Opis
Digest natural jest polecany zwłaszcza w celu detoksykacji organizmu przy rozlicznych schorzeniach lub u osób przebywających w ekologicznie niekorzystnych warunkach.
Inulina to polisacharyd, którego naturalnym źródłem jest topinambur (słonecznik bulwowy lub karczoch). Ma dobroczynne działanie przez cały czas znajdowania się w organizmie człowieka. W układzie żołądkowo-jelitowym, na skutek działania kwasów solnych i enzymów, rozszczepia się na cząsteczki - łańcuchy fruktozy, które przenikają do krwiobiegu. Pozostała nierozszczepiona część jest szybko wydalana z organizmu, łącząc się wcześniej ze szkodliwymi dla organizmu substancjami, takimi jak metale ciężkie, kryształy cholesterolu, kwasy tłuszczowe, przeróżne toksyczne związki chemiczne, dostające się do organizmu wraz z pokarmem lub powstałe na skutek działania mikroorganizmów chorobotwórczych, które żyją w jelitach. Oprócz tego inulina stymuluje zdolność kurczenia się ścianek jelita, co przyśpiesza oczyszczanie organizmu z toksyn. We krwi funkcję odtruwającą i oczyszczającą pełnią krótkie łańcuchy fruktozy.
Fruktoza naturalna, z której pochodzi inulina to unikalny cukier, który uczestniczy w tych samych procesach wymiany co glukoza i z powodzeniem ją zastępuje, gdy glukoza nie jest przyswajana przez komórki. Nie dziwi więc, że inulina jest bardzo cenna (w USA 1 gram inuliny kosztuje ok. 7 dolarów).
Zielony anyż był wykorzystywany w celach leczniczych już w starożytnym Egipcie. Owoce anyżu mają działanie lekko wykrztuśne, lecznicze w nieżycie górnych dróg oddechowych, zapaleniu oskrzeli, zapaleniu płuc, astmie, krztuścu. Normalizują pracę serca, zwłaszcza przy nerwicach. Posiadają właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne. Stymulują laktację (zwiększają produkcję mleka). Działają przeciwbólowo i uspokajająco na centralny układ nerwowy. Usuwają wzdęcia, pobudzają wydzielanie soku żołądkowego i perystaltykę jelit. Normalizują funkcje komórek wątroby i przyśpieszają odpływ żółci. Sprzyjają rozpuszczaniu kamieni w nerkach i pęcherzyku żółciowym. Normalizują przemianę materii. Są skuteczne w schorzeniach macicy, wzmagają jej skurcze. Olejki eteryczne odstraszają komary, wszy i pchły.
Siemię lniane jest bogate w koloidy i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które pokrywając przez dłuższy czas śluzówkę żołądka i jelit zabezpieczają ją przed działaniem szkodliwych składników pożywienia i kwasu żołądkowego. Ma działanie antyalergiczne, zwiększa perystaltykę jelit, przyspiesza przesuwanie mas kałowych.
Fenkuł europejski posiada wysoką zawartość olejków eterycznych. Jest efektywny w likwidowaniu gazów jelitowych i wzdęć. Działa antyspastycznie na ścianki mięśniowe żołądka i jelit. Poprawia trawienie. Likwiduje ból żołądka, jest bardzo pomocny w leczeniu niestrawności neurotycznej. Ma działanie przeczyszczające. Działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Sprzyja odkrztuszaniu flegmy. Działa uspokajająco na system nerwowy. Zwiększa produkcję mleka u karmiących. Likwiduje bóle menstruacyjne.
Pektyna jabłkowa to rozpuszczalny błonnik, który:sprzyja wydalaniu z organizmu kwasów żółciowych, cholesterolu, związków lipidowych. Stymuluje trawienie i drenaż przewodów żółciowych. Pokrywa śluzówkę żołądka, zabezpieczając ją przed nadżerką, działaniem ostrych potraw i alkoholu. Normalizuje poziom glukozy we krwi (przy cukrzycy obniża, przy hipoglikemii podwyższa poziom glukozy). Sprzyja rozpuszczaniu blaszek miażdżycowych na ściankach tętnic. Podwyższa odporność na promieniowanie. Podwyższa poziom antyoksydantów w organizmie. Absorbuje toksyny. Nie pęcznieje, gdyż w całości jest przetwarzana przez bakterie jelitowe.
Alantyna to inny rodzaj rozpuszczalnego błonnika, otrzymywany z buraków i cykorii. Poprawia przemianę materii i stanowi doskonałą pożywkę dla rozwoju prawidłowej mikroflory jelit.Nierozpuszczalna celuloza pomaga opróżnić żołądek i jelita z resztek jedzenia, które nie poddają się przemianie materii.
Bifidobakterie to aktywne mikroorganizmy, które zapobiegając rozmnażaniu się patogennych i gnilnych bakterii, normalizują tym samym mikroflorę jelit, poprawiają trawienie i sprzyjają leczeniu zaburzeń funkcji jelit.
Bakterie kwasu mlekowego i bakterie acidofilne pojawiają się w organizmie człowieka już od chwili narodzin. Znajdując się w dostatecznej ilości tłumią oddziaływanie patogennych mikroorganizmów, które wywołują wiele chorób. Dzięki tym bakteriom: poprawie ulegają procesy przyswajania i wchłaniania składników odżywczych w organizmie. Normalizuje się praca wątroby. Obniża się poziom obecnych we krwi substancji toksycznych, takich jak fenol, azot, amoniak. Normalizuje się mikroflora jelit. Usuwane są gazy i burczenie w jelitach. Podwyższa się odporność.
Skład:
- inulina
- zielony anyż
- siemię lniane
- fenkuł europejski
- pektyna jabłkowa
- alantyna
- nierozpuszczalna celuloza
- bifidobakterie
- bakterie kwasu mlekowego
- bakterie acidofilne
Dawkowanie:
- należy przyjmować po posiłku, przeżuwając i popijając dużą ilością wody (ok. 1 szklanka)
- dzieci w wieku 1 - 5 lat - po 1 tabletce 1 - 2 x dziennie
- dzieci w wieku 5 - 10 lat - po 1 tabletce 2 x dziennie
- dzieci w wieku 10 - 14 lat - po 1 tabletce 3 x dziennie
- dorośli - po 2 tabletki 2 - 3 x dziennie
Opakowanie:
- 100 tabletek