Opis
Miedź jest niezbędnym składnikiem odżywczym dla organizmu. Odgrywa ona wiele kluczowych ról w utrzymaniu zdrowego ciała oraz sprawności mózgu. Przyczynia się m.in. do produkcji energii i funkcjonowania, układu odpornościowego, a także pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu tkanek łącznych. Miedź współdziała nawet z pigmentem zwanym melaniną, która odpowiedzialna jest za pigmentację włosów, skóry i oczu (1).
Niedobór miedziNiedawne badanie wykazało, że co najmniej jedna czwarta osób dorosłych, które w nim uczestniczyły, nie dostarcza organizmowi odpowiedniej ilości miedzi z diety (2). Taki wynik sugeruje, że ryzyko niedoboru miedzi może być powszechne, dlatego warto przebadać się względem odpowiednich ilości tego mikroelementu.
Miedź na układ nerwowyMiedź ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego rozwoju mózgu i układu nerwowego. Odgrywa rolę w produkcji i utrzymaniu osłonki mielinowej, która izoluje komórki nerwowe, zapewniając w ten sposób prawidłowe przekazywanie impulsów nerwowych (3) Miedź bierze też udział w syntezie neuroprzekaźników - substancji chemicznych umożliwiających komunikację pomiędzy komórkami nerwowymi (4).
Miedź na odpornośćMiedź jest niezbędna do utrzymania prawidłowej liczby białych krwinek. Wiele z nich to fagocyty, które pochłaniają i niszczą mikroorganizmy. Wpływa więc ona na odpowiednie funkcjonowanie układu odpornościowego (5).
Działanie antyoksydacyjneCiało ludzkie wytwarza niestabilne cząsteczki (zwane wolnymi rodnikami) w odpowiedzi na toksyny zawarte w środowisku, takie jak zanieczyszczenia powietrza, czy dym papierosowy.
Aby ochronić komórki przed wolnymi rodnikami, organizm wytwarza związki chemiczne zwane przeciwutleniaczami. Związki te znajdują się również w wielu źródłach żywności, na przykład w owocach i warzywach. Także miedź znana jest z działania antyoksydacyjnego.
Odpowiedni poziom miedzi w organizmie:
Wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego | |
Bierze udział w transporcie żelaza w organizmie | |
Wspiera działanie układu odpornościowego | |
Chroni komórki przed stresem oksydacyjnym | |
Wspomaga proces pigmentacji włosów i skóry | |
Odpowiada za metabolizm energetyczny | |
Zapewnia prawidłowy stan tkanek łącznych | |
Kapsułki z celulozy roślinnej, delikatne dla żołądka odpowiednie dla wegan i wegetarian |
Suplementy YANGO produkujemy zachowując najwyższe rygory kontroli jakości. Dbamy o odpowiednie stężenie substancji czynnych i całkowite bezpieczeństwo produktów. Wierzymy, że w ten sposób możemy skutecznie pomóc Ci w osiągnięciu zamierzonych celów.
Składnik aktywny | 1 kapsułka |
Glukonian miedzi | 14,3 mg |
w tym miedź (14%) | 2 mg (200%*) |
*RWS - Referencyjna wartość spożycia
Zalecane dawkowanie: 1 kapsułka raz dziennie.
Sposób użycia: Kapsułkę połknąć i popić dużą ilością wody.
Składniki: Substancja wypełniająca: celuloza mikrokrystaliczna, miedź (glukonian miedzi) Skład kapsułki: celuloza roślinna (wegetariańskie).
Informacja: Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia. Przechowywać w ciemnym i suchym miejscu w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Osoby przyjmujące leki przed użyciem powinny skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą. Niewskazane dzieciom, kobietom w ciąży oraz karmiącym. Wyprodukowano w Unii Europejskiej. Podmiot odpowiedzialny: YANGO Sp. z o.o. Masa netto: 35,1 g.
Informacja alergiczna:Nie zawiera skorupiaków, jaj, ryb, orzechów, soi, składników mlecznych, selera, gorczycy, sezamu.
Produkowane bez użycia sztucznych substancji konserwujących, zapachowych lub barwiących.Produkt wolny od metali ciężkich, takich jak arsen, kadm, ołów czy rtęć.
Główny Inspektorat Sanitarny: 2021/11/09/SD/E2761D