henryka Różańskiego, doktora nauk biologicznych z zakresu medycyny. Dr. Różański przez 10 lat prowadził badania nad właściwościami przeciwnowotworowymi wybranych substancji roślinnych. Jest autorem ponad 100 prac naukowych.
Polski rynek farmaceutyczny już dziś uznał OVOBIOVITA Initium największym odkryciem roku, honorując preparat dwiema prestiżowymi nagrodami Złoty Otis 2014 w kategoriach "Debiut Roku" oraz "Preparaty Immunostymulujące". To najważniejsze nagrody w branży przyznawane przez konsumentów najlepszym, innowacyjnym farmaceutykom dostępnym bez recepty.
Składniki aktywne |
Zawartość w porcji (mg) |
|||||
15ml |
30ml |
|||||
Ovofosfolipidy; w tym: |
2 550 |
5 100 |
||||
Kwasty tłuszczowe wielonasycone (omega-3) w tym: |
200 |
400 |
||||
kwas alfa linolenowy (ALA) |
80 |
160 |
||||
kwas eikozapentaenowy (EPA) |
14 |
28 |
||||
kwas dekozaheksaenowy (DHA) |
100 |
200 |
||||
cholina |
64 |
128 |
||||
Miód gryczany z pyłkiem pszczelim |
2 000 |
4 000 |
||||
Miód wielokwiatowy z pyłkiem pszczelim |
1 750 |
3 500 |
||||
Sok z owoców aronii |
1 200 |
2 400 |
||||
Sok z owoców czarnych jagód |
1 200 |
2 400 |
||||
Sok z owoców żurawiny |
1 200 |
2 400 |
||||
Olaj lniany |
900 |
1 800 |
||||
Sok z owoców rokitnika |
900 |
1 800 |
||||
Sok z owoców czarnego bzu |
900 |
1 800 |
||||
Ekstrakt z zielonej herbaty |
750 |
1 500 |
||||
Ekstrakt z witanii ospałej |
450 |
900 |
||||
Ekstrakt z mięty pieprzowej |
300 |
600 |
||||
Olej w wątroby rekina grenlandzkiego |
300 |
600 |
||||
Ekstrakt z kłącza kurkumy |
150 |
300 |
||||
Ekstrakt z korzenia rzeń-szenia |
75 |
150 |
||||
Ekstrakt z korzenia eleuterokoka |
75 |
150 |
||||
Sok z owoców cytryńca chińskiego |
75 |
150 |
||||
Wyciąg z korzenia różeńca górskiego |
75 |
150 |
||||
Koenzym Q10 |
15 |
30 |
||||
Luteina |
12 |
24 |
||||
Olejek z mięty pieprzowej |
7 |
14 |
||||
Olejek eukaliptusowy |
5 |
10 |
||||
Wartość odżywcza |
w 100ml |
w 15ml |
w 30ml |
|
||
Energia kJ/kcal |
1630/390 |
245/58,5 |
490/117 |
|
||
Białko (g) |
4,0 |
0,6 |
1,2 |
|
||
Węglowodany (g) |
38,0 |
5,7 |
11,4 |
|
||
Tłuszcz (g) |
24,0 |
3,6 |
7,2 |
|
||
Pojemność:
250ml
Trwałość:
18 miesięcy
Sposób użycia:
Przed użyciem należy wstrząsnąć.
Dawkowanie w celach profilaktycznych: 15 ml dziennie (1 łyżka stołowa), rano przed posiłkiem.
Dawkowanie w warunkach zwiększonego obciążenia organizmu a także w jego wyczerpaniu lub nadmiernym osłabieniu (np po chorobie, lub ciężkiej terapii): 30 ml dziennie (2 łyżki stołowe), rano przed posiłkiem.
Ważne informacje:
Nie należy przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Produkt przeznaczony dla osób dorosłych. Kobiety w ciąży i karmiące piersią przed zastosowaniem preparatu powinny skonsultować się z lekarzem.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Sposób przechowywania:
Po otwarciu przechowywać w temp. 3-7 oC, najlepiej w lodówce. Przechowywać w suchym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed światłem.
OPIS SUBSTANCJI BIOLOGICZNIE AKTYWNYCH ZAWARTYCH W PREPARACIE:
OVOFOSFOLIPIDY (wzbogacone) – zawarte w produkcie są wytworzone w ramach specjalnej, opatentowanej metody naturalnego wzbogacania jaj i innowacyjnej technologii izolacji ovofosfolipidów, które są nośnikami długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3 (ALA, EPA, DHA),zawierają również cholinę.
Kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) - przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca.
Kwas dokozaheksaenowy (DHA) - przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu i prawidłowego widzenia.
Cholina – przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu homocysteiny, metabolizmu tłuszczów oraz prawidłowego funkcjonowania wątroby.
Zielona herbata – wykazuje działanie antyoksydacyjne, pomaga zachować normalny poziom cholesterolu, pomaga zachować prawidłową elastyczność naczyń krwionośnych.
Witania ospała – pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych działa relaksująco i adaptogennie. Korzystnie wpływa na aktywność umysłową i układ krążenia. Wspomaga funkcjonowanie układu oddechowego. Pozwala na zachowanie prawidłowego stanu zdrowia skóry.
Mięta pieprzowa – wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby i dróg żółciowych. Wspomaga funkcje wewnątrzwydzielnicze, enzymów odpowiedzialnych za procesy trawienia m.in. tłuszczów. Mięta wspomaga zachowanie prawidłowych funkcji psychologicznych (m.in. dobrostan psychiczny, prawidłowy sen).
Kurkuma – wspomaga prawidłowy przebieg procesów trawiennych. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby i dróg żółciowych. Wspomaga funkcje wewnątrzwydzielnicze enzymów odpowiedzialnych za procesy trawienia m.in. tłuszczów. Wykazuje działanie antyoksydacyjne dzięki czemu wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Żeń-szeń – wspomaga prawidłowy metabolizm glukozy i utrzymuje właściwy poziom glikemii, dba o prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz prawidłowe funkcje psychologiczne. Wykazuje działanie antyoksydacyjne.
Eleuterokok kolczasty – wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Uczestniczy w prawidłowym metabolizmie glukozy, uczestniczy w utrzymaniu właściwego profilu glikemicznego.
Cytryniec chiński – Wykazuje działanie antyoksydacyjne (wspomagające ochronę komórek), korzystnie wpływa na prawidłową pracę układu krwionośnego, wykazuje działanie adaptogenne (prawidłowe funkcje psychologiczne),wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego, nerwowego i
trawiennego.
Różeniec górski – wspomaga pracę serca, układu krwionośnego i oddechowego. Pozytywnie wpływa na prawidłową pracę układu trawiennego. Działa antyoksydacyjnie i adaptogennie. Wspomaga prawidłowe funkcje psychologiczne.
Ekstrakt z aksamitki – bogaty w luteinę składnik pokarmowy zaliczany do rodziny karotenoidów.
Olejki eteryczne z eukaliptusa i mięty – wspomagają zdrowie układu oddechowego, wywołują kojący i przyjemny wpływ na gardło, krtań i struny głosowe. Dają pozytywny efekt smakowo-zapachowy.