Opis
Ziarno płaskurki ekologicznej
Ziarno płaskurki jest wyjątkowe pod wieloma względami.
Płaskurka zawiera bardzo dużo białka i skłądników mineralnych, które mogą nadać produktom z tego ziarna ciemniejszą barwę. Z płaskurki można zrobić pyszną mąkę, płatki, kaszkę i makarony. Całe ziarna można używać po wcześniejszym kilkunastogodzinnym moczeniu a potem ugotowaniu – do sałatek, zup, past i innych potraw.
Ziarno płaskurki nadaje się do gotowania, kiełkowania czy mielenia na świeżą mąkę.
Składniki: ziarno płaskurki*
*z rolnictwa ekologicznego
WARTOŚĆ ODŻYWCZA (w 100 g):
Wartość energetyczna: 1274 kJ/304 kcal
Tłuszcz: 2 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,5 g
Węglowodany: 61 g
w tym cukier: 1,6 g
Błonnik: 9,6 g
Białko: 13 g
Sól : 0,0004 g (zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu).
Alergeny: Na tej samej linii produkcyjnej wytwarza się produkty z żyta*, owsa*, orkiszu*.
Nr artykułu 4308/10PL