Opis
Ziarno żyta ekologicznego
Żyto jest bogactwem błonnika, minerałów, witamin.
Żyto zawiera duże ilości niezbędnych dla zdrowia minerałów i witamin. Jego spożywanie wzmacnia układ krwionośny.
Żyto możemy stosować w różnych dietach, zapewnia uczucie sytości, zapobiega chorobom układu pokarmowego, działa przeciwrakowo.
Z żyta możemy zrobić różne wyroby: pieczywo, płatki, słodycze, a nawet alkohol.
Po ugotowaniu możemy dodać ziarno do smarowania, past, kasz, sałatek, do zapiekania.
Żyto można także stosować jako dodatek np. do pieczonego chleba, lub zmielić na pełnoziarnistą mąkę.
Składniki: ziarno żyta* (100%)
*z rolnictwa ekologicznego
WARTOŚĆ ODŻYWCZA (w 100 g):
Wartość energetyczna (energia): 1325 kJ=315 kcal
Tłuszcz: 1,6 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g
Węglowodany: 60,7 g
w tym cukier: 1,0 g
Błonnik: 13,2 g
Białko: 9,5 g
Sól: 0,01 g (zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu).
Alergeny: Na tej samej linii produkcyjnej wytwarza się produkty z orkiszu* i owsa*.
Nr artykułu 4255PL