Previous
Next

WITAMINA C Liposomalna (dr Mercola) (180 kapsułek)

Marka Kenayag
Dostępność:
Jest
Ilość
230,00 zł
Brutto

Opis

WITAMINA C Liposomalna (dr Mercola) (180 kapsułek) - suplement diety

Składniki suplementu diety: witamina C (kwas askorbinowy), substancje pomocnicze: lecytyna słonecznikowa, trójglicerydy o średniej długości łańcucha, substancja stabilizująca - celuloza roślinna, nośnik - wosk pszczeli, barwnik - ekstrakt z papryki

Porcja dzienna: 2 kapsułki

Opakowanie zawiera: 180 kapsułek (waga netto: 176,4 g)

Porcja dzienna zawiera

Ilość

%RWS*

Witamina C (kwas askorbinowy)

1 000 mg

1 250%

* referencyjne wartości spożycia

Działanie:

  • wspiera układ odpornościowy i nerwowy,
  • wzmacnia organizm,
  • wpływa na syntezę kolagenu, który występuje m.in. w ścięgnach, skórze, kościach, chrząstce i dziąsłach,
  • odgrywa istotną rolę w metabolizmie energetycznym i absorpcji żelaza, 
  • jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed wolnymi rodnikami tlenu 
  • zapewnia sprawne funkcjonowanie układu krwionośnego

Witamina C zalecana jest osobom prowadzącym intensywny i stresujący tryb życia. Produkt przeznaczony jest także dla osób aktywnych fizycznie oraz palących papierosy. Suplement diety, korzystnie wpływa na odporność organizmu, szczególnie polecany w okresie jesienno-zimowym.

Sposób użycia: 2 kapsułki dziennie podczas posiłku

Sposób przechowywania: przechowywać w zamkniętym opakowaniu w chłodnym, suchym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.

Uwagi: nie należy przekraczać zalecanej porcji dziennej. Suplement diety, nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia. Stosować ostrożnie u osób, które mają skłonność do tworzenia się kamieni nerkowych lub borykających się z kamicą nerkową.

Informacja dla alergików: nie zawiera mleka, przetworów mlecznych, jajek, ryb, skorupiaków, orzechów, soi, pszenicy i glutenu

 

Wiele suplementów wit.C nie przynosi pełnych korzyści dla zdrowia

Wypróbuj zatem suplement Dr. Mercoli

Antyoksydanty to naturalny mechanizm obronny organizmu, który pomaga zneutralizować wolne rodniki niszczące komórki i tkanki organizmu. Istotne jest aby spożywać różne rodzaje antyoksydantów.Badania naukowe donoszą, że antyoksydanty:

  • wspomagają pracę serca
  • wspomagają odporność
  • poprawiają pamięć
  • pomagają zmniejszyć oznaki starzenia się

Dr Mercola zaleca zwiększyć spożycie antyoksydantów jedząc nieprzetworzoną i organiczną żywność.

Dwa rodzaje antyoksydantów współdziałają chroniąc komórki

Antyoksydanty dzielą się na dwie grupy: wodolubne (hydrofilowe) i olejolubne (hydrofobowe). Organizm potrzebuje obu rodzajów antyoksydantów

  1. wodnolubne antyoksydanty – występują w płynach ustrojowych tj. krew, płynach wewnątrz i zewnątrz komórkowych. Wchodzą w reakcję z oksydantami występującymi we krwi i płynach komórkowych. Do tego rodzaju antyoksydantów należą resweratrol, glutation i katechiny
  2. olejolubne antyoksydanty – występują w błonach komórkowych i lipoproteidach. Chronią błony komórkowe przed peroksydacją (utlenianiem) tłuszczów. Do tego rodzaju antyoksydantów należą wit. A, E i astaksantyna

Każdy rodzaj antyoksydantów wykazuje inne właściwości w naprawianiu i ochronie komórek przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Przyjmowane razem wykazują lepszą skuteczność działania. Jednym z najsilniejszych antyoksydantów rozpuszczalnych w tłuszczach jest astaksantyna.

Cenne właściwości witaminy CBadania naukowe wykazały, że oprócz silnych właściwości antyoksydacyjnych i syntezy kolagenu, witamina C odgrywa również inne istotne role dla zdrowia.

Witamina C

  • Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu
  • Wspomaga serce
  • Pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi
  • Wspomaga naczynia krwionośne i tętnice
  • Wspomaga wzrok
  • Wspomaga prawidłowy metabolizm kwasu moczowego
  • Wzmacnia działanie innych antyoksydantów (tu wit. E)

Nie zawsze przyjmujemy jej odpowiednie ilości dla zachowania optymalnego zdrowia.

Utrata zdolności absorpcji witamina C

Znaczna ilość osób na całym świecie może cierpieć na niedobór wit.C.

  • badania przeprowadzone w USA i Kanadzie wykazały, że 25-33% osób cierpi na niewielki niedobór tej witaminy
  • prawie 20% osób cierpi na bardzo duży niedobór tej witaminy
  • większe ryzyko niedoboru może występować u studentów, palaczy i osób starszych

W przeciwieństwie do większości ssaków, ludzie stracili zdolność produkcji wit. C przez organizm. Dlatego powinniśmy przyjmować ją z dietą. Należy zapamiętać, że im więcej jesz kolorowych świeżych owoców i warzyw, tym więcej przyjmujesz wit.C.

Zapotrzebowanie na wit. C w dużej mierze zależy od poniższych czynników:

  • Palacze – badania wykazały, że palacze mogą mieć większe zapotrzebowanie na wit. C niż osoby niepalące z uwagi na wyższy poziom stresu oksydacyjnego. Palacze powinni jeść o 39% więcej wit. C niż podaje RDA wg USDA w porównaniu z osobami niepalącymi
  • Osoby starsze – w wieku 65 lat i więcej mogą mieć większe zapotrzebowanie na wit.C prawdopodobnie wynikające z normalnego procesu starzenia się
  • Dorośli mężczyźni vs kobiety – zalecana dzienna porcja wit. C dla mężczyzn (19+) jest o 20% wyższa od tej porcji dla kobiet.

Trzy sposoby, aby zapewnić sobie odpowiednią ilość wit.C

Należą do nich:

  • dieta bogata w świeże, organiczne warzywa i owoce (wymienione wyżej)
  • podanie dożylne – wymaga podania przez lekarza
  • doustny suplement diety

Jednym z głównych problemów przyjmowania doustnego suplementu wit. C jest jej niska wchłanialność. Szacuje się, że wynosi nawet poniżej 20%.

Często suplementy z wit.C mogą wywoływać zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Duże dawki wit.C w tradycyjnych suplementach zwykle nie są dobrze tolerowane i mogą wywoływać zaburzenia pracy jelit. Na szczęście została opracowana wit.C w formie, która może ograniczyć powyższe problem.

Lepsza biodostępność

Z pewnością słyszeliście o nowej technologii liposomowej stosowanej, aby zwiększyć wchłanialność substancji odżywczych. Naturalnie występuje ona w przypadku oleju z kryla. Kwasy omega-3 wiążą się z fosfolipidami, które radykalnie zwiększają wchłanianie w porównaniu z olejem z ryb. Taki rodzaj wiązań można otrzymać w laboratorium.

Fosfolipidy:

  • to budulec błon komórkowych
  • regulują transport międzykomórkowy
  • chronią błony komórkowe przed wolnymi rodnikami

Wit. C w liposomach jest bardziej biodostępna niż tradycyjne doustne suplementy wit. C (nie liposomalne). Badania wyraźnie podają, że jednym z najlepszych sposobów na suplementację wit. C jest jej forma liposomalna. Tradycyjna doustna wit. C nie jest tak dobrze biodostępna jak wit. C w liposomach. Wchłanianie takiej witaminy różni się od tej tradycyjnej.

Wchłanianie jelitowe

  • pokarm i substancje odżywcze muszą najpierw zostać rozłożone
  • następnie mniejsze cząsteczki są wchłaniane przez organizm
  • na koniec substancje odżywcze dostają się do krwioobiegu

Technologia liposomalna

  • wit. C jest zamknięta w malutkich pęcherzykach lipidowych
  • takie cząsteczki wit. C mogą być z łatwością wchłaniane

Dobry suplement wit. C musi:

  • zawierać liposomy – ze względu na biodostępność i ochronę jelit
  • zawierać wyższą dawkę witaminy niż tradycyjna doustna wit. C
  • nie zawierać sojowego emulgatora
  • zawierać wysokiej jakości, czyste składniki
  • spełniać kryteria najwyższej jakości

Witamina C w liposomach Mr. Mercoli spełnia wszystkie powyższe kryteria. Opracowując preparat wit.C w liposomach dr Mercola skupił się na jakości produktu. Przez ponad 18 miesięcy szukał odpowiedniego producenta, aż wybrał Capsugel.

Krótka historia firmy Capsugel:

  • opracowała kapsułkę bez “łączenia” dla większego bezpieczeństwa konsumentów
  • przez ponad 15 lat opracowywała unikalną kapsułkę "Licaps®"
  • zakład produkcyjny we Francji otrzymał certyfikat GMP w 2003r.
  • od ponad 100 lat jest światowym liderem w produkcji kapsułek, posiada 10 fabryk w Ameryce, Azji i Europie
  • produkuje ponad 50% wszystkich twardych kapsułek obecnie dostępnych na rynku, rocznie ponad 180 mld

Innowacyjna technologia produkcji kapsułek opracowywana i testowana przez ponad 15 lat

Wit. C w liposomach jest zamknięta w kapsułce "Licaps®", a nie żelowej. Kapsułki te są wytwarzane w innowacyjnej technologii “Fusion” łączącej element kapsułki bez opaski.Ta innowacyjna technologia:

  • zmniejsza możliwość utleniania zawartości kapsułki
  • zapewnia, że kapsułka jest hermetycznie zamknięta
  • przedłuża termin przydatności do spożycia