Opis
Składniki suplementu diety: witamina C (kwas askorbinowy), substancje pomocnicze: lecytyna słonecznikowa, trójglicerydy o średniej długości łańcucha, substancja stabilizująca - celuloza roślinna, nośnik - wosk pszczeli, barwnik - ekstrakt z papryki Porcja dzienna: 2 kapsułki Opakowanie zawiera: 180 kapsułek (waga netto: 176,4 g) |
||
Porcja dzienna zawiera |
Ilość |
%RWS* |
Witamina C (kwas askorbinowy) |
1 000 mg |
1 250% |
* referencyjne wartości spożycia
Działanie:
- wspiera układ odpornościowy i nerwowy,
- wzmacnia organizm,
- wpływa na syntezę kolagenu, który występuje m.in. w ścięgnach, skórze, kościach, chrząstce i dziąsłach,
- odgrywa istotną rolę w metabolizmie energetycznym i absorpcji żelaza,
- jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed wolnymi rodnikami tlenu
- zapewnia sprawne funkcjonowanie układu krwionośnego
Witamina C zalecana jest osobom prowadzącym intensywny i stresujący tryb życia. Produkt przeznaczony jest także dla osób aktywnych fizycznie oraz palących papierosy. Suplement diety, korzystnie wpływa na odporność organizmu, szczególnie polecany w okresie jesienno-zimowym.
Sposób użycia: 2 kapsułki dziennie podczas posiłku
Sposób przechowywania: przechowywać w zamkniętym opakowaniu w chłodnym, suchym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.
Uwagi: nie należy przekraczać zalecanej porcji dziennej. Suplement diety, nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia. Stosować ostrożnie u osób, które mają skłonność do tworzenia się kamieni nerkowych lub borykających się z kamicą nerkową.
Informacja dla alergików: nie zawiera mleka, przetworów mlecznych, jajek, ryb, skorupiaków, orzechów, soi, pszenicy i glutenu
Wiele suplementów wit.C nie przynosi pełnych korzyści dla zdrowia
Wypróbuj zatem suplement Dr. Mercoli
Antyoksydanty to naturalny mechanizm obronny organizmu, który pomaga zneutralizować wolne rodniki niszczące komórki i tkanki organizmu. Istotne jest aby spożywać różne rodzaje antyoksydantów.Badania naukowe donoszą, że antyoksydanty:
- wspomagają pracę serca
- wspomagają odporność
- poprawiają pamięć
- pomagają zmniejszyć oznaki starzenia się
Dr Mercola zaleca zwiększyć spożycie antyoksydantów jedząc nieprzetworzoną i organiczną żywność.
Dwa rodzaje antyoksydantów współdziałają chroniąc komórki
Antyoksydanty dzielą się na dwie grupy: wodolubne (hydrofilowe) i olejolubne (hydrofobowe). Organizm potrzebuje obu rodzajów antyoksydantów
- wodnolubne antyoksydanty – występują w płynach ustrojowych tj. krew, płynach wewnątrz i zewnątrz komórkowych. Wchodzą w reakcję z oksydantami występującymi we krwi i płynach komórkowych. Do tego rodzaju antyoksydantów należą resweratrol, glutation i katechiny
- olejolubne antyoksydanty – występują w błonach komórkowych i lipoproteidach. Chronią błony komórkowe przed peroksydacją (utlenianiem) tłuszczów. Do tego rodzaju antyoksydantów należą wit. A, E i astaksantyna
Każdy rodzaj antyoksydantów wykazuje inne właściwości w naprawianiu i ochronie komórek przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Przyjmowane razem wykazują lepszą skuteczność działania. Jednym z najsilniejszych antyoksydantów rozpuszczalnych w tłuszczach jest astaksantyna.
Cenne właściwości witaminy CBadania naukowe wykazały, że oprócz silnych właściwości antyoksydacyjnych i syntezy kolagenu, witamina C odgrywa również inne istotne role dla zdrowia.
Witamina C
- Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu
- Wspomaga serce
- Pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi
- Wspomaga naczynia krwionośne i tętnice
- Wspomaga wzrok
- Wspomaga prawidłowy metabolizm kwasu moczowego
- Wzmacnia działanie innych antyoksydantów (tu wit. E)
Nie zawsze przyjmujemy jej odpowiednie ilości dla zachowania optymalnego zdrowia.
Utrata zdolności absorpcji witamina C
Znaczna ilość osób na całym świecie może cierpieć na niedobór wit.C.
- badania przeprowadzone w USA i Kanadzie wykazały, że 25-33% osób cierpi na niewielki niedobór tej witaminy
- prawie 20% osób cierpi na bardzo duży niedobór tej witaminy
- większe ryzyko niedoboru może występować u studentów, palaczy i osób starszych
W przeciwieństwie do większości ssaków, ludzie stracili zdolność produkcji wit. C przez organizm. Dlatego powinniśmy przyjmować ją z dietą. Należy zapamiętać, że im więcej jesz kolorowych świeżych owoców i warzyw, tym więcej przyjmujesz wit.C.
Zapotrzebowanie na wit. C w dużej mierze zależy od poniższych czynników:
- Palacze – badania wykazały, że palacze mogą mieć większe zapotrzebowanie na wit. C niż osoby niepalące z uwagi na wyższy poziom stresu oksydacyjnego. Palacze powinni jeść o 39% więcej wit. C niż podaje RDA wg USDA w porównaniu z osobami niepalącymi
- Osoby starsze – w wieku 65 lat i więcej mogą mieć większe zapotrzebowanie na wit.C prawdopodobnie wynikające z normalnego procesu starzenia się
- Dorośli mężczyźni vs kobiety – zalecana dzienna porcja wit. C dla mężczyzn (19+) jest o 20% wyższa od tej porcji dla kobiet.
Trzy sposoby, aby zapewnić sobie odpowiednią ilość wit.C
Należą do nich:
- dieta bogata w świeże, organiczne warzywa i owoce (wymienione wyżej)
- podanie dożylne – wymaga podania przez lekarza
- doustny suplement diety
Jednym z głównych problemów przyjmowania doustnego suplementu wit. C jest jej niska wchłanialność. Szacuje się, że wynosi nawet poniżej 20%.
Często suplementy z wit.C mogą wywoływać zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Duże dawki wit.C w tradycyjnych suplementach zwykle nie są dobrze tolerowane i mogą wywoływać zaburzenia pracy jelit. Na szczęście została opracowana wit.C w formie, która może ograniczyć powyższe problem.
Lepsza biodostępność
Z pewnością słyszeliście o nowej technologii liposomowej stosowanej, aby zwiększyć wchłanialność substancji odżywczych. Naturalnie występuje ona w przypadku oleju z kryla. Kwasy omega-3 wiążą się z fosfolipidami, które radykalnie zwiększają wchłanianie w porównaniu z olejem z ryb. Taki rodzaj wiązań można otrzymać w laboratorium.
Fosfolipidy:
- to budulec błon komórkowych
- regulują transport międzykomórkowy
- chronią błony komórkowe przed wolnymi rodnikami
Wit. C w liposomach jest bardziej biodostępna niż tradycyjne doustne suplementy wit. C (nie liposomalne). Badania wyraźnie podają, że jednym z najlepszych sposobów na suplementację wit. C jest jej forma liposomalna. Tradycyjna doustna wit. C nie jest tak dobrze biodostępna jak wit. C w liposomach. Wchłanianie takiej witaminy różni się od tej tradycyjnej.
Wchłanianie jelitowe
- pokarm i substancje odżywcze muszą najpierw zostać rozłożone
- następnie mniejsze cząsteczki są wchłaniane przez organizm
- na koniec substancje odżywcze dostają się do krwioobiegu
Technologia liposomalna
- wit. C jest zamknięta w malutkich pęcherzykach lipidowych
- takie cząsteczki wit. C mogą być z łatwością wchłaniane
Dobry suplement wit. C musi:
- zawierać liposomy – ze względu na biodostępność i ochronę jelit
- zawierać wyższą dawkę witaminy niż tradycyjna doustna wit. C
- nie zawierać sojowego emulgatora
- zawierać wysokiej jakości, czyste składniki
- spełniać kryteria najwyższej jakości
Witamina C w liposomach Mr. Mercoli spełnia wszystkie powyższe kryteria. Opracowując preparat wit.C w liposomach dr Mercola skupił się na jakości produktu. Przez ponad 18 miesięcy szukał odpowiedniego producenta, aż wybrał Capsugel.
Krótka historia firmy Capsugel:
- opracowała kapsułkę bez “łączenia” dla większego bezpieczeństwa konsumentów
- przez ponad 15 lat opracowywała unikalną kapsułkę "Licaps®"
- zakład produkcyjny we Francji otrzymał certyfikat GMP w 2003r.
- od ponad 100 lat jest światowym liderem w produkcji kapsułek, posiada 10 fabryk w Ameryce, Azji i Europie
- produkuje ponad 50% wszystkich twardych kapsułek obecnie dostępnych na rynku, rocznie ponad 180 mld
Innowacyjna technologia produkcji kapsułek opracowywana i testowana przez ponad 15 lat
Wit. C w liposomach jest zamknięta w kapsułce "Licaps®", a nie żelowej. Kapsułki te są wytwarzane w innowacyjnej technologii “Fusion” łączącej element kapsułki bez opaski.Ta innowacyjna technologia:
- zmniejsza możliwość utleniania zawartości kapsułki
- zapewnia, że kapsułka jest hermetycznie zamknięta
- przedłuża termin przydatności do spożycia