Opis
Najwyższej jakości, ultraczysta D-ryboza.
Składniki |
1 miarka (porcja dzienna) |
D-ryboza |
5 g |
Składniki: D-ryboza.
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: 1 miarka. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Sposób użycia: 1 miarkę produktu wymieszać z niewielką ilością wody i wypić. Spożywać z posiłkiem lub po treningu.
Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.Zaleca się stosowanie zrównoważonej diety i zdrowego trybu życia.
Zawartość opakowania netto: 200g
Warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze pokojowej w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed wilgocią.
D-ryboza to pięciowęglowy cukier prosty należący do aldoz, czyli monosacharydów posiadających grupę aldehydową. Pomimo podobieństwa w budowie strukturalnej oraz przynależności do tej samej grupy związków, D-ryboza posiada odmienne właściwości oraz pełni inne funkcje w organizmie od standardowych cukrów takich jak glukoza, fruktoza czy sacharoza.
ATP – Energia – Metabolizm
Energia dostarczana w pożywieniu ulega przemianom metabolicznym, czyli wieloetapowej transformacji oraz dystrybucji, aby ostatecznie zostać przekształcona w ATP, stanowiącego główny nośnik energii w reakcjach biochemicznych zachodzących w mitochondriach, nazywanych procesem oddychania komórkowego. ATP jest więc podstawową formą energii dostępną bezpośrednio dla każdej komórki organizmu.
D-ryboza występuje w organizmie naturalnie, jako jeden z elementów składowych ATP.
Podczas intensywnego wysiłku, np w trakcie treningu, w komórkach spada poziom tlenu i pojawiają się niedobory energii. Wzrasta wówczas zapotrzebowanie na ATP, które zaczyna być intensywnie zużywane, w wyniku czego organizm odnawia zasoby energetyczne. Rezultatem jest jednak również uszczuplenie zapasów ATP.
Dlatego po zakończonym treningu ważne jest odnowienie zasobów ATP i pomocna może okazać się suplementacja D-rybozy.
D-ryboza jako „keto słodzik”
D-ryboza to związek który może być z powodzeniem używany jako słodzik przez osoby na diecie ketogenicznej. Pomimo że także jest cukrem i ma słodki smak, to w przeciwieństwie do tradycyjnego cukru takiego jak glukoza czy sacharoza nie powoduje podniesienia poziomu glukozy we krwi.
W odróżnieniu od standardowych cukrów 6-węglowych takich jak glukoza, D-ryboza jest cukrem 5-węglowym, czyli pentozą Z tego względu, pomimo zbliżonej do glukozy kaloryczności (4kcal/g), D-ryboza stanowi dla organizmu bardzo ubogie paliwo. Dzieje się tak, ponieważ komórki posiadają szereg zabezpieczeń, które uniemożliwiają „marnowanie” D-rybozy jako bezpośredniego paliwa, takiego jak glukoza. Organizm odróżnia zatem D-rybozę od innych węglowodanów i kieruje ten ważny cukier tam gdzie jest rzeczywiście potrzebny.
Aliness D-ryboza nie zawiera żadnych składników odzwierzęcych, dzięki czemu stanowi produkt odpowiedni dla wegan. Produkt nie zawiera żadnych sztucznych dodatków technologicznych, konserwantów ani barwników.
Produkt D-ryboza polecany jest osobom aktywnym fizycznie (po treningu) oraz osobom na diecie ketogenicznej.
Jedna miarka (dzienna porcja) dostarcza 5 g czystej D-rybozy.