Previous
Next

Maitake - ekstrakt 10% polisacharydów - 50 g

Marka Yango
Dostępność:
Jest
Ilość
83,00 zł
Brutto

Opis

Maitake - ekstrakt 10% polisacharydów - 50 g
  Ekstrakt standaryzowany na 40% polisacharydów
  Opakowanie wystarcza aż na 100 dni
  Bez dodatków i wypełniaczy
  Idealny dodatek do soków, jogurtów czy sałatek

 

JAKOŚĆ, KTÓRA CZYNI CUDA.
WARTO WIEDZIEĆ!Preparaty zawierające maitake, jeśli mają wykazać terapeutyczne rezultaty, muszą spełnić pewne warunki. Szczególną uwagę należy zwrócić na to, czy interesujący nas produkt jest ekstraktem, czy też sproszkowanym grzybem – wyłącznie ekstrakt zapewni nam satysfakcjonujący wpływ na organizm. Kolejnym czynnikiem oceny jakości produktu jest standaryzacja ekstraktu (w przypadku maitake standaryzacja dotyczy polisacharydów, najważniejszej substancji czynnej grzybów leczniczych) – na rynku można spotkać ekstrakty ze standaryzacją 5%-40%.

 

Opakowanie 100 g
Sugerowana dawka dzienna 1 g
1 opakowanie wystarcza na 100 dni

 

Składnik aktywny Porcja dzienna
Ekstrakt z grzyba Maitake 1 g
w tym polisacharydy 400 mg

 

Składniki: ekstrakt z grzyba Maitake (Grifola frondosa) standaryzowany na 40% zawartości polisacharydów.

Informacja: Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia. Przechowywać w ciemnym i suchym miejscu w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Osoby przyjmujące leki przed użyciem powinny skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą. Niewskazane małym dzieciom, kobietom w ciąży oraz karmiącym. Kraj pochodzenia: Chiny. Podmiot odpowiedzialny: Masa netto: 100 g.

Informacja alergiczna: produkt nie zawiera glutenu, cukru, składników mlecznych, soli spożywczej, kukurydzy, drożdży, skorupiaków, pszenicy, soi.Produkowane bez użycia sztucznych substancji konserwujących, zapachowych lub barwiących.Produkt wolny od metali ciężkich, takich jak arsen, kadm, ołów czy rtęć.

Maitake

Maitake (w Polsce występuje pod nazwą żagwica listkowata) nie bez powodu wzbudza od lat sensację wśród grzybów leczniczych. Jest bogatym źródłem białka, witamin z grupy B, witaminy C, niacyny, potasu, selenu, a także obfitym źródłem błonnika. Zawiera także betaglukany, które zwiększają wydolność układu immunologicznego.Ekstrakt Maitake – kapsułkiTradycyjna chińska medycyna uznaje właściwości lecznicze maitake w zakresie:

wzmocnienia układu odpornościowegoprewencji chorób nowotworowychregulowania ciśnienia krwileczenia cukrzycyobniżania złego cholesterolustabilizacji wagizwiększania sił witalnychDawno temu azjatycka sztuka leczenia odkryła pozytywny wpływ grzyba maitake na nasze zdrowie. Z powodzeniem stosowano ten rzadki grzyb do zwalczania najróżniejszych chorób i ich objawów. Badania naukowe przeprowadzone w Azji oraz w USA potwierdziły wartości zdrowotne grzybów maitake.

Grzyby maitake przepełnione są wartościowymi składnikami, wśród nich znajdziemy ergosterol (prowitaminy D), który odgrywa dużą rolę w naszych organizmach. Również występują w nich ryboflawina, niacyna, tiamina, biotyna oraz kwas foliowy. Nie można zapomnieć o minerałach i pierwiastkach śladowych, jak: żelazo, potas, cynk i magnez. Jednak swój uzdrawiający potencjał maitake zawdzięczają polisacharydom.

W 1984 roku immunolog prof. Dr Hiroaki Nanba, kierownik Wydziału Mikrobiologiczno-Chemicznego Uniwersytetu Farmaceutycznego w Kobe w Japonii, odkrył niezwykłą substancję obecną w grzybach maitake – beta-glukan. Substancja ta posiada zdolność podwyższania aktywności makrofagów, w tzw. frakcji-D, a w szczególności beta-D-glukanu pod nazwą grifolan. Dzięki specjalnej technice ekstrakcji maitake udało się osiągnąć skoncentrowany materiał, który w Japonii i USA od kilku lat stosowany jest jako uzupełnienie terapii raka.

maitakeMaitakeTo pobudzające układ immunologiczny działanie przypisywane grzybom maitake opiera się na wysokiej koncentracji beta-glukanu. Ponadto to on właśnie stymuluje produkcję interleukin oraz interferonu, które odgrywają dużą rolę w walce z komórkami nowotworowymi.

„Doświadczeni naukowcy wskazują na to, że składniki czynne w grzybkach maitake aktywizują również immunokompetentne komórki u zdrowych osób i powodują tym samym podwyższoną ochronę przed infekcjami i zachorowaniami. Badania wykazały, że równoczesne przyjmowanie biologicznie aktywnej (naturalnej) witaminy C czyni działanie maitake jeszcze efektywniejszym.” (1)

Oprócz właściwości immunomodulacyjnych i przeciwnowotworowych, potwierdzono i udowodniono też działanie maitake opierające się na obniżaniu poziomu cukru we krwi. Korzystny może się okazać dla osób chorych na cukrzycę typu II. Przypuszcza się iż składniki tego grzyba zmniejszają peryferyjną wrażliwość na insulinę dzięki czemu wpływają pozytywnie na poziom cukru.

„Naukowcy odkryli, że grzyb ten dzięki dużej zawartości ergosterolu, prowitaminy D, która stymuluje tworzenie i mineralizację kości, może być przydatna w zapobieganiu osteoporozie i w jej leczeniu.” (2)

Maitake to nie tylko przepyszny grzyb jadalny. Dzięki silnym właściwościom leczniczym jest także grzybem medycznym cenionym od stuleci. Ciekawostka jest również to, że roślina ta zmniejsza również odkładanie się tłuszczu w postaci tkanki tłuszczowej. Dzięki temu może w naturalny sposób wspierać odchudzanie, wystarczy przy suplementacji grzybami maitake regularnie uprawiać sport oraz jeść zrównoważone posiłki, a na efekty nie będzie trzeba długo czekać.

Grzyby lecznicze zyskują na popularności jako alternatywa w leczeniu wielu schorzeń. Były stosowane już od czasów starożytnych przez świadome ich dobroczynności grupy, obecnie są na szczęście dostępne dla każdego, w niemal każdym zakątku świata.

Japońskie grzyby Maitake uważa się za jednego z „czołowych zawodników” na arenie leków alternatywnych. Dotychczasowe badania naukowe i medyczne prezentują obiecujące wyniki, ale wiele z nich jest wciąż w toku, aby ludzie mogli świadomie i w pełni wykorzystać potencjał zawarty w tych grzybach witalnych.

Maitake w kręgach naukowych jest znany jako silny środek przeciwnowotworowy. Wiadomo dziś, że grzyb ten zawiera substancje powodujące wzmocnienie odporności, a także wykazuje ogromny potencjał w leczeniu cukrzycy (szczególnie typu II) i innych chorób układu krążenia. W 1996 roku pewne czasopismo naukowe opublikowało wyniki badań, które wykazały skuteczność ekstraktu z grzyba maitake w walce z białaczką, rakiem żołądka i rakiem kości.

Zażywanie ekstraktu z grzyba maitake bezpośrednio pomaga obniżyć i utrzymać poziom cukru we krwi, a tym samym zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

Maitake jest naturalnym bogactwem witamin i minerałów, zawiera między innymi witaminę B1, B2, C, D, a także wapń, magnez, potas, aminokwasy i białka.

Dodakowo grzyby te ułatwiają trawienie i ułatwiają utratę wagi, gdyż zawierają błonnik oraz chitynę.

Maitake wspomaga konwencjonalne leczenie nowotworów, oraz łagodzi ich skutki (chemio- i radioterapia). Opinie osób stosujących ekstrakt z maitake w tym celu prowadzą do wniosków, iż najlepsze rezultaty można uzyskać w przypadku raka piersi, raka prostaty, raka płuc, oraz raka wątroby.

Polscy naukowcy z Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie dowiedli, iż substancje zawarte w maitake wykazują działanie immunostymulujące. Stwierdzono także, iż zapobiegają powstawaniu przerzutów po usunięciu guzów przewodu pokarmowego oraz chronią przed ubocznymi skutkami chemioterapii.

Grzyby maitake zawierają wysokie stężenie cząsteczek zwanych Beta-glukanami. Te złożone cząsteczki uważa się za zwiększające zdolności układu immunologicznego.zdrowie ciało – zdrowy duch

Grzyby maitake są smaczne i można je spożywać na wiele sposobów. W plasterkach, jako dodatek do zup, lub poprzez namaczanie suszonych grzybów w herbacie. Z maitake można śmiało eksperymentować kulinarnie dodając je do swoich ulubionych potraw i cieszyć się ich pysznym smakiem.