Previous
Next

Kurkumina indyjska - 125 porcji - 50g

Marka Yango
Dostępność:
Jest
Ilość
115,00 zł
Brutto

Opis

Kurkumina indyjska - 125 porcji - 50g - Yango

 

Kurkuma (Curcuma longa) zawiera w sobie kurkuminę, która należy do grupy polifenoli, otrzymywanych poprzez ekstrakcję kłączy. Wpływa ona korzystnie na odporność i jest doskonałym przeciwutleniaczem oraz wspiera układ oddechowy. Działa wzmacniająco na stawy i kości. Wspomaga układ oddechowy. Zapobiega gromadzeniu się lipidów w wątrobie i ułatwia ich usuwanie. Przyczynia się do ochrony układu sercowo-naczyniowego poprzez regulacje poziomu cholesterolu. Poprawia również wygląd skóry.

Większość wyjątkowych cech jakie posiada zawdzięcza jednemu z zawartych w niej kurkuminoidów – kurkuminie. Występuje w kłączach ostryżu długiego (Curcuma longa), w krajach anglojęzycznych znany jako turmeric, nazywanego też ostryżem Zohary, ostryżem indyjskim, szafranem indyjskim, lub kurkumą – pod tą ostatnią nazwą jest najbardziej znana.

 

Pamiętaj że Kurkumina indyjska YANGO jest ekstraktem z kłącza kurkumy o standaryzowanej zawartości kurkuminy na poziomie 95%

 

JEDNA PRZYPRAWA I WIELE KORZYŚCI

Kurkuma znana jest od tysięcy lat. Używano jej nie tylko do wyrobów kulinarnych, ale również do wyrobów tkackich jako barwnika, mnisi buddyjscy właśnie kurkumą farbowali swoje szaty. Była też składnikiem kosmetyków do makijażu, zarówno codziennego, jak i uroczystego, np. ślubnego czy świątecznego. Współcześnie również stosuje się ją do barwienia bawełny czy do produkcji kosmetyków (kremów, szamponów, szminek, pudrów, a nawet perfum). Nadaje kolor różnym produktom, np.: mieszankom przypraw (charakterystycznym dla kuchni azjatyckiej – curry i sambar masala), sosom sałatkowym, kostkom bulionowym, panierce, makaronom, musztardzie, majonezowi, marmoladom, serom, jogurtom, margarynom, ciastom, ciastkom i słodyczom, płatkom śniadaniowym, kiełbasie, pasztetom, napojom gazowanym.

Kurkuma nadaje potrawom specyficzny, ziemisty, lekko musztardowy, gorzko-cierpki smak, charakterystyczny dla kuchni hinduskiej i innych kuchni azjatyckich, Ma też tę niezwykłą właściwość, że zabarwia dania na żółty kolor, co sprawia, że stają się one jeszcze bardziej apetyczne. Najbardziej znaną mieszanką, której bazę stanowi właśnie kurkuma jest przyprawa curry. W jej skład wchodzą również inne orientalne składniki: kolendra, imbir, pieprz, goździki, cebula, cynamon, chilli, czosnek, kmin rzymski, gałka muszkatołowa i kardamon. Tą przyprawą kucharze potrafią wydobyć jedyny, niepowtarzalny smak, nieporównywalny z żadnym innym. Istnieje też inna orientalna przyprawa zawierająca kurkumę – sambar masala.

Kurkuminę można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Przede wszystkim barwi się nią ryż, makaron, ziemniaki, kluski, kopytka, zupy, zapiekanki czy sosy (mięsne i warzywne) oraz sałatki. Wydobywa ona niepowtarzalny zapach i smak dań mięsnych, rybnych i warzywnych. Dodaje się go zawsze na początku gotowania, wtedy można uzyskać najintensywniejszy kolor oraz charakterystyczny zapach i smak. Dłuższe gotowanie pozwala też uaktywnić prozdrowotne właściwości przyprawy. Istnieje kilka potraw kuchni hinduskiej, w których główną przyprawą jest właśnie ostryż indyjski (kurkuma). Są to np. soczewica gotowana po indyjsku, turecka zupa z soczewicy, arabska zupa z dyni, kurczak tandoori, sos z cukinii (relish), ryż biryani (przyrządzany z mięsem i bakłażanem). Do wszystkich tych dań dodaje się również: pieprz, chilli, kolendrę, kardamon, imbir, kminek, liść laurowy, ziele angielskie czy gałkę muszkatołową oraz sporo czosnku i cebuli. Są to właśnie składniki przyprawy curry.

KULINARNE SPOSOBY NA ZWIĘKSZENIE PRZYSWAJALNOŚCI

Kurkuma powinna być spożywana wraz z pieprzem, papryczką chilli i dobrej jakości olejami zawierającymi nienasycone kwasy tłuszczowe. Kurkumina zawarta w kłączu jest bowiem substancją rozpuszczalną głównie w tłuszczach, a w niewielkim stopniu w wodzie. Aby móc skorzystać nie tylko z wyjątkowych walorów smakowych kurkumy, należy pamiętać o synergicznym jej działaniu z tymi składnikami kulinarnymi. Ich obecność w potrawach zwiększy bowiem przyswajalność kurkuminy. Warto pamiętać o dodawaniu tłuszczów do potraw, aby kurkumina i inne cenne składniki zawarte w kłączu mogły być przyswojone przez organizm – to najlepszy sposób na wchłanianie kurkuminy z układu pokarmowego.

ZŁOTE MLEKO

Istnieje starożytny ajurwedyjski napój sporządzony z mleka, kurkumy, odrobiny pieprzu, imbiru i miodu. Barwę swoją zawdzięcza oczywiście kurkumie, nadającej mu złoty kolor. Zamiast mleka można oczywiście użyć wody , w której gotujemy żółty proszek oraz dodajemy odrobinę zdrowego tłuszczu (np. nierafinowanego oleju kokosowego), cytryny, miodu i innych orientalnych przypraw, jak: cynamon, kardamon, imbir oraz szczyptę pieprzu. Istnieje wiele wariantów tego napoju, można sporządzać również koktajle, jeśli doda się warzyw lub owoców, można dodać także do herbaty. W prosty sposób przygotuje się też pastę ze sproszkowanej kurkumy i wrzątku, której używa się do smarowania ran, siniaków itp. Kurkuma gotowana w wodzie przez co najmniej 8 minut zwiększa działanie bioaktywne. Warto pamiętać, aby do takiej wody dodawać również niewielką ilość zdrowego, nierafinowanego oleju ze względu na słabą rozpuszczalność kurkumy w samej wodzie.

Innym przykładem zastosowania kurkumy w kuchni jest połączenie jej z awokado – owocem zawierającym 20–30% jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9, ale też sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Przygotowanie z niego pasty z dodatkiem kurkumy jest wyjątkowo odżywczym posiłkiem, a tłuszcze zawarte w awokado znacznie zwiększają przyswajalność kurkumy.

DO CZEGO WARTO DODAWAĆ KURKUMĘ

Do wszystkiego, gdzie tylko możemy! Oczywiście kurkuma ma specyficzny smak, zapach i kolor. Im częściej będziemy zwracać uwagę na to, do jakich potraw jesteśmy w stanie dodać choć odrobinę kurkuminy, tym lepsze będzie to dla naszego zdrowia.

 

 Źródła:

S. Przybylska, Kurkumina – prozdrowotny barwnik kurkumy, Problemy Higieny i Epidemiologii 2015, vol. 96 nr 2, s. 414–420

A. Goel, Kurkumina. Odpowiedź natury na raka i inne przewlekłe choroby, Warszawa 2017

Kurkuma jako naturalny barwnik, Gotujmy.pl https://gotujmy.pl/kurkuma-jako-naturalny-barwnik,artykuly-kulinarne-abc-artykul,17170.html

 

  Oryginalna indyjska kurkumina.
  800 mg ekstraktu z kłącza kurkumy w dawce dziennej
  Wysoka standaryzacja zapewnia gwarancję jakości.
  Bez dodatków i wypełniaczy.
STAWIAMY NA JAKOŚĆ!

Suplementy YANGO produkujemy zachowując najwyższe rygory kontroli jakości. Dbamy o odpowiednie stężenie substancji czynnych i całkowite bezpieczeństwo produktów. Wierzymy, że w ten sposób możemy skutecznie pomóc Ci w osiągnięciu zamierzonych celów. 

 

 

Składnik aktywny 1 porcja 2 porcje
Kurkuma Curcumin C3 Complex® - ekstrakt 400 mg 800 mg
 w tym kurkuminoidy (95%) 380 mg 760 mg
 w tym kurkumina (80%) 304 mg 608 mg

Zalecane dawkowanie: 2 płaskie miarki raz dziennie.

Sposób użycia: Wymieszać porcję z ulubionym napojem lub jogurtem i spożyć w trakcie lub po posiłku. Zaleca się przyjmowanie z tłuszczami np. olejem lnianym lub oliwą z oliwek oraz piperyną (ekstrakt z czarnego pieprzu)

Składniki: Ekstrakt z kłącza kurkumy Curcumin C3 Complex® (Curcuma longa) standaryzowany na zawartość 95% kurkuminoidów oraz 80% kurkuminy. 

Informacja: Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia. Przechowywać w ciemnym i suchym miejscu w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Osoby przyjmujące leki przed użyciem powinny skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą. Niewskazane małym dzieciom, kobietom w ciąży oraz karmiącym. Wyprodukowano w Unii Europejskiej. Podmiot odpowiedzialny: YANGO Sp. z o.o. Masa netto: 50 g.

Informacja alergiczna:Nie zawiera skorupiaków, jaj, ryb, orzechów, soi, składników mlecznych, selera, gorczycy, sezamu.

Produkowane bez użycia sztucznych substancji konserwujących, zapachowych lub barwiących.Produkt wolny od metali ciężkich, takich jak arsen, kadm, ołów czy rtęć.

Główny Inspektorat Sanitarny: 2021/11/09/SD/151546