Opis
Ekologiczne ziarno samopszy
Samopsza to jeden z najstarszych gatunków zbóż.
Ziarno samopszy to bogactwo białka, witamin, aminokwasów i minerałów.
Jej obfitość w inne składniki odżywcze sprawia, że przez specjalistów jest określana mianem żywności funkcjonalnej a nawet prozdrowotnej.
Samopsza skutecznie przyspieszają proces trawienia, a przy tym korzystnie wpływają na poprawę odporności.
Po połączeniu ziaren z wodą, ziarno zwiększają objętość nawet trzykrotnie, co wpływa na zwiększone i przedłużone uczucie sytości.
Ziarno samopszy nadaje się do gotowania, kiełkowania czy mielenia na świeżą mąkę.
Składniki: ziarno samopszy*
*z rolnictwa ekologicznego
WARTOŚĆ ODŻYWCZA (w 100 g):
Wartość energetyczna: 1361kJ / 325 kcal
Tłuszcz: 3 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,7 g
Węglowodany: 58 g
w tym cukier: 1,5 g
Błonnik: 9 g
Białko: 15 g
Sól : 0,003 g (zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu).
Alergeny: Na tej samej linii produkcyjnej wytwarza się produkty z żyta*, owsa* i orkiszu*.
Nr artykułu 4311/5PL