Opis
Ekstrakt z kurkumy 10:1 połączony ze sproszkowanym korzeniem kurkumy i dodatkiem piperyny.
Wsparcie układu nerwowego
Wsparcie układu odpornościowego
Pomoc przy utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi
Kurkuma - Ekstrakt + Piperyna Pochodzenie kurkumy
Curcuma longa wywodzi się z Indii i pobliskich rejonów Azji Południowej. Tam też była uprawiana od tysięcy lat. Jednoznaczne ustalenie konkretnych obszarów na którym moglibyśmy doszukiwać się początku historii kurkumy jest trudne, ze względu na fakt, iż roślina ta występowała w obiegu handlowym już za czasów starożytnych - tak też po raz pierwszy dotarła do Europy poprzez arabskich kupców. Asyryjskie księgi traktujące o ziołach i ich wykorzystaniu, pochodzące z I wieku p. n. e., poruszając na swych stronach temat ostryżu długiego. Dziś indyjskie miasto Nizambad uważa się za największego producenta kurkumy i najważniejsze jej centrum handlowe na świecie.
Dlaczego mieszkańcy Indii są zdrowsi?Statystyki pokazały, że niektóre populacje na Dalekim Wschodzie mają ogólnie lepszy stan zdrowia. Ludzie starzeją się później, są mniej otyli i cierpią na mniej chorób przewlekłych, w tym tych nazywanych cywilizacyjnymi. Eksperci zauważyli, że wiarygodne wyjaśnienie tych różnic może zależeć od różnych systemów żywienia, a rolę tutaj odgrywa kurkuma, która jest wszechobecna w kuchniach Wschodu.*
Uznawana za świętąKurkuma uznawana jest za świętą w Indiach i bardzo cenioną w innych krajach Dalekiego Wschodu, a także jest środkiem używanym w różnego rodzaju stanach z trudnymi do zagojenia się ranami oraz dolegliwościami trawiennymi i wątrobowymi. Używana była przez tysiące lat w różnych ceremoniach hinduistycznych. Obecna jest na ceremoniach w wielu obszarach Indii: Bengal, Pendżab, Maharashtra i Gujarat. Wykorzystuje się je do tworzenia naszyjników - równoważnych pierścieni małżeństwa. Podczas festiwalu Tamil Poongal, całe rośliny i świeże kłącza kurkumy przekazywane są na ofiarę dziękczynną dla Suryanu, boga słońca. Odegrała ważną rolę w hinduskiej duchowości. Szaty mnichów są tradycyjnie malowane barwnikiem wykonanym z kurkumy. Ze względu na jej kolor - jasno pomarańczowo-żółty - roślina ta w mitologii Tamil (starożytnej religii) była silnie związana ze słońcem.
Przyswajalność kurkuminyKurkumina charakteryzuje się słabą rozpuszczalnością w wodzie, a dobrą np. w olejach. Oznacza to, że jej doustne podawanie może wiązać się ze słabym wchłanianiem i ograniczeniem pozytywnych skutków suplementacji. Z tego powodu warto dbać o zwiększanie biodostępności kurkuminy.
Do substancji zwiększających jej przyswajalność należy piperyna. Nasz ekstrakt z kurkumy został wzbogacony o czarny pieprz, standaryzowany na 95% zawartości piperyny.
Regularna suplementacja kurkumą wpływa na:- Zdrowie układu nerwowego i oddechowego
- Gospodarkę lipidową wątroby
- Mocne stawy i kości
- Prawidłowy poziom cholesterolu we krwi
- Odporność organizmu
Składnik aktywny | 1 kapsułka | 2 kapsułki (dawka dzienna) |
Ekstrakt z kłącza kurkumy 10:1 | 125 mg | 250 mg |
Sproszkowana kurkuma | 250 mg | 500 mg |
Ekstrakt z czarnego pieprzu w tym piperyna (95%) |
5 mg 4,75 mg |
10 mg 9,5 mg |
Zalecane dawkowanie: 1 kapsułka 2 razy dziennie.
Sposób użycia: Kapsułkę połknąć i popić dużą ilością wody w trakcie lub po posiłku.
Skład: sproszkowany korzeń kurkumy (Curcuma Longa), ekstrakt 10:1 z kłącza kurkumy (Curcuma Longa); BioPerine®: ekstrakt z owoców czarnego pieprzu (Piper Nigrum) standaryzowany na 95% zawartości piperyny; otoczka kapsułki: celuloza roślinna.
Informacja: Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia. Przechowywać w ciemnym i suchym miejscu w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Osoby przyjmujące leki przed użyciem powinny skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą. Niewskazane małym dzieciom, kobietom w ciąży oraz karmiącym. Wyprodukowano w Unii Europejskiej. Podmiot odpowiedzialny: YANGO Sp. z o.o. Masa netto: 28,2 g.
Produkowane bez użycia sztucznych substancji konserwujących, zapachowych lub barwiących.Produkt wolny od metali ciężkich, takich jak arsen, kadm, ołów czy rtęć.
Główny Inspektorat Sanitarny: GIS-ŻP-SD-4230-00246/KC/18