Previous
Next

Dzika Róża - ekstrakt - 90 kaps YANGO

Ekstrakt z dzikiej róży standaryzowany na zawartość 70% witaminy C. 

Marka Yango
Dostępność:
Jest
Ilość
59,00 zł
Brutto

Opis

Dzika Róża - ekstrakt - 90 kaps. Naturalne źródło witaminy C!

Owoce dzikiej róży są niezwykle cenne ze względu na wysoką zawartość witaminy C, która wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Dodatkowo witamina C utrzymuje prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, wspomaga produkcję kolagenu oraz redukuje uczucie zmęczenia.

Preparat został stworzony z myślą o osobach, które chcą wzmocnić odporność oraz zachować zdrowie układu nerwowego i promienną cerę. 

STAWIAMY NA JAKOŚĆ!

Suplementy YANGO produkujemy zachowując najwyższe rygory kontroli jakości. Dbamy o odpowiednie stężenie substancji czynnych i całkowite bezpieczeństwo produktów. Wierzymy, że w ten sposób możemy skutecznie pomóc Ci w osiągnięciu zamierzonych celów.

 

Ekstrakt standaryzowany na 70% witaminy C

 

Naturalne wsparcie układu immunologicznego

 

Gwarancję wysokiej zawartości witaminy C potwierdza metoda HPLC o wysokiej selektywności czułości 

 

550 mg ekstraktu 20:1 w dawce dziennej

 

Bez dodatków i wypełniaczy

  Kapsułki z celulozy roślinnej, delikatne dla żołądka, przyjazne wegetarianom i weganom
Składnik aktywny 1 kapsułka 2 kapsułki
Ekstrakt z dziej róży - 20:1  550 mg 1100 mg
 w tym witamina C 385 mg (481%*) 770 mg (962%*)

*RWS - Referencyjna Wartość Spożycia 

Zalecane dawkowanie: 1 kapsułka 2 razy dziennie. 

Sposób użycia: Kapsułkę połknąć i popić dużą ilością wody, po posiłku. 

Składniki: Ekstrakt z owoców dzikiej róży (Rosa canina). Skład kapsułki: celuloza roślinna (wegetariańskie)

Podmiot odpowiedzialny: YANGO Sp. z o.o. ul. Granitowa 3/14, 02-681 Warszawa. Wyprodukowano w UE. 

Informacja: Nie przekraczać zalecanej dziennej porcji. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia. Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Ze względu na zawartość witaminy C, nie stosować u osób mających predyspozycję do tworzenia się kamieni nerkowych lub chorujących na kamicę nerkową. 

Ostrzeżenie: Osoby przyjmujące leki przed użyciem powinny skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą. Niewskazane dzieciom, kobietom w ciąży oraz karmiącym. 

Główny Inspektorat Sanitarny: GIS-ŻP-SD-4230-13630/KC/19

 

Ekstrakt z dzikiej róży standaryzowany na zawartość 70% witaminy C. 

 

Dzika róża – na odporność i wzmocnienie

Róże należą do najpopularniejszych krzewów ozdobnych. Można znaleźć je jednak nie tylko w przydomowych ogrodach, ale również na stanowiskach naturalnych. Występująca pospolicie w Europie dzika róża (Rosa canina L.) uznawana jest za jedną z najważniejszych roślin leczniczych o działaniu witaminizującym i wzmacniającym.

Lecznicze owoce i kwiaty

Dzika róża rośnie na obrzeżach lasów i dróg, miedzach i w zaroślach. Osiąga wysokość do 3 m. Wyróżnia się łukowato wygiętymi, pokrytymi kolcami, pędami. Kwitnie w czerwcu. Roślina wytwarza jajowate lub wrzecionowate, czerwone owoce pozorne (szupinki). Surowcem leczniczym i spożywczym są dojrzałe owoce dzikiej róży (zbierane jesienią) i płatki kwiatów (zbierane na początku kwitnienia).

Źródło witaminy C

Dzika róża jest bogatym źródłem witaminy C. Jej zawartość w świeżych owocach wynosi nawet 5%, a w suszonych ¬– 0,5-2%. W roślinie znajdują się także witaminy: B1, B2, B3, E i K, karotenoidy (beta-karoten, likopen), flawonoidy (astragalina, izokwercetyna, tylirozyd), proantocyjanidyny, garbniki, pektyny, kwasy organiczne (jabłkowy i cytrynowy) i sole mineralne (potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez).

Na właściwości lecznicze owoców dzikiej róży wpływa obecność galaktolipidu (GOPO). Substancja ta ma właściwości przeciwzapalne – hamuje chemotaksję leukocytów, obniża stężenia białek ostrej fazy i zmniejsza stężenie kreatyniny w osoczu.

Płatki kwiatów dzikiej róży zawierają m.in.: olejek eteryczny, flawonoidy, antocyjany, garbniki.

W profilaktyce i terapii

Owoce i płatki dzikiej róży mają właściwości: wzmacniające, przeciwutleniające, przeciwzapalne, witaminizujące, przeciwdrobnoustrojowe. Polecane są do stosowania podczas rekonwalescencji, przeziębienia, ogólnego osłabienia, przewlekłego zmęczenia lub stresu. Powinny po nie sięgnąć kobiety ciężarne i karmiące oraz osoby cierpiące z powodu pękających naczyń krwionośnych.

Owoce dzikiej róży mogą wspomóc profilaktykę chorób układu krążenia i nowotworów. Ze względu na działanie rozkurczowe, żółciopędne, moczopędne i napotne warto stosować je przy kamicy żółciowej i moczowej, chorobach wątroby, problemach trawiennych.

Znajdujący się w owocach dzikiej róży galaktolipid jest użyteczny w terapii chorób zapalnych kości i stawów – łagodzi ból oraz poprawić ruchomość stawów.

Płatki kwiatów dzikiej róży mają działanie: przeciwzapalne, ścigające, aromaterapeutyczne, uspokajające. Sprawdzają się w przypadku problemów dermatologicznych, niestrawności, infekcji układu oddechowego. Można wykorzystać je także do pielęgnacji skóry.

Kulinarny dodatek

Do celów spożywczych nadają się zarówno owoce, jak i płatki dzikiej róży. Można przyrządzić z nich herbatki, soki, nektary, konfitury, dżemy i syropy. Płatki róży są ciekawym dodatkiem do sałatek, ciast i deserów. Stosuje się je także do aromatyzowania napojów i słodyczy. Owoce dzikiej róży używane są do witaminizowania produktów ubogich w witaminę C.