Previous
Next

Holistic LactoVitalis IB Kwas masłowy Probiotyk 30 kapsułek

Marka Holistic
Dostępność:
Jest
Ilość
116,00 zł
Brutto

Opis

Holistic LactoVitalis IB Kwas masłowy Probiotyk 30 kapsułek Holistic LactoVitalis IB Kwas masłowy jest suplementem diety zawierającym kapsułki składające się z kwasu masłowego, miliardów żywych bakterii mlekowych, posiada w składzie także błonnik, witaminę C i cynk. Wskazany przy zespole jelita drażliwego.

Holistic LactoVitalis IB Kwas masłowy jest suplementem diety zawierającym kapsułki składające się z kwasu masłowego, miliardów żywych bakterii mlekowych, posiada w składzie także błonnik, witaminę C i cynk. Wskazany przy zespole jelita drażliwego.

Składniki: Mikrokapsułkowany kwas masłowy (maślan sodu), substancje wypełniające (ekstrakt z ryżu, skrobia kukurydziana), błonnik (Sunfiber® - hydrolizowana guma guar - Cyamopsis tetragonolobus), bakterie kwasu mlekowego (B. lactis, L. rhamnosus, B. longum, L. acidophilus, B. bifidum), kwas L-askorbinowy (witamina C pozyskiwana z owoców Amla - Emblica officinalis), pikolinian cynku.

Zawartość opakowania: 30 kapsułek

Porcja dzienna zawiera: 150 mg kwasu masłowego, 42,5 mg błonnika, 1 miliard bakterii kwasu mlekowego (B. lactis, L. rhamnosus, B. longum, L. acidophilus, B. bifidum), witamina C od 12 mg (15% RWS*), cynk 1,5 mg (15% RWS*). *RWS - % referencyjnych wartości spożycia

Sposób użycia: 1 kapsułka dziennie. Zalecana dzienna porcja nie powinna zostać przekroczona. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.

Magazynowanie: Chronić przed wilgocią, przechowywać w temperaturze pokojowej w miejscu niedostępnym dla dzieci i światła słonecznego. 

 

Opinia eksperta:

Daria ŁukowskaDietetyczka, popularyzatorka nauki.Autorka serii na kanale YT „Forma na życie”

Kwas masłowy jest podstawowym materiałem energetycznym dla nabłonka przewodu pokarmowego i coraz więcej wiemy o możliwości jego zastosowania w przypadku różnego rodzaju problemów jelitowych, takich jak zespół jelita drażliwego, choroby zapaleń jelit czy w przypadku przewlekłych biegunek. Czym jest kwas masłowy i co na jego temat mówią badania naukowe?

Kwas masłowy to krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy. Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA) stanowią rodzaj komunikatorów między mikrobiomem i układem odpornościowym. Stymulują one wzrost bakterii saprofitycznych, hamując tym samym rozwój patogenów. Kwas masłowy jest syntetyzowany w naszych jelitach, przez bakterie jelitowe, które fermentują niestrawne frakcje błonnika. Stanowi istotne źródło energii dla komórek ściany okrężnicy, a także wykazuje działanie troficzne (czyli ochronne, zapewniające ciągłość nabłonka jelitowego), a także działanie przeciwzapalne wobec nabłonka jelitowego. Do głównych korzyści zdrowotnych, płynących z maślanu sodu, możemy zaliczyć przede wszystkim profilaktykę nowotworów okrężnicy poprzez dostarczenie energii dla jej komórek, ale także poprawienie wrażliwości insulinowej, zapobieganie rozszczelnieniu bariery jelitowej, zmniejszanie stanu zapalnego w organizmie czy ochrona układu nerwowego. Kwas masłowy jest potrzebny dla zachowania nieprzenikalnej bariery pomiędzy okrężnicą a krwiobiegiem, zapobiegając tym samym stanom zapalnym jelit. Przyspiesza on również procesy gojenia oraz regeneracji nabłonka jelitowego, a także działa stymulująco na biosyntezę śluzu błony śluzowej nabłonka. Dodatkowo jego obecność w świetle jelita pozwala na utrzymywanie prawidłowego poziomu pH, co zabezpiecza układ pokarmowy przed patogennymi mikroorganizmami.

Kwas masłowy często podawany jest w formie suplementu - jest to korzystne rozwiązanie zwłaszcza w przypadku różnego rodzaju problemów jelitowych, gdzie odpowiednia podaż wcześniej wymienionych produktów roślinnych jest często niemożliwa, ze względu na złą tolerancję błonnika przez jelita.

 

MINIMUM LOGISTYCZNE DLA PRODUKTÓW OD FIRMY HOLISTIC TO 250 ZŁ