Bio szpinak - proszek (100 g)
Opis
Skład: suszony liść szpinaku 100% *
*Produkt rolnictwa ekologicznego
Masa netto: 100 g
Szpinak warzywny Spinacia oleracea to jedno z najpopularniejszych warzyw liściowych. Kojarzony jest głównie z kuchnią typowo wiosenna i letnią, kiedy to, z racji łatwej dostępności, spożywany jest głownie na surowo. W procesie obróbki traci niewiele związków aktywnych, dlatego może być również stosowany i spożywany w postaci sproszkowanej.
Liście szpinaku są cennym źródłem antyoksydantów -wit. A, E, K i C oraz beta-karotenu, których regularne przyjmowanie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia- miażdżycy czy nadciśnienia tętniczego. Zawiera również dużo kwasu foliowego, szczególnie ważnego dla kobiet w ciąży i planujących ciążę. Jest również cennym źródłem błonnika- dzięki czemu reguluje perystaltykę jelit.
Zastosowanie:
-jako dodatek do koktajli, nabiału, sałatek
Przeciwwskazania:
- osoby przyjmujące leki antyzakrzepowe powinny przyjmować szpinak z ostrożnością (ze względu na dużą zawartość wit. K i możliwe interakcje między tą witamina a składnikami leków)
- pacjenci zmagający się z kamicą nerkową powinni ograniczyć spożywanie szpinaku ze względu na wysoka zawartość szczawianów