Bio koper włoski słodki mielony (100 g)
Opis
Skład: owoc kopru włoskiego odmiany słodkiej 100%*
*produkt rolnictwa ekologicznego
Masa netto:100 g
Koper włoski odmiana słodka - Foeniculum vulgare sp. vulgare var. dulce to dwuletnia roślina, pochodząca z rejonu Morza Śródziemnego, charakteryzująca się silnym, przyjemnym, słodkawym zapachem.
Owoc kopru włoskiego, odmiany słodkiej Foeniculi dulci fructus zawiera olejek eteryczny, flawonoidy, stigmasterol, olej tłusty, cukry, białko i sole mineralne. Jest bardzo aromatyczny w smaku i delikatniejszy niż owoce odmiany gorzkiej.
Owoc kopru włoskiego słodkiego wykazuje pozytywne działanie w obrębie przewodu pokarmowego, działając rozkurczająco i pobudzając wydzielanie soku żołądkowego. Pobudza również perystaltykę jelit, przeciwdziała wzdęciom i kolkom jelitowym, działa wiatropędnie. Stosuje się go również pomocniczo jako lek wykrztuśny i podbudzający wydzielanie śluzu w schorzeniach górnych dróg oddechowych. Zalecany jest również kobietom w okresie laktacji, ze względu na swe właściwości mlekopędne oraz w walce z kolkami i niestrawnościami u niemowląt i małych dzieci.
Zastosowanie:
-jako dodatek do dań mięsnych i rybnych, sosów, marynat
- jako dodatek do ciast, pieczywa
-jako napar przy zaburzeniach trawienia: 1 łyżkę owoców zalać 2 szklankami wrzącej wody, zostawić na 20 min pod przykryciem do zaparzenia, przecedzić, pić po pół szklanki 2-3 razy dziennie między posiłkami. U dzieci należy stosować po 1 łyżeczce lub łyżce (zależnie od wieku dziecka) co 3 godziny.
Przeciwwskazania:
-należy stosować ostrożnie w okresie ciąży i karmienia piersią (ze względu na wysoką zawartość estrogenów, może zaburzać gospodarkę hormonalną matki i dziecka, przenika do mleka matki).