Previous
Next

Omega 3 - 500 mg 35% EPA 25% DHA - 60 kapsułek

Kwasy omega-3 stanowią naturalny materiał budulcowy dla organizmu.

Marka Yango
Dostępność:
Jest
Ilość
31,00 zł
Brutto

Opis

Omega 3 - 500 mg 35% EPA 25% DHA - 60 kapsułek Kwasy omega-3 stanowią naturalny materiał budulcowy dla organizmu. Naturalne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych z dodatkiem witaminy E

 

Kwasy omega-3 stanowią naturalny materiał budulcowy dla organizmu. Posiadają szerokie spektrum właściwości: wspomagają redukcję trójglicerydów, posiadają właściwości przeciwzapalne, wpływają na lepsze funkcjonowanie błon, komórkowych neuronów w mózgu, oraz wspomagają odpowiednie nawilżenie skóry. EPA i DHA przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca, natomiast sam DHA jest również dpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie mózgu i wzroku. Dodatek witaminy E przyczynia się do ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym.

  Aż 1000 mg oleju rybiego w dawce dziennej
  Dodatek witaminy E
JAKOŚĆ, KTÓRA CZYNI CUDA.

 

Składnik aktywny 1 kapsułka 2 kapsułki
Olej rybi 500 mg 1000 mg
 w tym EPA (35%) 175 mg 350 mg
 w tym DHA (25%) 125 mg 250 mg
Witamina E 2,5 mg (21% RWS*) 5 mg (42% RWS*)
Pozostałe informacje    
Kapsułek w opakowaniu 60 kapsułek  
Rodzaj kapsułek Żelatyna  
Sugerowana dawka dzienna 1-2 kapsułek  
1 opakowanie wystarcza na 30 - 60 dni

*%RWS - rekomendowana wartość spożycia 

Sposób użycia: 1 kapsułka 1-2 razy dziennie po posiłku.

Składniki: olej rybi standaryzowany na zawartość 35% EPA (kwas eikozapentaenowy) i 25% DHA (kwas dokozaheksaenowy), gliceryna, D-alfa tokoferol; kapsułka: żelatyna.

Informacja: Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia. Przechowywać w ciemnym i suchym miejscu w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Osoby przyjmujące leki przed użyciem powinny skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą. Niewskazane małym dzieciom, kobietom w ciąży oraz karmiącym. Wyprodukowano w Unii Europejskiej. Podmiot odpowiedzialny: YANGO Sp. z o.o. Masa netto: 42,5 g.

Informacja alergiczna: produkt nie zawiera glutenu, cukru, składników mlecznych, soli spożywczej, kukurydzy, skorupiaków, pszenicy, soi.Produkowane bez użycia sztucznych substancji konserwujących, zapachowych lub barwiących.Produkt wolny od metali ciężkich, takich jak arsen, kadm, ołów czy rtęć.

Główny Inspektorat Sanitarny: GIS-ŻP-SD-4230-00843/KC/19

 

Źródło kwasów omega 3 o dużej przyswajalności

Kryl jest drobnym skorupiakiem podobnym do krewetki, zasiedla wiele mórz i wszystkie oceany; najwięcej jest go w zimnych wodach mórz polarnych. W przeciwieństwie do większości ryb morskich nie kumuluje metali ciężkich ani innych toksyn. Stanowi pożywienie wielorybów, pingwinów, ptaków morskich oraz ryb czy kałamarnic. Pozyskiwany z kryli olej stanowi bogate źródło kwasów omega 3.

Fosfolipidy – tłuszcze niezbędne komórkom

W oleju z kryla kwasy tłuszczowe występują pod postacią fosfolipidów; w oleju z tłustych ryb morskich – pod postacią trójglicerydów. Fosfolipidy charakteryzują się zdecydowanie większą biodostępnością niż trójglicerydy. Są podstawowym budulcem błon komórkowych, pośredniczą w transporcie międzykomórkowym oraz chronią komórki przed wolnymi rodnikami i przed przenikaniem toksyn do ich wnętrza. W oleju z kryla jest najwięcej fosfatydylocholiny. Zawiera ona cholinę, znaną również jako witamina B4. Jest to związek niezbędny do prawidłowego rozwoju mózgu, poprawiający pamięć i koncentrację.

W oleju z kryla spośród kwasów omega 3 występują:

1) kwas eikzapentaenowy (EPA) potrzebny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, z niego syntezuje się też kwas DHA;2) kwas dekozaheksaenowy (DHA) o pozytywnym wpływie na pracę układu nerwowego, dzięki czemu wspomaga procesy zapamiętywania, zwiększa koncentrację oraz chroni przed chorobą Alzheimera, zwyrodnieniem plamki żółtej, depresją, schizofrenią i stanami lękowymi; wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, przeciwdziała reumatyzmowi, wzmacnia układ immunologiczny, reguluje gospodarkę hormonalną oraz wspomaga detoksykację organizmu.

Poza tym olej z kryla jest źródłem licznych antyoksydantów neutralizujących nadmiar wolnych rodników tlenowych mogących stać się przyczyną poważnych stanów zapalnych, które z kolei lekceważone często zapoczątkowują rozwój groźnych nowotworów. Do tych przeciwutleniaczy należą:

1) astaksantyna – karotenoid, jeden z najsilniejszych antyoksydantów, wykazuje dobroczynny wpływ na układ krążenia, chroni oczy, spowalnia procesy starzenia skóry i wzmacnia jej ochronę przed promieniowaniem UV, działa przeciwzapalnie, obniża poziom cholesterolu, jest pomocny w leczeniu cukrzycy;2) witamina A – zapewnia prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, podnosi odporność, przeciwdziała rozwojowi nowotworów oraz wykazuje dobroczynny wpływ na skórę;3) witamina E, słusznie nazywana witaminą młodości – pozytywnie wpływa na wygląd skóry, spowalnia procesy jej starzenia, niezbędna do zachowania płodności, reguluje przepuszczalność błon komórkowych i przekazywanie impulsów nerwowych, przeciwdziałająca tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych, co ogranicza ryzyko wystąpienia miażdżycy, chroni czerwone krwinki, zwiększa wydolność fizyczną i chroni wzrok.

Przewaga nad olejem z tłustych ryb morskich

1. Zawiera NNKT z grupy omega-3 w postaci fosfolipidów, a nie trójglicerydów.2. Jest trwalszy: nie jełczeje tak szybko, jak olej rybi, nie utlenia się w organizmie, można go przechowywać nawet dwa lata.3. Jest produkowany z organizmów stanowiących olbrzymie ilości naturalnej biomasy w oceanach; nie jest gatunkiem zagrożonym, produkcja oleju jest ekologiczna.4. Nie wywołuje zgagi ani odbijania, co może pojawić się przy spożyciu oleju rybiego.5. Obniża poziom złego cholesterolu (LDL) i podwyższa poziom dobrego (HDL) w znacznie większym stopniu niż olej z ryb morskich.

Odpowiednie dawki

Decydując się na włączenie tego oleju do codziennej diety, np. pod postacią suplementów, warto wybrać produkt certyfikowany, wolny od zanieczyszczeń metalami ciężkimi (głównie rtęcią). Certyfikat gwarantuje czystość produktu: brak alergenów, konserwantów, aromatów i sztucznych barwników. Bardzo ważne jest zachowanie proporcji kwasów omega 3 i omega 6, która powinna wynosić 5–6 : 1. Zbyt duża ilość omega 6 w diecie niszczy równowagę organizmu, powoduje zaburzenia lipidowe oraz blokuje odżywcze działanie omega 3. Zachwianie proporcji tych kwasów jest więc groźne dla zdrowia.