Previous
Next

Kurkuma BIO 90%, 500mg x 50 kaps

Dostępność:
Jest
Ilość
60,00 zł
Brutto

Opis

Kurkuma BIO 90%, 500mg x 50 kaps

 

BeOrganic Kurkuma BIO 500 mg jest produktem pozyskanym w procesie ekstrakcji, co czyni nasz produkt jako unikat na rynku certyfikowanych ekologicznie suplementów diety w Polsce.  Kurkuma jest jedną z najbardziej cenionych roślin na świecie. Pochodzi z subkontynentu indyjskiego, gdzie używana była od tysięcy lat jako przyprawa i zioło lecznicze. Dziś jest stosowana na całym świecie jako suplement diety, przyprawa, naturalny środek spożywczy, a nawet jako składnik kosmetyczny.

Popularność kurkumy sięga starożytności. Pierwsze wzmianki o stosowaniu kurkumy sięgają Ayurvedy i napisane były prawie 2500 lat temu, opisując zalety z jej stosowania.

Jednak dopiero najnowsze i zaawansowane metody naukowe potwierdziły korzyści zdrowotne ze stosowania unikalnych jej związków. Potwierdzono, że kurkuma zawiera związki o silnych właściwościach zdrowotnych. Związki te zwane są kurkuminoidami, z których najważniejszym jest kurkumina.

Kurkumina jest głównym, aktywnym składnikiem kurkumy, jest silnym przeciwutleniaczem.

Kurkumina jest jednym z najpopularniejszych, tradycyjnie używanych ziół, często znana również "złotą przyprawą". Jest uprawiana w różnych częściach Indii i innych krajach azjatyckich.

Kurkumina jest rozpuszczalna w tłuszczach, więc należy spożywać ją podczas posiłku.

 

Składniki: Ekologiczne ekstrakt z korzenia kurkumy (Curcuma longa) standaryzowany na 90% kurkuminoidów, ekologiczny ekstrakt z czarnego pieprzu (95% piperyny), otoczka kapsułki: (substancja wiążąca: hydroksypropylometyloceluloza).

Składniki

1 kapsułka

2 kapsułki

Ekologiczny ekstrakt z korzenia kurkumy (Curcuma longa) 90%

 

w tym kurkuminoidy

 

500 mg

 

450 mg

 

1000 mg

 

900 mg

Ekologiczny ekstrakt z czarnego pieprzu (95% piperyny)

 

2 mg

 

4 mg

 

Curcuma longa:

-pomaga utrzymać zdrowie płuc i górnych dróg oddechowych,

-pomaga utrzymać zdrową skórę,

-pomaga utrzymać zdrową wątrobę,

-wspomaga apetyt w przypadku utraty apetytu,

-wspomaga produkcję i jakość krwi,

-wspomaga funkcjonowanie serca,

-wspomaga krążenie krwi,

-pomaga w utrzymaniu skutecznego działania układu odpornościowego,

-pomaga w utrzymaniu odporności na alergie,

-ma znaczące właściwości antyoksydacyjne,

-wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego.

Piper Nigrum (pieprz długi/piperyna):

-pomaga w utrzymaniu naturalnych funkcji trawiennych,

-ma znaczące właściwości antyoksydacyjne (dot. owocu piper nigrum),

-pomaga w utrzymaniu integralności organizmu poprzez działanie przeciwdrobnoustrojowe i przeciwpasożytnicze oraz wspomaganie układu odpornościowego(dot. owocu piper nigrum),

-pomaga oczyścić skórę, promując krążenie krwi przez cienkie naczynia krwionośne i naczynia włosowate(dot. owocu piper nigrum),

-pomaga oczyścić wątrobę i wspomóc jej funkcjonowanie, promując krążenie krwi przez cienkie naczynia krwionośne i naczynia włosowate (dot. owocu piper nigrum),

-wspomaga apetyt, trawienie i wchłanianie składników odżywczych (dot. owocu piper nigrum),

-pomaga w trawieniu toksyn (dot. owocu piper nigrum),

-wspomaga układ nerwowy(dot. owocu piper nigrum),

-wspomaga zdrowie kobiecego układu rozrodczego (dot. owocu piper nigrum),

-pomaga utrzymać drożność dróg oddechowych(dot. owocu piper nigrum),

-wspiera zdrowie całego układu oddechowego(dot. owocu piper nigrum).

Wpływ Piperyny na Kurkumę

Przedkliniczne wyniki badań:

 

W badaniu wybrano szczury albino wistar (n = 96) obu płci. Zwierzęta podzielono na dwie grupy: jedna grupa otrzymała kurkuminę (2 g / kg), natomiast druga grupa otrzymała kurkuminę (2 g / kg), a następnie piperynę (20 mg / kg)

Profil kinetyczny ustalono dla obu grup w różnych odstępach czasu: 0, 0,25, 0,50, 0,75, 1, 2, 3, 4, 5 i 6 h. Wyniki jasno wykazały obecność kurkuminoidów w wyższym stężeniu w surowicy po 1 godzinie i 2 godzinach podawania kombinacji kurkuminy i piperyny. Te sprzyjające wyniki doprowadziły do przeprowadzenia badania klinicznego (poniżej) w tej samej kombinacji.

Badanie Kliniczne:

 

Doktor Shobha przeprowadziła randomizowane, przekrojowe badanie kliniczne w St John's Medical College w Bangalore, w Indiach w celu oceny potencjału piperyny w celu zwiększenia biodostępności kurkuminoidów. Badanie objęło 10 zdrowych ochotników w wieku od 20-26 lat

Osobom podano 2 g kurkuminy, a następnie dwa tygodnie okresu wypłukania i przekrojowe, aby otrzymać 2 g kombinacji kurkuminy i piperyny (20 mg). Próbki krwi pobierano raz na 0,25, 0,5, 0,75, 1, 2, 3, 4, 5 i 6 h po podaniu. Wyniki były zgodne z wcześniejszymi badaniami przedklinicznymi i wykazały, że piperyna poprawiła biodostępność kurkuminy w jamie ustnej o stężeniu kurkumin w osoczu przy 1 h, a względna biodostępność kurkumin wzrosła o 2000% lub 20 razy przez piperynę.

Zarówno kurkumina, jak i kurkumina z piperyną były dobrze tolerowane przez uczestników, badania bez negatywnych objawów. To badanie było przełomowe i pierwszorzędne w celu wykazania potencjału biologicznego połączenia kurkuminy z piperyną.

Żródło: Shoba et al. Influence of Piperine on the Pharmacokinetics of Curcumin in Animals and Human Volunteers. Planta Med.1998;64(4):353–56.

Zalecana porcja do spożycia w ciągu dnia niezbędna do uzyskania korzystnego działania produktu: 1-2 kapsułki w trakcie lub po posiłku popijając wodą.

Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Zrównoważony sposób żywienia oraz zdrowy tryb życia są podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Warunki przechowywania: przechowywać w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed wilgocią i światłem.