Opis
Najwyższa dawka preparatu w porcji dziennej - aż 1200 mg ekstraktu w kapsułkach. | |
Wysoka standaryzacja na antocyjany zapewnia gwarancję jakości. | |
Bez dodatków i wypełniaczy. | |
Kapsułki z celulozy roślinnej, przyjazne wegetarianom i weganom. |
JAKOŚĆ, KTÓRA CZYNI CUDA.
WARTO WIEDZIEĆ!Ekstrakt z czarnych borówek od Yango® zawiera w sobie SILNY EKSTRAKT z owoców. To znaczy, że stosując nasz preparat otrzymasz widocznie lepsze rezultaty, w porównaniu do suplementów na bazie suszonych lub sproszkowanych owoców. Ekstrakt, a sproszkowana roślina to potężna różnica pod względem siły działania na organizm ludzki. |
Składnik aktywny | 1 kapsułka | 2 kapsułki | 3 kapsułki |
Ekstrakt z owoców czarnej borówki | 400 mg | 800 mg | 1200 mg |
w tym antocyjany (25%) | 100 mg | 200 mg | 300 mg |
Pozostałe informacje | |||
Kapsułek w opakowaniu | 90 kapsułek | ||
Rodzaj kapsułek | Wegetariańskie | ||
Sugerowana dawka dzienna | 2-3 kapsułki | ||
1 opakowanie wystarcza na | 30-45 dni |
Składniki: ekstrakt z owoców czarnej borówki standaryzowany na 25% zawartości antocyjanów; otoczka kapsułki: celuloza roślinna.
Informacja: Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia. Przechowywać w ciemnym i suchym miejscu w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Osoby przyjmujące leki przed użyciem powinny skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą. Niewskazane małym dzieciom, kobietom w ciąży oraz karmiącym. Wyprodukowano w Unii Europejskiej. Podmiot odpowiedzialny: Yango Sp. z o.o. Masa netto: 36 g.
Informacja alergiczna: produkt nie zawiera glutenu, cukru, składników mlecznych, soli spożywczej, kukurydzy, drożdży, skorupiaków, pszenicy, soi.Produkowane bez użycia sztucznych substancji konserwujących, zapachowych lub barwiących.Produkt wolny od metali ciężkich, takich jak arsen, kadm, ołów czy rtęć.
Główny Inspektorat Sanitarny: GIS-ŻP-SD-4230-01808/KC/18
Czym jest borówka czarna?Borówka czarna (Vaccinium myrtillus L.), inaczej zwana borówką czernicą lub czarną jagodą, jest krzewem z rodziny borówkowatych (wrzosowatych). W Polsce znana jest pod wieloma różnymi nazwami, np. jako: borowina, borowik, borówka, ciemna jagoda, jagoda, jagoda leśnia, jagodzina, modra jagoda, sinica. Osiąga od 15 do 60 cm wysokości. To roślina wieloletnia, szeroko rozpowszechniona w Azji, Europie i Ameryce Północnej, głównie w klimacie umiarkowanym. Owocem tej krzewinki jest kulista, czarna jagoda o średnicy od 7 do 10 mm. Borówka czernica kwitnie od kwietnia do czerwca, jej owoce dojrzewają natomiast aż do września.
Wartości odżywcze borówki czernicyenergia | 51 kcal | wit. A | 6,0 µg |
białko | 0,8 g | wit. C | 14,7 mg |
tłuszcze | 0,6 g | wit. W | 1,9 mg |
węglowodany | 12,2 g | potas | 62 mg |
błonnik | 3,2 g | fosfor | 14 mg |
wapń | 15 mg | magnez | 2 mg |
Borówka czarna w większości składa się z wody (86 g na 100 g produktu ) oraz węglowodanów, czyli cukrów. Jednak poza tym możemy w niej znaleźć również: witaminy, składniki mineralne, karotenoidy, pektyny i kwasy organiczne. Zawartość różnych związków jest ściśle związana z cyklem rozwoju rośliny i uzależniona od miejsca występowania.
Ważnym składnikiem czarnej jagody są antocyjany. To grupa związków chemicznych z klasy flawonoidów, będących glikozydami. Są naturalnymi barwnikami pochodzenia roślinnego i to właśnie im borówka czernica zawdzięcza swój granatowy kolor, bowiem w zależności od pH soku komórkowego antocyjany mogą przyjmować barwę od czerwonej do fioletowej. Borówka czernica jest jednym z najbogatszych źródeł antocyjanów. Zawiera od 300 do 700 mg tych składników na 100 g produktu. W jagodzie czarnej zidentyfikowano 13 antocyjanów w postaci glikozydowej.
Kolejnym ważnym składnikiem czarnych jagód są garbniki. To substancje naturalnie występujące w roślinach, należące do grupy polifenoli. Charakteryzują się zdolnością do trwałego wiązania z białkami, a także do ściągania, czyli garbowania skóry, przez co znajdują szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Owoce zawierają od 5 do 12% garbników, a ich koncentracja maleje wraz z dojrzewaniem jagód.
Innymi składnikami występującymi w czarnych jagodach są: fenolokwasy, kwas jabłkowy, bursztynowy, cytrynowy, glutaminowy i asparaginowy. Stwierdzono również obecność kwasu pantotenowego i amidu kwasu nikotynowego.
Ekstrakt z czarnych borówek standaryzowany na 25% antocyjanów – kapsułki. Najważniejsze właściwości zdrowotne czarnej borówkiCzarna jagoda ze względu na bardzo dużą zawartość składników odżywczych odznacza się wieloma dobroczynnymi właściwościami dla ludzkiego organizmu. Działanie zdrowotne borówka czernica zawdzięcza w większości obecności antocyjanów. Ich biodostępność jest bardzo dobra, gdyż w przewodzie pokarmowym zostają one wchłonięte w niezmienionej formie. Ekstrakty z borówki są bardzo polecane osobom, u których występuje problem z widzeniem. Poprawiają one bowiem widzenie nocne, zdolności adaptacyjne do ciemności oraz zwiększają wrażliwość siatkówki, przez co poprawia się jakość widzenia.
Antocyjany mają również działanie przeciwbakteryjne. Mieszanina ekstraktów z owoców jagodowych działa przeciwzapalnie i toksycznie na Helicobacter pylori – bakterie zasiedlające żołądek. Pomaga również w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła. Antocyjany wykazują też działanie przeciwmiażdżycowe, bowiem zmniejszają złogi cholesterolu w aorcie i naczyniach mózgowych.
Owoce borówki czernicy znajdują też zastosowanie w profilaktyce chorób nowotworowych. Badania tkanek rakowych i prawidłowych pobranych przed terapią i po niej wykazały, że dieta bogata w antocyjany nasiliła apoptozę komórek nowotworowych bez wpływu na komórki prawidłowe.
Liczne zastosowania borówki czernicyWyróżnić można następujące inne zastosowania czarnej borówki:
- działanie moczopędne,
- zdolność obniżania poziomu cukru we krwi,
- wspomaganie regeneracji wątroby – owoce zawierają kwas elagonowy oraz resweratrol, roślinne składniki odżywcze znane ze swoich zdolności do regenerowania komórek wątroby,
- łagodzenie zaburzeń trawiennych, hamowanie biegunek i nieżytu jelit,
- działanie przeciwkrwotoczne,
- suszone owoce mają działanie antyseptyczne i przeciwgorączkowe.
Surowcem leczniczym i zdrowotnym borówki czernicy są zarówno owoce, jak i liście. W sezonie owoc borówki najczęściej spożywany jest w formie świeżej. Poza sezonem – w przetworach i dżemach. Z wysuszonych liści i owoców można przygotowywać także napary w proporcjach: 15 g suszonych owoców na 250 ml wody lub 1 płaska łyżeczka suszonych liści na 250 ml wody. Taki napój można pić profilaktycznie lub razie wystąpienia problemów zdrowotnych jako preparat wspomagający leczenie farmakologiczne.