Opis
Skład: kłącze kurkumy mielone 100%*
* produkt rolnictwa ekologicznego
Masa netto: 100 g
Ostryż długi, Curcuma longa, potocznie zwany kurkumą, to pochodząca z południowej Azji roślina o grubym, mięsistym kłączu, ceniona od wieków zarówno w kuchni, jak i w medycynie.
Kłącze kurkumy Curcumae longae rhizoma, wyróżnia się spośród przypraw intensywną, żółtą barwą oraz ostrym smakiem. Jest podstawową przyprawą używaną w kuchni indyjskiej, tajskiej czy orientalnej, a także w kuchni marokańskiej. Wchodzi również w skład mieszanki curry. Nadaje potrawom orientalny smak i złocisty kolor.
Swoje właściwości zarówno przyprawowe, jak i lecznicze, kłącze kurkumy zawdzięcza głównie zawartości żółtych barwników, z których najważniejszymi są kurkumina i dezmetoksykurkumina, oraz olejkowi eterycznemu bogatemu w seskwiterpeny; poza tym występują w nim również skrobia, tłuszcze, cukry i sole mikroelementów.
Kurkuma dość wcześnie znalazła zastosowanie lecznicze, głównie w leczeniu schorzeń układu pokarmowego. Stosuje się ją głównie przy nieżytach wątroby, gdyż działa żółciopędnie i żółciotwórczo, rozkurczowo, bakteriobójczo i przeciwzapalnie.
Kurkuma wykazuje również silne działanie antyoksydacyjne, czyli niszczące wolne rodniki obecne w organizmie, które przyczyniają się nie tylko do przyspieszenia procesów starzenia się komórek, ale także do powstawania nowotworów. Kurkumina, główny antyoksydant kurkumy, wzmacnia swe działanie w obecności piperyny, głównego związku występującego w nasionach czarnego pieprzu, stąd tez dobrze jest spożywać je równocześnie, np. w postaci tzw. „złotego mleka” - czyli napoju składającego się z mleka z dodatkiem szczypty pieprzu i kurkumy.
Zastosowanie:
- do dań mięsnych, rybnych, jarskich, zup, sosów
- jako naturalny barwnik żywności, również w wyrobach cukierniczych