Previous
Next

Moringa - 120 kapsułek

Marka Yango
Dostępność:
Jest
Ilość
41,00 zł
Brutto

Opis

Moringa - 120 kapsułek Moringa - Drzewo o zdumiewających właściwościach! Naturalne wsparcie stabilnego poziomu cukru we krwi
  100% sproszkowane liście moringi
  Surowiec pochodzący z Indii - naturalnego miejsca występowania
  Bez zbędnych dodatków i wypełniaczy
  Kapsułki roślinne, delikatne dla żołądka, przyjazne wegetarianom i weganom

Liście moringi są skarbnicą niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania związków - dostarczają szczególnie wiele witaminy C, witaminy A, potasu, wapnia i żelaza. 

Moringa olejodajna znana jest jako wyjątkowo silny przeciwutleniacz - analiza składu liści rośliny wykazała obecność aż 46 substancji o wysokim potencjale antyoksydacyjnym. Dzięki obecności tych związków spożywanie moringi pozwala na pozbycie się z organizmu produktów ubocznych reakcji oksydacyjnych - wolnych rodników - które w zbyt dużym stężeniu mogą przyczyniać się do przyśpieszonego starzenia się, rozwoju miażdżycy czy powstawania guzów nowotworowych. 

Z uwagi na wysoką zawartość antyoksydantów i minerałów moringa reguluje czynność tarczycy. Regularne spożywanie moringi, która wspiera poprawną pracę tarczycy, może stanowić ochronę przed problemami z metabolizmem, wahaniami nastroju, depresją czy nieprawidłowymi wartościami ciśnienia tętniczego. 

Witaminy A i E obecne w morindze, działają ochronnie i regeneracyjnie na skórę. 

JAKOŚĆ, KTÓRA CZYNI CUDA.

Pozostałe informacje

Składnik aktywny 1 kapsułka 4 kapsułki
Sproszkowane liście moringi olejodajnej 300 mg 1200 mg
Kapsułek w opakowaniu 120 kapsułek
Rodzaj kapsułek Roślinne
Sugerowana dawka dzienna 2-4 kapsułki
1 opakowanie wystarcza na 30-60 dni

Składniki: Sproszkowane liście moringi olejodajnej (Moringa oleifera); kapsułka: celuloza roślinna.

Informacja: Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia. Przechowywać w ciemnym i suchym miejscu w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Osoby przyjmujące leki przed użyciem powinny skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą. Niewskazane małym dzieciom, kobietom w ciąży oraz karmiącym. Wyprodukowano w Unii Europejskiej. Podmiot odpowiedzialny: YANGO Sp. z o.o. Masa netto: 36 g.

Informacja alergiczna: produkt nie zawiera glutenu, cukru, składników mlecznych, soli spożywczej, kukurydzy, skorupiaków, pszenicy, soi.Produkowane bez użycia sztucznych substancji konserwujących, zapachowych lub barwiących.Produkt wolny od metali ciężkich, takich jak arsen, kadm, ołów czy rtęć.

Główny Inspektorat Sanitarny: GIS-ŻP-SD-4230-07214/KC/18

 

Yango.pl | Zdrowie | Piękno i uroda | Prozdrowotne właściwości moringi Liście moringi są stosowane do leczenia wielu schorzeń Moringa – jadalne drzewo

Przy rozważaniach o zastosowaniu roślin w lecznictwie najczęściej na myśl przychodzą zioła bądź warzywa. Moringa olejodajna, Moringa oleifera – podobnie jak kadzidłowiec indyjski – stanowi dowód na to, że drzewa również mogą skrywać w sobie potężną dawkę wartości odżywczych, minerałów, witamin oraz substancji o działaniu prozdrowotnym.

Pochodzenie moringi olejodajnej

Naturalnym środowiskiem występowania moringi olejodajnej, zwanej też drzewem chrzanowym, jest surowe środowisko himalajskich podnóży – tereny dzisiejszych Indii i Pakistanu. Roślina ta osiąga wysokość do 12 metrów i przystosowana jest do życia w warunkach niedoboru wody. Słynie z tego, że niemal każda jej część wykazuje właściwości prozdrowotne – lokalna ludność w medycynie naturalnej wykorzystuje: liście, sok, nasiona, korę, korzenie, a nawet kwiaty moringi.

Cenne źródło codziennej energii

Ze względu na bogatą zawartość istotnych składników odżywczych i charakterystyczny smak liście moringi często uwzględniane są jako istotny element jadłospisu. 100 g liści zawiera jedynie 64 kcal, a dostarcza ponad 9 g białka oraz 8 g węglowodanów. Biorąc pod uwagę bogatą zawartość i jakość protein, spożywanie liści moringi polecane jest zwłaszcza osobom będącym na diecie bezmięsnej. Warto zwrócić uwagę na obecność błonnika, który reguluje prawidłową perystaltykę jelit, oczyszcza układ pokarmowy oraz zmniejsza poczucie głodu.

Liście moringi są skarbnicą niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania związków – dostarczają szczególnie wiele witaminy C, witaminy A, potasu, wapnia i żelaza.

Rozważając zastosowanie kulinarne moringi, nie należy poprzestać na liściach. Lokalna kuchnia wykorzystuje również młode pędy oraz korzenie roślin. To właśnie z uwagi na smak tych ostatnich, jedna z nazw moringi olejodajnej to drzewo chrzanowe.

Broń przeciw wolnym rodnikom

Moringa olejodajna znana jest jako wyjątkowo silny przeciwutleniacz – analiza składu liści rośliny wykazała obecność aż 46 substancji o wysokim potencjalne antyoksydacyjnym. Dzięki obecności tych związków spożywanie moringi pozwala na pozbycie się z organizmu produktów ubocznych reakcji oksydacyjnych – wolnych rodników – które w zbyt dużym stężeniu mogą przyczyniać się do przyspieszonego starzenia, rozwoju miażdżycy czy powstawania guzów nowotworowych.

Naturalne paliwo dla organizmu

Liście drzewa chrzanowego zawierają komplet aminokwasów, wliczając w to aminokwasy egzogenne, czyli takie, które nie mogą być wytwarzane w organizmie człowieka. Jednym z nich jest tryptofan, który ulega przekształceniom do neuroprzekaźników – to od ich prawidłowej czynności uzależnione są samopoczucie i kondycja psychiczna. Do takich substancji należy na przykład wytwarzana z tryptofanu serotonina, okrzyknięta hormonem szczęścia i spełnienia.

Co więcej, z uwagi na wysoką zawartość antyoksydantów i minerałów moringa reguluje czynność tarczycy – najważniejszego z narządów wewnątrzwydzielniczych. Poprawny poziom hormonów tarczycy, trójjodotyrozyny i tyroksyny niezbędny jest do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz regeneracji i wzrostu. Regularne spożywanie moringi, która wspiera poprawną pracę tarczycy, może stanowić ochronę przed problemami z metabolizmem, wahaniami nastroju, depresją czy nieprawidłowymi wartościami ciśnienia tętniczego.

Przeciwzapalne działanie moringi

Stan zapalny jest naturalną odpowiedzią organizmu na urazy i infekcje, lecz gdy utrzymuje się przewlekle, może powodować różnorodne problemy zdrowotne – od depresji przez zawały serca aż po astmę. Badania wykazały istotną zależność pomiędzy obecnością liści moringi w diecie a stężeniem białka C-reaktywnego, będącego markerem zapaleń. Fakt ten stanowi podstawę naukową do stosowania drzewa chrzanowego w zapobieganiu i zwalczaniu chronicznego stanu zapalnego i związanych z nim chorób.

Drzewo chrzanowe – nie tylko na talerzu

Witamina A obecna w morindze pozytywnie wpływa na wygląd skóry, wspomaga jej oczyszczanie i gładkość. Obecne w liściach rośliny antyoksydanty, z witaminą E na czele, mają względem skóry działanie ochronne i regeneracyjne. Dzięki pozytywnemu wpływowi na kondycję skóry ekstrakty z moringi często wykorzystywane są przy tworzeniu maseczek, okładów i kremów.

Wskazania i przeciwskazania

Do codziennego jadłospisu warto włączyć liście moringi olejodajnej ze względu zarówno na jej dobroczynny wpływ na organizm człowieka, jak i jej walory smakowe. Warto zaznaczyć, że liście moringi nie wykazują żadnej toksyczności i są całkowicie bezpieczne w spożyciu w niemal każdej ilości. Dokładniejszego rozważenia wymaga wprowdzenie do diety ekstraktów zawierających elementy korzenia i kory drzewa chrzanowego, gdyż obecne w tych częściach rośliny związki chemiczne mogą być groźne dla zdrowia. Ze spożywania moringi powinny zrezygnować kobiety w ciąży.