Dzika Róża - ekstrakt - 90 kaps YANGO
Ekstrakt z dzikiej róży standaryzowany na zawartość 70% witaminy C.
Opis
Owoce dzikiej róży są niezwykle cenne ze względu na wysoką zawartość witaminy C, która wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Dodatkowo witamina C utrzymuje prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, wspomaga produkcję kolagenu oraz redukuje uczucie zmęczenia.
Preparat został stworzony z myślą o osobach, które chcą wzmocnić odporność oraz zachować zdrowie układu nerwowego i promienną cerę.
STAWIAMY NA JAKOŚĆ!Suplementy YANGO produkujemy zachowując najwyższe rygory kontroli jakości. Dbamy o odpowiednie stężenie substancji czynnych i całkowite bezpieczeństwo produktów. Wierzymy, że w ten sposób możemy skutecznie pomóc Ci w osiągnięciu zamierzonych celów.
Ekstrakt standaryzowany na 70% witaminy C |
|
Naturalne wsparcie układu immunologicznego |
|
Gwarancję wysokiej zawartości witaminy C potwierdza metoda HPLC o wysokiej selektywności czułości |
|
550 mg ekstraktu 20:1 w dawce dziennej |
|
Bez dodatków i wypełniaczy |
|
Kapsułki z celulozy roślinnej, delikatne dla żołądka, przyjazne wegetarianom i weganom |
Składnik aktywny | 1 kapsułka | 2 kapsułki |
Ekstrakt z dziej róży - 20:1 | 550 mg | 1100 mg |
w tym witamina C | 385 mg (481%*) | 770 mg (962%*) |
*RWS - Referencyjna Wartość Spożycia
Zalecane dawkowanie: 1 kapsułka 2 razy dziennie.
Sposób użycia: Kapsułkę połknąć i popić dużą ilością wody, po posiłku.
Składniki: Ekstrakt z owoców dzikiej róży (Rosa canina). Skład kapsułki: celuloza roślinna (wegetariańskie)
Podmiot odpowiedzialny: YANGO Sp. z o.o. ul. Granitowa 3/14, 02-681 Warszawa. Wyprodukowano w UE.
Informacja: Nie przekraczać zalecanej dziennej porcji. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia. Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Ze względu na zawartość witaminy C, nie stosować u osób mających predyspozycję do tworzenia się kamieni nerkowych lub chorujących na kamicę nerkową.
Ostrzeżenie: Osoby przyjmujące leki przed użyciem powinny skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą. Niewskazane dzieciom, kobietom w ciąży oraz karmiącym.
Główny Inspektorat Sanitarny: GIS-ŻP-SD-4230-13630/KC/19
Ekstrakt z dzikiej róży standaryzowany na zawartość 70% witaminy C.
Dzika róża – na odporność i wzmocnienie
Róże należą do najpopularniejszych krzewów ozdobnych. Można znaleźć je jednak nie tylko w przydomowych ogrodach, ale również na stanowiskach naturalnych. Występująca pospolicie w Europie dzika róża (Rosa canina L.) uznawana jest za jedną z najważniejszych roślin leczniczych o działaniu witaminizującym i wzmacniającym.
Lecznicze owoce i kwiatyDzika róża rośnie na obrzeżach lasów i dróg, miedzach i w zaroślach. Osiąga wysokość do 3 m. Wyróżnia się łukowato wygiętymi, pokrytymi kolcami, pędami. Kwitnie w czerwcu. Roślina wytwarza jajowate lub wrzecionowate, czerwone owoce pozorne (szupinki). Surowcem leczniczym i spożywczym są dojrzałe owoce dzikiej róży (zbierane jesienią) i płatki kwiatów (zbierane na początku kwitnienia).
Źródło witaminy CDzika róża jest bogatym źródłem witaminy C. Jej zawartość w świeżych owocach wynosi nawet 5%, a w suszonych ¬– 0,5-2%. W roślinie znajdują się także witaminy: B1, B2, B3, E i K, karotenoidy (beta-karoten, likopen), flawonoidy (astragalina, izokwercetyna, tylirozyd), proantocyjanidyny, garbniki, pektyny, kwasy organiczne (jabłkowy i cytrynowy) i sole mineralne (potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez).
Na właściwości lecznicze owoców dzikiej róży wpływa obecność galaktolipidu (GOPO). Substancja ta ma właściwości przeciwzapalne – hamuje chemotaksję leukocytów, obniża stężenia białek ostrej fazy i zmniejsza stężenie kreatyniny w osoczu.
Płatki kwiatów dzikiej róży zawierają m.in.: olejek eteryczny, flawonoidy, antocyjany, garbniki.
W profilaktyce i terapiiOwoce i płatki dzikiej róży mają właściwości: wzmacniające, przeciwutleniające, przeciwzapalne, witaminizujące, przeciwdrobnoustrojowe. Polecane są do stosowania podczas rekonwalescencji, przeziębienia, ogólnego osłabienia, przewlekłego zmęczenia lub stresu. Powinny po nie sięgnąć kobiety ciężarne i karmiące oraz osoby cierpiące z powodu pękających naczyń krwionośnych.
Owoce dzikiej róży mogą wspomóc profilaktykę chorób układu krążenia i nowotworów. Ze względu na działanie rozkurczowe, żółciopędne, moczopędne i napotne warto stosować je przy kamicy żółciowej i moczowej, chorobach wątroby, problemach trawiennych.
Znajdujący się w owocach dzikiej róży galaktolipid jest użyteczny w terapii chorób zapalnych kości i stawów – łagodzi ból oraz poprawić ruchomość stawów.
Płatki kwiatów dzikiej róży mają działanie: przeciwzapalne, ścigające, aromaterapeutyczne, uspokajające. Sprawdzają się w przypadku problemów dermatologicznych, niestrawności, infekcji układu oddechowego. Można wykorzystać je także do pielęgnacji skóry.
Kulinarny dodatekDo celów spożywczych nadają się zarówno owoce, jak i płatki dzikiej róży. Można przyrządzić z nich herbatki, soki, nektary, konfitury, dżemy i syropy. Płatki róży są ciekawym dodatkiem do sałatek, ciast i deserów. Stosuje się je także do aromatyzowania napojów i słodyczy. Owoce dzikiej róży używane są do witaminizowania produktów ubogich w witaminę C.