Opis
Substancje czynne: fitoestrogeny, kwasy goryczowe, terpeny, chalkony, flawonoidy, katechiny.
Zalecana temperatura waporyzacji: 170-195°C
Działanie: mocno uspokajające. Spowalnia przenoszenie bodźców do mózgu. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego i zółci oraz enzymów trzustkowych i jelitowych. Łagodzi objawy menopauzy. Świetny dla osób, które się szybko denerwują
Chmiel to kwiat chmielu (Humulus lupulus) używany do produkcji piwa. Oprócz nadawania smaku piwom typu ale i pilznerom, uważa się również, że chmiel ma właściwości zdrowotne. Wiele z nich przypisuje się związkom występującym w pąkach karczochów rośliny, w tym flawonoidom ksantohumolowi i 8- prenylnaringeninie oraz olejkom eterycznym humulen i lupulina.
Chmiel, niezbędny składnik w warzeniu piwa od ponad 1000 lat, był używany w medycynie od czasów średniowiecza. Obecnie zielarze i producenci suplementów twierdzą, że dodanie chmielu do diety może poprawić ogólny stan zdrowia, a nawet zapobiec niektórym chorobom.
Waporyzacja chmielu w czym może pomóc ?· Działa uspokajająco i poprawia nastrój
· Działa wyciszająco
· Pomaga w walce bezsennością
· Wzmacnia odporność organizmu
· Pobudza apetyt
· Łagodzi objawy menopauzy
Substancje czynne zawarte w roślinie mogą podczas waporyzacji wywoływać też inne efekty. Skonsultuj się z lekarzem jeśli jesteś uczulony na którykolwiek związek zawarty w roślinie. Zalecamy przestrzegania zakresu temperatury waporyzacji ziół.